Putnu skaitīšana

Šoreiz vēlos dalīties ar kādas aktivitātes ideju, kas ir ļoti piemērota šim brīdim, turklāt to var veikt pat neizejot no mājām - vienkārši skatoties pa logu. Mēs darbojāmies parkā, bet nolēmām turpināt šo darbiņu arī ikdienā, atzīmējot putnus, ko redzam mūsu pagalmā caur logu.

Kas jādara? Jāvēro un jāskaita putni tik ilgu laiku, cik paši nolemsiet. Mēs izlēmām, ka saskaitīsim, cik putnus izdosies ieraudzīt 15 minūšu laikā. Es biju patiesi pārsteigta, cik ļoti bērni aizrāvās ar šo darbu, un 15 minūtes paskrēja pārāk ātri,  rezultātā interese par putniem saglabājās daudz ilgāk. Pētījām, klausījāmies, meklējām ligzdas. 

Darba gaita:

Lejuplādējiet un izdrukājiet šo Latvijas Ornitoloģijas biedrības plakātu.  (A4 formāts ir pilnīgi pietiekams). Šo plakātu atradu Dabasdati.lv.

Ja bērns vēlas pats sagrafēt lapu, tad ņemiet jebkuru rūtiņu lapu, kas ir mājās. Bet varat izmantot arī šīs sagataves, ko izveidoju šim darbam. Pirmajā lapā apakšdaļā paredzēju platākas joslas, lai var ielīmēt kādu lielāku putnu, bet otrajā lapā visas rindas ir vienādas. 

Mēs darījām tā, ka pirms putnu vērošanas jau paši izspriedām, kuri ir tie putni, kurus esam redzējuši parkā. Dēli (9 un 7 gadi) katrs izgrieza no sava plakāta šos putnus un ielīmēja tos savās lapās.  

Mēs vienu plakātu un arī tukšās lapas paņēmām līdzi uz parku, lai gadījumā, ja redzam kādu nepazīstamu putnu, varam atrast tā nosaukumu, atzīmēt skaitu un vēlāk mājās ielīmēt arī attēlu.

Parkā uzņēmām laiku un sākām pievērst uzmanību putniem - katru reizi, kā kādu pamanījām, bērni iekrāsoja darba lapā vienu rūtiņu pie attiecīgā putna. 

Jau pa ceļam uz mājām pārrunājām ļoti daudz, bet mājās vēl pārskaitījām rezultātus un nolēmām noteikti atkārtot šo darbu vēl citās vietās. 

Es pēc šī darba pati arī esmu vairāk sākusi pamanīt putnus :)

 

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentē