Skrūvēšana

Pirmo reizi Elmāram interese par skrūvēm un skrūvēšanu radās pusotra gada vecumā, kad taisījām ģeometrijas dēlīti (geoboard). Viņš sparīgi metās atkārtot tikko noskatītās darbības. Protams, ka no skrūvēšanas tur nekas nesanāca, bet tas nebija svarīgi, svarīgs bija process. Pēc tam sakrita tā, ka vienu pēc otra mēs iegādājāmies 3 jaunas mēbeles, kuras visas bija jāskrūvē, un to salikšanā Elmārs arī ļoti labprāt iesaistījās.

Mēs viņam toreiz nopirkām arī bērnu rotaļu instrumentu komplektu. Elmārs ar to bieži spēlējās, bet kā jau visiem bērniem, viņam daudz vairāk interesēja tēta īsto instrumentu atvilktne. Šobrīd ar šo rotaļu instrumentu komplektu ļoti labprāt darbojas Edmunds (9mēn.).

Nodarbībā pie Jolantas noskatījāmies darbiņu ar skrūvēm un uzgriežņiem. Būvmateriālu veikalā nopirku 7 dažādu izmēru skrūves un tām piemērotus uzgriežņus. Sākumā glabājām plastmasas kastītē ar viegli noņemamu vāciņu, bet šī kastīte ātri saplaisāja, tāpēc glabāšanai nopirku groziņu. Skrūves ar uzgriežņiem izmaksāja 0,98Ls, bet groziņš 0,80Ls. Groziņš abiem bērniem citreiz patīk pat vairāk kā pašas skrūves.

Metāla skrūves, salīdzinājumā, ar plastmasas instrumentiem, ir smagas un aukstas, līdz ar to bērnam tas ir ne tikai tīri mehānisks darbiņš pirkstiem, bet tā ir arī jauna sajūtu pieredze.

Ļoti noderīgs šis komplektiņš man izrādījās laikā, kad nesen bija piedzimis Edmunds. Elmāram (toreiz 1g11mēn.) iedevu skrūves un, kamēr viņš klusām skrūvēja, tikmēr mierīgi blakus midzināju mazo.

7 skrūves ir gana daudz, tāpēc pirmajās reizēs var piedāvāt kādas 2-3. Elmāram reti pietiek pacietības uzgriežņus gan noskrūvēt, gan uzskrūvēt atpakaļ, tāpēc biežāk šie abi darbi tiek nodalīti - vienā reizē tikai atskrūvē, citā reizē tikai skrūvē virsū. Uzskrūvēšana ir sarežģītāks darbiņš, jo ļoti precīzi jāuzliek uzgrieznis. Tad, kad Elmāram pašam vēl uzgriezni neizdevās precīzi uzlikt, tad viņš lūdza, lai to izdaru es, un pats turpināja skrūvēt līdz galam.

Uzgriežņus un skrūves var ne tikai skrūvēt, bet var mēģināt arī šķirot pa lielumiem vai kraut uzgriežņus tornī (tas pat nav jārāda priekšā, bērns pats izdomā šīs aktivitātes sev).

Montessori materiālu darbnīca S&A piedāvā līdzīga veida materiālu, ļoti jauku skrūvju dēli.

Vislielākais skrūvēšanas periods Elmāram bija uznācis ap 2 gadu vecumu. Ja bija iestājies klusums, tad skaidrs - kaut ko skrūvē (ļoti atbilstošs man šķiet Evelīnas raksts Satori intereneta žurnālā - Aizdomīgais klusums ). Tai laikā vīrs ik pa laikam vakaros varēja iet pa māju ar skrūvgriezi rokās un pievilkt skrūves atvilktnēm, krēsliem un taburetēm. Taburetes bija īpaši iemīļotas. Visvairāk brīnos par to, ka pēc tik daudzām atskrūvēšanas reizēm tās vēl tomēr ir tik stabilas. Ja Jūsu bērnam ir uznācis lielais skrūvēšanas bums, tad pat gribas ieteikt nopirkt tādu tabureti! Pirkām JYSK pa 6,99Ls un bērnam tas izrādījās vislabākais konstruktors!

Ja Jums mājās ir kāds pulkstenis, radio vai kāda cita tehnika, kas sen jau vairs nestrādā vai netiek lietota, tad bērnam varētu patikt, ja ļausiet to atskrūvēt un izpētīt, kas tajā ir iekšā.

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentē