Pastaiga Vecrīgā ar mērķi!

Novembrī, svinot vīra mammai dzimšanas dienu ārtelpā, ne ciemojoties, izveidojām uzdevumu karti - atrast Vecrīgā 5 objektus, pie kuriem nobildēt jubilāri.

Tagad ziemas brīvlaikā nolēmu ar šo karti dalīties, jo zinu, cik mums pašiem ļoti patīk pastaigas ar kādu vienu mērķi, piemēram, pabarot pīles vai aiziet līdz Pulvertornim, vai vēl līdz kādai konkrētai ēkai ar kādu vienu konkrētu uzdevumu kaut ko ieraudzīt vai noskaidrot. Mūsu bērnus tas noteikti veicina iziet no mājām, turklāt vēl dod pievienoto vērtību.

Mēs pie katra objekta arī katrs kaut ko pastāstījām - īsi, lai nebūtu garlaicīgi, bet tai pat laikā, lai paliek atmiņā. Vairāk kā 5 objektus es nemaz neieteiktu, jo bērniem vairāk nevajag, lai nepiekustu pārlieku un tagad arī  - lai nenosaltu. 

Uzdevums bija nobildēt jubilāri pie katra no objektiem, bet lielākoties visur tika arī pa kādam mazbērnam bildē. 

Savu pastaigu noslēdzām ar siltu dzērienu baudīšanu pie Brīvības pieminekļa. 

Pāris teikumi par katru no objektiem, ko viens otram varat pastāstīt:

Kaķu nams

Ēku ir cēlis kāds bagāts latviešu tirgotājs pirms vairāk kā 100 gadiem. Viņš bija apvainojies uz Lielo Ģildi par to, ka viņš netika tajā uzņemts, tāpēc uz savas ēkas uzlicis kaķus, kuru dibeni bija pagriezti pret Lielo Ģildi. Pēc tiesas prāvas metāla kaķus pagrieza otrādi. 

 Atlanti

Trīs Atlanti, uz kuru pleciem turas zemeslode. Senie grieķi ticēja, ka zemeslodi tur viens liels spēcīgs titāns Atlants. Ir kāds Seno grieķu mīts, kas vēsta, ka Atlants pēc zaudēšanas karā pret Olimpa dieviem ticis sodīts ar to, ka viņam jātur zemeslode uz saviem pleciem. 

Tagad mēs zinām, ka neviens zemeslodi netur. 

Brēmenes muzikanti

Atcerēsimies brāļu Grimmu pasaku par Brēmenes muzikantiem! Visiem četriem Brēmenes muzikantiem bijis dažādu iemeslu dēļ jāatstāj savas mājas: ēzelis bija kļuvis pārāk nespējīgs, suns par vecu, kaķis vairs nejaudāja peles ķert, bet gailis dziedādams bija vēstījis nepareizu laiku, tāpēc kļuvis nederīgs. Visi kopā bija uzgājuši laupītāju māju, kurā pārbiedējuši laupītājus tumsā, tāpēc varējuši tur palikt dzīvot. Runā, ka vēl aizvien viņu tur dzīvo! 

Armadillo

Bērnu rotaļu laukumā pie Domu laukuma ir vairākas jaukas figūras, tostarp arī armadillo. Mēs īsti nezinām, kāpēc tieši armadillo, bet mēs kaut ko zinām pastāstīt par šo dzīvnieku.  To sauc arī par gardeguna bruņnesi! Tas dzīvo Ziemeļamerikā un Dienvidamerikā. Tas ir nakts dzīvnieks, kas dzīvo paša izraktās alās. Viņam garšo ļoti daudzas lietas: olas, sēnes, kukaiņi, augļi, mazi dzīvnieki. 

Brīvības piemineklis

Šī pieminekļa būvniecībai naudu ir saziedojusi latviešu tauta, un to atklāja tieši Latvijas 17. dzimšanas dienā. Trīs zvaigznes, kas ir pašā augšā, ataino trīs Latvijas novadus: Kurzemi, Latgali un Vidzemi. Pie Brīvības pieminekļa ļoti bieži ir redzama Goda sardze - sargiem jābūt gariem (vismaz 1,82m) un jābūt ļoti stirpiem, lai var spēt izturēt nostāvēt stundu nekustīgi. Pēc tam šos karavīrus nomaina citi.

 

Lai brīnišķīga pastaiga! 

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentē