Pikleres trijstūris

Pēdējā laikā aizvien vairāk redzu, ka cilvēki interesējas par Pikleres trijstūri, tāpēc nolēmu pastāstīt par to.

Viens no visvissvarīgākajiem priekšnosacījumiem - nekad, nekad nelieciet, nestumiet, nebāziet zem un nesēdiniet bērnu uz Pikleres trijstūra. Nolieciet to istabā un ļaujiet bērnam pašam to izpētīt, saprast un sajust savu varēšanu. Pirmajā laikā noteikti esiet tuvumā, bet neaiztieciet bērnu, esiet vienkārši atbalstoši. Bērni parasti uz tā nedarīs neko, no kā viņi baidās. Viņi uzrāpjas tik augstu, cik viņiem nav bail, uzliek kāju tikai uz tā pakāpiena, par kuru jūtas droši. Ja mēs esam tie, kas bērnu novieto kaut kur, tad viņš jau nav izjutis, kā tikt līdz šai pozīcijai -  kā tikt tur, kur viņš ir, līdz ar to arī nav līdz galam skaidrs, kā tikt lejā/nost un jūtas nedroši. Es esmu piedzīvojusi arī to, ka bērni bezbailīgi kāpj uz palodzēm un krēsliem, bet tieši ar Pikleres trijstūri tā konstrukcijas dēļ vai kāda cita iemesla dēļ, mūsu pieredze rāda, ka bēnri tiešām dara tikai to, ko spēj un neriskē. 

Mums šis Pikleres trijstūris ir no laika, kad dvīņi vēl nestaigāja. Izmanto visi 5 bērni (arī vecākie 8 un 10 gadnieks), neviens nav kritis, jo katrs ar to ir iepazinies savā tempā, savu spēju robežās. Zinu, ka daži liek uz mīkstajiem paklājiem šos trijstūrus, mums stāv uz plikas grīdas. Es jūtos ļoti droši par savu bērnu varēšanu (šobrīd jaunākajiem jau 2g3mēn.), tāpēc tas ir brīvi pieejams, un esmu mājās,  bet nav tā, ka skrienu sēdēt blakus. Ar mazākiem bērniem - jāļauj patstāvīgi, bet ar pieskatīšanu. Patstāvīga spēlēšanās un izpēte nenozīmē nepieskatīta spēlēšanās.

Ko bērni attīsta ar Pikleres trijstūri? Rāpšanās, šļūkšanās, šūpošanās (pārliek kājas pāri un šūpojas) prasmes, loģisko domāšanu, koordināciju (kā izrāpties, pārrāpties), līdzsvaru, muskuļu spēku, ticību savai varēšanai. Mūsu mājās Pikler trijstūris tiek izmantots arī māju būvēšanas spēlēm, pārsedzot ar segām, un arī spēlēm ar visu, kas ripo - bumbas, mašīnas - viss tiek slidināts pa slīdkalniņa daļu.

Mēs iegādājāmies Pikleres trijstūri laikā, kad dvīņi rāpās visur - uz krēsliem, uz palodzēm, uz dīvāniem… viņi bija visur. Bērni paši parādīja, ka viņos ir spēcīga, dabiska vēlme rāpties. Visas tās vietas un lietas bija nedrošākas šādiem rāpšanās mēģinājumie par Pikler trijstūri. Šis trijstūris ir veidots taisni šim mērķim, lai bērni rāptos. Ar to vien man tas šķiet drošāk. Mēs savu trijstūri “nomedījām” Facebook - lietotu, bet labā stāvoklī (es pat nezinu, vai to ir iespējams nolietot), esmu vairāk nekā apmierināta ar kvalitāti -  firma Brubi. Šobrīd daudzi ražo, bet nezinu par citu Pikleres trijstūru kvalitāti - par to jāpārliecinās pašiem.

Tas, kam būtu jāpievērš uzmanība - lai būtu noapaļoti stūri, lai neviena skrūve nav asa un tās ir kārtīgi nostiprinātas. Ja paštaisītie varianti- lai nav skabargas vai vispār tāds neapstrādāts koks. Jābūt stabilam, smagam, lai negāžas, kāpjot. Prasīt ražotājam, kādu svaru var izturēt (trepēm un slīdkalniņam atšķirīgi). Ja maināms augstums, tad paskatīties, kādā veidā tieši nostiprinās. Mūsējam ļoti labi - ar papidus metāla tapām, lai nekas nesāk slīdēt/taisīties vaļā pie lielākas slodzes.

Domāju, kā ar daudzām lietām mūsu mājās, arī šeit mūsu veiksmes stāsts tajā, ka tas tiešām tiek aktīvi lietots ir tas, ka ir daudzi lietotāji - bērni viens no otra noskatās un arī tas stāv dzīvojamā istabā ļoti redzams un pieejams.

Mīnuss - aizņem daudz vietas.

 

 

 

 

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentāri

Viktorija Ozola

Pilnīgi piekrītu raksta autorei.
Gados jaunākiem vecākiem gribās pasargāt savas atvases un sniegt to labāko dzīves pieredzes iegūšanai. Jau sen zināms fakts, ka pamatus jābūvē vēl mazam esot!
Lai vai kā, bet arī mums, kā bērnu mēbeļu ražotājiem ar vien biežāk vecāki lūdz izgatavot trijstūri bērnu nodarbināšanai un aktivitātēm. Domājot par bērnu drošību, mūsu komandai izdevies izstrādāt drošu Pikleres trijstūri, kuru daudzi vecāki augsti novērtējuši un arī iesaka citiem.
Pateicamies mūsu klientiem, kuri palīdzēja attīstīt šo noderīgo rotaļlietu.
Ar cieņu, Jūsu, Plauktu Darbnīca Komanda

Viktorija Ozola

Paldies Plauktu Darbnīcas komandai :)

Komentē