Kas neiederas?

Darbiņam nav vajadzīga īpaša sagatavošanās, nepieciešams vien kartīšu materiāls un piemērota darba vieta.


Bērnam jāatrod attēls, kas konkrētajā rindā neiederas un šim attēlam virsū jāuzliek krustiņš. 

Sarežģītības pakāpes ir dažādas, izvērtējiet, kuras lapas piemērotas Jūsu bērnam. Varat arī griezt ārā rindas un, līmējot uz citas lapas, veidot individuālas, savam bērnam piemērotas darba lapas.

Līdz šim Elmārs (2g8mēn) ar neiederīgā meklēšanu ir nodarbojies tikai netieši, piemēram, konstatējot, ka, šķirojot pērlītes pa krāsām, pie sarkanajām "iemaldījusies" zaļā, bet ar šādu uzdevumu, kur jāmeklē tieši neiederīgais, saskare viņam ir pirmo reizi.

Sākumā mēs katru attēlu izrunājām un tad kopā izspriedām, kurā bildē attēlots kaut kas atšķirīgs vai savādāks. Kad bērns ir uztvēris uzdevuma domu, tad aiziet raitāk un jau ļoti ātri pamana, kurš attēls rindā neiederas. Elmārs vēl īsti neizprot vārda neiederas jēgu, tāpēc biežāk lietoju savādāks

No vienas puses man liekas, ka šī aktivitāte vairāk piemērota nedaudz lielākiem bērniem, bet no otras puses tomēr šķiet labi, ka bērns šo uzdevumu izdzīvo, domā un meklē nevis ātri saprot jēgu un visur automātiski saliek krustiņus. Divas dienas pēc tam, kad šo uzdevumu bija pildījis pirmo reizi, Elmārs jau tika galā ļoti ātri, īpaši neaizdomājoties. 

Ja bērnam attēlu rindu traucē uztvert zemāk esošās rindas, tad tās var aizsegt ar papīra lapu vai arī var sagriezt visas lapas strēmelēs un dodiet bērniem tikai to vienu konkrēto strēmeli, kurā jāmeklē neiederīgais objekts.

Uzdevums ir labs palīgs vārdu krājuma paplašināšanai un loģiskās domāšanas attīstīšanai. Netiešā veidā bērns tiek radināts arī pie rakstīšanas un lasīšanas virziena (meklē neiederīgo attēlu sākot no kreisās uz labo pusi). Bērniem noteikti patiks arī krustiņa uzlikšana!

Ja mājās ir, tad atcerieties, ka varat parādīt arī reālas bildēs attēlotas lietas vai dzīvnieku figūriņas, lai bērnam ir vieglāk saprast atšķirību un kāpēc kāda konkrēta lieta rindā neiederas. Elmāram tās rindas, kur piedāvāju arī kaut ko taustāmu, patika vislabāk.

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentē