Slaucīšana

Visaktuālākā aktivitāte šajās Ziemassvētku brīvdienās abiem puišiem izrādījās slaucīšana. Eglei skujas birst (un citreiz tā tiek speciāli pakratīta, lai birtu kārtīgāk), Elmārs (2g.10mēn.) vairākas reizes dienā ir gatavs slaucīt grīdas un brālis (11mēn.) arī sparīgi iesaistās procesā.

Bērni, paņemot slotu rokās, sāk slaucīt netīrumus uz visām pusēm. Ir viens mazs knifiņš, kā šo lietu atrisināt! Bērniem vārdu salikums “slaucīt uz čupu” ir diezgan abstrakts, tāpēc uz grīdas var norādīt konkrētu vietu, uz kuru slaucīt. Mums vairākus mēnešus istabas vidū bija uzlīmēts neliels aplītis, uz kuru gan pati vienmēr slaucīju, gan aicināju Elmāru. Pēc tam atklāju, ka daudz iedarbīgāks par šādu punktiņu ir ar papīra līmlentu uzlīmēts paliels taisnstūris, uz kuru slaucīt netīrumus. Elmāram tas ļoti palīdz! Tagad katru reizi, kad viņš paņem slotu rokās, tiek pieprasīta līmlenta, un kopīgiem spēkiem mēs uzlīmējam uz grīdas taisnstūri, uz kuru tad arī tiek slaucīti gruži. 

Egles skujas ir ļoti labs slaucīšanas materiāls, jo rezultāts ir acīmredzams - skujas kontrastē, ir labi sajūtamas, bērniem ir prieks par paveikto. Ir ļoti labi redzams, ka pirms tam grīda bija pilna ar skujām, pēc tam viss ir ieslaucīts taisnstūrī un tad uz liekšķeres. Jo uzskatāmāks ir rezultāts, jo lielāks prieks bērniem un lielāka motivācija atkārtot slaucīšanu, kad tā atkal ir nepieciešama.

Tikpat acīmredzams rezultāts ir pēc uzkopšanas darbiem, kurus bieži vien jāveic pēc darbošanās ar sajūtu kastēm. Mēs sajūtu kastēs parasti ieberam kādu smalkāku materiālu, piemēram, mannu vai graudus un citreiz pieliekam klāt arī kaut ko lielāku, piemēram, riekstus, kastaņus, zīles, akmeņus. Bērni meklē ar rokām priekšmetus, zīmē, ber ar karotēm mazākos traukos, caur piltuvi ber pudelē. Lielais brālis viens pats darbojas diezgan akurāti, bet, ja abi kopā, tad slaucīšana ir neizbēgama aktivitātes sastāvdaļa.

Lai bērniem būtu ērtāk, saimniecības preču veikalā esmu nopirkusi arī mazāka izmēra slotu, bet visbiežāk ar šo mazo slotu beigās slauku es pati, jo puikām lielāka interese darboties tieši ar lielo slotu.

Ir svarīgi parādīt, bērnam, ka birstītes sariem ir jābūt vērstiem uz āru nevis virzienā uz taisnstūri vai punktiņu. Jāpastāsta arī, ka slota jātur vertikāli un ar to nedrīkst vicināties, jo tā var gan kaut ko apgāzt, gan netīšām ievainot līdzcilvēkus.

Šī aktivitāte ir ļoti vienkārša, tā ir ikdienas dzīves sastāvdaļa, bet ar tās palīdzību bērns mācās tik daudz! Tās ir rūpes par apkārtējo vidi, tas ir fizisks treniņš, tā ir pacietība, slaukot visus gružus vienā vietā un pēc tam slaukot visu uz liekšķeres, tad šīs liekšķeres nešana uz atkritumiem, mācīšanās precīzi trāpīt atkritumu spainī un arī pati līmlentas līmēšana ir viens varens pacietības, uzmanības, precizitātes un koncentrēšanās treniņš.

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentē