Karogu pusītes

Šī materiāla izveidei mani iedvesmoja Evelīna (Mammas smaids bloga autore) un Anita (Cooking Poetry bloga autore). Paldies abām par informāciju un komentāriem!

Šī spēle ir kā papildinājums laikā, kad bērns mācās par valstīm, to robežām un karogiem. Ja spēle tiek izmantota nevis kā puzle, bet tiešām, mācoties karogus, tad jāatceras, ka pirms tam bērnam vismaz jābūt iepazīstinātam ar “lielo bildi” - zemeslodi, okeāniem un kontinentiem, valstīm, lai bērnam ir skaidrs, kas tie tādi karogi vispār ir.

Oriģinālais šīs spēles variants izskatās šādi. Līdzīgu kontrollapu, kā šajā saitē ar valstu karogiem un nosaukumiem, pievienošu klāt nākamajam bloga ierakstam, kas arī būs par karogiem.

Izskatās pavisam vienkārši, bet, kad visas karogu pusītes savā starpā sajauktas, tad tik elementāri nemaz nav, jo dažādu valstu (piemēram, Itālijas un Francijas) karogu pusītes tīri labi sader kopā. To, vai karogs ir salikts pareizi, var redzēt, apgriežot abas karoga pusītes otrādāk: jāizveidojas attiecīgās valsts kontūrai.

Ja darīsiet tāpat kā mēs, izprintēsiet un ielaminēsiet, un vēlaties, lai valstu kontūras nav aizkrāsotas, tad vislabāk derēs šis materiāls. Neaizmirstiet, ka uzstādījumos jāuzliek, lai printeris printē lapai abās pusēs. Valstu kontūrām šajā materiālā nav rāmīšu, jo, printējot, lapas mēdz nedaudz nobīdīties un rāmīši abās pusēs var nesakrist.

Ja vecāki paši taisa materiālu, vienmēr ir iespēja to uztaisīt tieši savam bērnam atbilstošu. Tāpēc Elmāram uztaisīju tādu, kam atšķirībā no oriģināla,  karoga otrā pusē kontūra ir nevis tukša, bet izkrāsota tādā pat krāsā kā Montessori Eiropas puzles kartē 

Pat, ja Jums mājās nav tādas puzles, šis materiāls var izrādīties noderīgs, ja, tāpat kā Elmāram, Jūsu bērnam vienkārša kontūra vēl ir pārāk abstrakta un izkrāsotā veidā viņš to labāk uztver

Elmāram pat vairāk interesēja likt nevis karogu pusītes, bet meklēt tieši valstu kontūru otras puses.

Strādājot ar šo materiālu, attiecīgās valstis meklējām arī puzles kartē.

Te būs materiāls ar aizpildītām kontūrām, ja plānojam printēt abās lapas pusēs un laminēt.

Ja plānojam drukāt, piemēram, uz baltas līmplēves un pēc tam līmēt karogu pusītes uz kartona, putukartona vai finiera plāksnītēm, tad Jums labāk būs piemēroti šie materiāli, jo tad karogi un kontūras ir jāprintē uz atsevišķām lapām un vieglākai izgriešanai ir svarīgi, lai rāmīši būtu arī valstu kontūrām:

Bērniem būs vieglāk, ja tajās trīs malās, pie kurām nevar pielikt otru karogu pusīti, būs atstātas platākas maliņas, t.i., līmējot uz kāda pamata, griezuma pusi līmējiet pavisam tuvu maliņai, bet no pārējām pusēm pamats veido rāmīti kā oriģinālajā materiālā. Laminētajām karogu pusītēm, griežot ārā, no trim pusēm atstāju platāku maliņu, bet karoga griezuma pusē laminēšanas plēvi nogriezi pavisam tuvu maliņai.

Atcerieties, ka nevajag bērnam dot uzreiz visu valstu karogu pusītes, lai darbiņš neliktos nogurdinošs un  bērns ar prieku ķertos tam klāt arī nākamajās reizēs. Mācot jaunus vārdus, valstu nosaukumus, varat lietot trīs pakāpju lekciju.

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentē