Knaģi

Visvairāk bērniem droši vien patiktu, ja parādītu un arī ļautu darboties ar knaģiem tā, kā ar tiem ir paredzēts darboties, proti, veļas piespraušanai pie auklas. Sākumā varētu parādīt ar mazākām drēbēm, piemēram, zeķēm, bet tad ļaut piespraust savas bikses vai tēta lielo kreklu. Varu iedomāties, ka bērns ļoti ilgu laiku varētu pavadīt šādā veidā darbojoties! Mums mājās veļa tiek karināta uz žāvēšanas statīva, turklāt caurulītes ir tik biezas, ka knaģi, pat ļoti gribot, nevar piespraust, tāpēc ar knaģiem darbojamies savādāk. Turklāt, piespraust knaģi pie auklas sākumā var būt grūtāk kā pie tādas kartona kastes, tāpēc, iespējams, kā pirmo var dot šo darbiņu, pat, ja mājās ir auklas. 

Šī nu ir pavisam vienkārša aktivitāte, kas varētu patikt bērniem vecumā ap 2 gadiem un vecākiem.
Vajadzīga vien kāda kaste, nostiepta aukla vai veļas žāvēšanas statīvs, pie kura ir iespēja piespraust knaģus un paši knaģi.
Ja saskarsme ar knaģiem vēl nav bijusi un bērns vēl nezina, kā ar tiem darboties, tad iepazīstiniet bērnu ar tiem! Lēnām, mierīgām kustībām parādiet, kā knaģīti attaisīt un kā aiztaisīt, un kā to var kaut kur piespraust.

Tad, kad bērna pirkstiņi ir pavisam veikli, un bērns ar knaģa piespraušanu tiek galā viegli, tad šo uzdevumu var padarīt grūtāku, piedāvājot spraust knaģus noteiktā secībā.
Tā kā katram mājās knaģi ir savādāki un krāsas atšķiras, tad šai aktivitātei uzzīmēju melnbaltas knaģu kartiņas. Atliek vien izprintēt, izkrāsot un piedāvāt bērnam.

Es savējās krāsoju Photoshop-ā, to var izdarīt arī citās programmās, bet var rīkoties pavisam vienkārši – izkrāsot ar zīmuļiem, flomasteriem vai krītiņiem. 

Tā kā mums mājās ir brālis–visēdājs, tad kartiņas ielaminēju, šādā veidā man ir lielākas cerības, ka tās netiks apēstas un vispār ilgāk kalpos ☺.

Izprintētās kartiņas droši grieziet dažādos izmēros, un mazākiem bērniem sākumā piedāvājiet īsās kartiņas ar 3-5 knaģiem.

Vēlāk var dot arī pavisam garās (var salīmēt vairākas kopā).

Elmārs ar knaģiem sāka darboties aptuveni 1g7mēn. vecumā, bet toreiz, pat rādot, viņš īsti nesaprata, ka, lai noņemtu knaģi, tas ir jāsaspiež. Knaģi tika ņemti nost no auklas vai kastes malas ar raušanu. Tuvāk 2 gadu vecumam viņš jau bija iemācījies ļoti veikli ar tiem darboties. Tagad (2g7mēn) knaģu piespraušana garā virknē noteiktā secībā viņam nesagādā grūtības un viņš pats sev izdomā dažādus uzdevumus- piemēram, cenšas piespraust pie maliņas divus knaģus reizē.

Ikdienā knaģi mums stāv plauktā, kurpju kastē kopā ar knaģu kartiņām un jebkurā brīdī, kad bērnam sagribas, viņš tos var paņemt un darboties.

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentē