Karogi



Šis materiāls tāpat kā iepriekšējais (Karogu pusītes) ir palīglīdzeklis laikā, kad bērns iepazīstas ar valstīm, to robežām, karogiem, simboliem.

Nepieciešamie materiāli: izdrukātie karogi un kontūrkarte, mazie koka iesmiņi, līme, plata (vismaz 3,5cm), caurspīdīga līmlente vai līmplēve, putukartona, putuplasta vai jebkāda cita līdzīga materiāla plāksne.

Karodziņus esmu uztaisījusi 3x4,5cm lielus, vienā pusē valsts karogs, otrā pusē valsts nosaukums un sarkanā krāsā marķēta maliņa. Maliņa marķēta ar domu, ka, ja kādreiz tiek uztaisīti arī citu kontinentu valstu karogi, tad Eiropas karogi būtu viegli atšķirami no citu kontinentu valstīm. Sarkanā krāsa izvēlēta tāpēc, ka parasti Montessori materiālos Eiropa ir tieši sarkanā krāsā (piemēram, kā šajā pusložu kartē).

Sākumā karogus izgriež, pārloka uz pusēm, vienai karoga pusei uzklāj līmi, pa vidu ieliek koka iesmiņu un salīmē abas karoga puses. Līmēšanai izvēlējos parasto līmes zīmulīti, jo tas nesakroko papīra karogu. Ja konstatējat, ka koka iesmiņš viegli slīd ārā pēc salīmēšanas, tad uz tā var uzlikt pilienu PVA līmes un ielikt atpakaļ. Es nelīmēju ar PVA līmi, jo redzēju, ka bērnam lielu prieku sagādā šo iesmiņu izvilkšana un pēc tam ievietošana atpakaļ. Tas ir ļoti smalks darbiņš, kas prasa koncentrēšanos un lielu precizitāti - man šķiet, kas tas ir labs treniņš mazajiem pirkstiem. 

Karodziņi var palikt šādi, bet tos var padarīt arī izturīgākus, aplīmējot no abām pusēm ar caurspīdīgu līmlenti vai līmplēvi:

Mēs Baltijas Papīra veikalā nopirkām putukartona plāksni 1cm biezumā, bet varat izmantot arī putuplastu vai jebkuru citu līdzīgu materiālu, kas ir gana ciets, bet tai pat laikā pietiekami mīksts, lai bērns tajā varētu pats iedurt koka iesmiņu. Pie plāksnes piestiprinājām Eiropas kontūrkarti.

Kontūrkarti uzzīmēju tieši tādu, kāda ir koka Eiropas puzles karte. Parasti kontūras šīm kartēm visām ir vienādas, bet krāsu toņi mazliet atšķiras atkarībā no ražotāja. Ar punktiņiem atzīmēju pundurvalstis.

Ja Jums ir iespēja izdrukāt A3 formāta lapas (42x29,7cm), tad te būs:

Savukārt, te būs abas kontūrkartes A4 formātā (29,7x21cm):

Kad kontūrkarte nostiprināta uz pamatnes, tad var sākt meklēt valstis un tām atbilstošos karogus.

Kontūrkarti var izklāt arī ar plastilīnu un spraust karodziņus tajā. Bērns var griezt ārā kartes, līmēt uz papīra, meklēt kopā ar vecākiem valsts simbolus, skatīties video un klausīties valstu valodas. Esiet radoši! 

Ikdienā karodziņus var glabāt saspraustus no putukartona (vai cita līdzīga materiāla) nogrieztā strēmelē. Šajā bildē saliku karodziņus "svaigā" strēmelē, bet tā kā bērnam ļoti patīk tieši tas iespraušanas process, tad mums tā strēmele ļoti ātri paliek kārtīgi sacaurumota :) 

Pievienoju klāt arī iepriekš solīto kontrollapu, kurā ir tabula ar valsts karogiem, to nosaukumiem, galvaspilsētām latviešu un konkrētās valsts valodās, platību un valsts kontūru.

Papildināts 13.07.2016.

Pateicoties bloga lasītājai Kristīnei Serovai, kas strādā ar bērniem Montessori kabinetā "Skrūves un bantes", tapušas kontrolkartes, kas ir lielisks papildinājums šim materiālam. Paldies Kristīnei! 

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentē