Palielināmais stikls

Šādu darbiņu ievēroju Montessori bērnu mājā un nolēmu līdzīgu uztaisīt arī mājās.

Nepieciešamie materiāli: palielināmais stikls un kartīšu materiāls.

Doma pavisam vienkārša: kartītei ar lielo attēlu, izmantojot lupu, jāsameklē atbilstoša kartīte ar mazo attēlu.

Uztaisīju trīs kartīšu komplektus, kurus, protams, varat arī miksēt savā starpā:

Šai aktivitātei ļoti iesaku iegādāties tiešām labu lupu. Mēs bijām nopirkuši gatavu komplektu ar palielināmajiem stikliem un ļoti vīlāmies. Izrādījās, ka tie ir no plastmasas un nezinu, kam tieši tie bija paredzēti, bet noteikti ne palielināšanai. Elmārs pat neuztvēra domu, ka, skatoties cauri lupai, attēls kļūst lielāks. Tāpēc meklējām jaunu un šoreiz ļoti pievērsām uzmanību tam, lai palielināmais stikls ir tiešām labs, iegādājāmies te un vīlušies neesam.

Ja bērnam ar palielināmo stiklu vēl nav bijusi darīšana, tad pirms ķerties pie šīs aktivitātes, vajdzētu parādīt kā strādāt ar lupu. Es Elmāram rādīju, ka tad, kad palielināmo stiklu uzliek virsū attēlam, tad nekas nemainās, bet, ja to lēnām attālina (ceļ augšā), tad attēls kļūst lielāks. Pirmās dienas nemaz nedevu kartiņas, bet ļāvu brīvi darboties, iepazīties ar lupu un pētīt mājās visu, kas ienāk prātā.

Arī kartītes uzreiz nedevu gan ar lielajiem, gan mazajiem attēliem, bet sākumā tikai ar lielajiem  - pārrunājām, kas uz tām ir attēlots.

Domāju arī, ka labāk biežāk pamainīt komplektiņu, lai atkal rodas vēlme strādāt ar šo darbiņu, nevis pirmajās reizēs piedāvāt tādu daudzumu, ka bērns netiek galā vai nepietiek pacietības. Elmāram (2g 8mēn.) vienā darbošanās reizē pilnīgi pietiek ar 5 pāriem.

Lai bērns pats varētu nokontrolēt, vai nav kļūdījies un ir saskatījis pareizi, otrā pusē kartiņām varat uzlīmēt krāsainus punktiņus (katram pārim savā krāsā). 

Bērnam ļoti patīk konstatēt, ka salicis kartiņas pareizi - nav vajadzības slavēt par izdarīto darbiņu, viņš pats redz, ka viss sakrīt un par to ir liels gandarījums. Patiesībā, mazos attēlus var saprast arī bez palielināšanas un šie punkti varbūt arī nav vajadzīgi, bet tas gandarījums bērna sejā, ieraugot pareizi piemeklētas kartiņas, ir tā vērts, lai punktiņus uzlīmētu vai uzzīmētu.

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentē