Blogdāvana - zilie konstruktīvie trijstūri

09.10.2014. ieraksts papildināts.

Blogdāvanas ieguvējs: 

Manam blogam ir pienākusi pirmā dzimšanas diena! Paldies visiem iedvesmotājiem, paldies par labajiem vārdiem komentāros, privātajās vēstulēs un sarunās!

Šoreiz esmu sagatavojusi nelielu pārsteigumu. Kādu no jums vēlos iepriecināt ar lielisku Montessori materiālu - zilajiem konstruktīvajiem trijstūriem. 

Lai piedalītos blogdāvanas izlozē, Jums ir jābūt bloga sekotājam Facebook lapā (jāuzspiež “Patīk”) un/vai jābūt pierakstītam bloga jaunumu saņemšanai e-pastā (pieteikuma forma ir zem katra bloga ieraksta), kā arī zem šī ieraksta jāuzraksta komentārs par to, vai esat izmantojuši ar bērniem kādu no blogā piedāvātajām aktivitātēm (varbūt neesat, bet plānojat izmantot tuvākajā nākotnē?). Ļoti priecāšos par bildēm!

Komentārus gaidīsim līdz 7. oktobrim!

Zilie konstruktīvie trijstūri

Lai arī izskatās pavisam vienkāršs, šis materiāls ir ļoti vērtīgs. Bērni saprot, cik daudz dažādu figūru var izveidot no taisnleņķa trijstūriem, veido dažādas kompozīcijas un iemācās droši manipulēt ar figūru - tā tiek grozīta, bīdīta uz visām pusēm un ļoti dažādos veidos likta klāt citiem trijstūriem. Pieaugušajiem liekas pašsaprotami, ka figūru var arī apgriezt otrādāk, bet daudzi bērni pat nemēģina neko mainīt, vienkārši liekot to klāt no vienas puses un dusmojoties, ka nesanāk kā iedomājušies. Šis ir labs veids, kā iedrošināt domāt elastīgāk un nebaidīties mainīt figūras vietām, likt tās kopā no dažādām pusēm.

To, ka šis ir vērtīgs materiāls, es sapratu jau tad, kad to iegādājos, bet es nebiju gaidījusi, ka Elmāram (toreiz 3 gadus vecs) ļoti patiks un viņš ar to uzreiz gribēs darboties, jo, salīdzinot ar mūsdienu rotaļlietām, tas ne ar ko īpašu nepiesaista - tie ir vienkārši 12 zili taisnleņķa trijstūri.

Bērnam var parādīt, kā veido 3 dažādas dzirnaviņas un kā tās pārtop citās figūrās:
  • no četriem trijstūriem: savieno tos 90 grādu leņķī, tad trijstūrus bīda un parāda, kā gan iekšpusē, gan ārpusē izveidojas kvadrāts;
  • no sešiem trijstūriem: savieno trijstūrus 60 grādu leņķī, atkal bīda uz malām, izveidojas sešstūris;

  • no divpadsmit trijstūriem: trijstūrus savieno 30 grādu leņķī un, bīdot uz malām, izveidojas divpadsmitstūris.

Vēl var parādīt kā no diviem trijstūriem izveidot divus dažādus trijstūrus, pūķa četrstūri, divus paralelogramus un taisnstūri. Sākumā var strādāt tikai ar diviem trijstūriem, salikt tos kopā un tad piedāvāt bērnam paskatīties, kādas vēl figūras sanāk no šiem pašiem diviem trijstūriem. Tad trijstūrus bīda, groza un maina vietām, rādot, ka no diviem trijstūriem sanāk 6 dažādas figūras. Labāk sākt ar viena trijstūra bīdīšanu un likšanu klāt otram nekustīgam trijstūrim, pēc tam parāda to, ka trijstūri var apgriezt arī otrādāk.

Var iedrošināt bērnu salikt pašam arī citas figūras vai piedāvāt gatavas kartītes ar paraugiem.

Tad, kad bērns brīvi darbojas ar zilajiem trijstūriem, tad uzdevumu var padarīt sarežģītāku, dodot kartītes ar trijstūriem bez kontūrām. Kontrolei otrā pusē uzlīmēti attēli ar uzdevuma atbildi - trijstūri ar kontūrām. Atcerieties, ka kontrolkartēs ir tikai viens variants, kā salikt doto figūru, bet, iespējams, to var salikt arī citā veidā.

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentē