Lasīšanas spēle "Ha-ha!"

Mūsu mājās šobrīd lielajam puikam ir aktuāli nostiprināt lasīšanu, tāpēc domāju par veidiem, kā viņu ieintersēt. Nesen atcerējos interneta dzīlēs reiz redzētu lasīšanas spēli “Ha- ha!”, padarīju to nedaudz “montessoriskāku” un nolēmu padalīties arī ar jums. Noderēs kā vingrinājums, bērniem, kas nesen sākuši lasīt.

Spēles būtība. Bērni pēc kārtas (var spēlēt arī viens pats vai kopā ar vecākiem) ņem pa kartītei no groziņa un, ja var izlasīt vārdu, tad patur kartīti sev. Ja bērns uz kartītes izlasa vārdu “haha”, tad visas kartītes jāatliek atpakaļ groziņā. Ja bērnam pārāk grūti iet ar faktu, ka kartītes jāatliek atpakaļ, tad tikpat labi varam mainīt spēles noteikumus uz to, ka "haha" nozīmē, ka spēli uzvarēja. "Haha" kartīti var izņemt vispār un nesacensties, bet vienkārši lasīt. 

Es uztaisīju šo spēli 3 līmeņos. Ar rozā fonu ir vārdi, kuros nav vairāk par 2 zilbēm, bez divskaņiem, bez fonogrammām - kā rakstīts, tā jālasa. Ar zilo fonu ir vārdi, kas satur kādu no divskaņiem, to var spēlēt tad, kad bērns ir iepazīstināts ar divskaņiem. Citu grūtību kartītēs ar zilo fonu nav. Uz baltā fona ir visādi vārdi - ar fonogrammām, ar dubultajiem līdzskaņiem, divskaņiem.

Sākumā ieteiktu spēlēt tikai ar rozā kartītēm, pēc tam var likt pakāpeniski klāt arī pārējās.

Ja bērns pazīst jau visus burtus, bet salikt kopā skaņas vēl neizdodas, varat ņemt rozā kartītes un rosināt katru burtu nosaukt. Tad nosaukt tos ātrāk vienu pēc otra, vēl ātrāk, kamēr izdodas saklausīt pašu vārdu. M--ā--j--a, m-ā-j-a, māja!

Ja bērni vēlas lielāku izaicinājumu, tad var sajaukt visas kartītes kopā un spēlēt, skaitot punktus - rozā kartītes dod vienu punktu, zilās divus, bet baltās trīs, lai rosinātu bērnus mēģināt lasīt arī baltās kartītes.

Ja izmantojat failu ar krāsainajiem foniem, tad vienkārši pie printēšanas uzstādījumos uzlieciet, lai drukā lapai abās pusēs, tad īstais fons uzreiz būs arī kartītes otrā pusē.

Ja esat nedaudz čaklāki un plānojat līmēt kartītes uz krāsainā kartona, taupot printera krāsu, tad iesaku drukāt ārā PDF failu bez foniem. Ja līmējat uz krāsainā kartona, tad mierīgi var iztikt arī bez laminēšanas, it īpaši, ja spēli izmantosiet tikai mājās saviem bērniem.

Par mācīšanu lasīt man ir divi raksti:

Kā iemācīt bērnam lasīt - 1. daļa Pirmā lasīšana

Kā iemācīt bērnam lasīt - 2. daļa 

 

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentāri

Viktorija Ozola

Labprāt vēlos šo bezmaksas spēli, jo ir lasītājs!

Viktorija Ozola

Lorita, tā jau ir pieejama. Spiediet uz bildēm, kurās ir spēle, vai arī uz oranžajiem vārdiem “šo failu”.

Viktorija Ozola

Kolosāli! Liels paldies, šodien uzspēlēsim :)

Viktorija Ozola

Ir lasītaji.Paldies ivika-ive@inbox.lv

Viktorija Ozola

Ļoti patik,ir lasītāji.

Komentē