Saules sistēmas planētas

Šo materiālu es jau sen vēlējos uztaisīt, bet man pagāja vismaz pusgads, kamēr saņēmos. Vēlos iedrošināt visus tos vecākus un skolotājus, kas arī nevar saņemties uztaisīt -  tas ir ātrāk un vienkāršāk nekā jūs domājat! Nopietni.

Internetā var atrast daudz ideju, kā pagatavot Saules sistēmas modeli, bet, manuprāt, šis ir viens no visātrākajiem un vienkāršākajiem.

Nepieciešamie materiāli: dažāda izmēra putaplasta bumbas, vilnas kārsums filcēšanai, filcēšanas adatas, audums pamatam.

Papildus: materiāli komētām, asteroīdiem, meteorīdiem un zvaigznēm.

Debess ķermeņu diametri:

Saule - 1 391 000 km
Merkurs – 4 879 km
Venera –12 104 km
Zeme – 12 742 km
Marss – 6 779 km
Jupiters – 139 822 km
Saturns – 116 464 km
Urāns – 50 724 km
Neptūns – 49 500 km
Mēness - 3475 km

Lai saglabātu īstās proporcijas, daliet šos diametru ar vienādu skaitli, piemēram,ja dala ar 10 000, tad sanāk, ka Merkurs būs aptuveni 0,5cm diametrā, Venēra 1,2cm, Zeme 1,3cm, Marss 0,7cm, Jupiters aptuveni 14cm diametrā, Saturns 12cm, Urāns un Neptūns 5cm. 

Es šīs proporcijas ievēroju tikai ļoti aptuveni, jo vēlējos tāda izmēra Zemi, lai uz tās var kaut ko saskatīt un vieglāk parādīt bērniem, bet Jupiteru vienkārši uzskatāmi lielāku nevis desmit reižu lielāku.

Darba gaita pavisam vienkārša: pie bumbas liekam klāt vilnu un durstam to klāt pie bumbas ar filcēšanas adatu. Vilnu var klāt vairākās kārtās, jaucot krāsas, var veidot dažādus zīmējumus. 

Šādā veidā planētas uztop tiešām ātri. Es katru vakaru uztaisīju pa vienai planētai, tāpēc palikusi sajūta, ka kopumā Saules sistēmas modeļa pagatavošana neprasīja daudz laika. Merkurs un arī Mēness ir tik mazs, ka tam putaplasta bumba pamatnei nav nepieciešama, to var izgatavot, piemēram, šādā veidā. Ar putaplasta bumbām planētas var uztaisīt daudz ātrāk, bet bez tām var iztikt un bumbas var uztaisīt arī tādā veidā.

Saturnam ir gredzenu sistēma. To uztaisīju, izmērot Saturna bumbas diametru, uzzīmēju to uz kartona ar cirkuli, ap to uzzīmēju vēl vienu nedaudz lielāku apli, izgriezu, izkrāsoju ar zīmuļiem un uzvilku Saturnam. Nost neslīd. Bērniem Saturns ļoti patīk tieši gredzena dēļ, tā noteikti ir viena no planētām, ko atceras visātrāk.

Pamatam ņēmu tādu audumu, kāds bija mājās, zilu flīsa audumu, bet tradicionāli Montessori pedagoģijā tām lietām, kas nav līdz galam izpētītas, izvēlas melnu fonu.
Zinu, ka citi orbītas uz auduma zīmē ar auduma krāsām, bet es orbītas un planētu vietas šuvu ar šujmašīnu (uz auduma ar krītiņu uzzīmēju orbītas, apvilku dažāda izmēra bļodas un krūzes planētu vietām un pāršuvu pāri ar diegu).

Saule arī var būt liela uzfilcētā bumba, bet lielāka skaidrība par diennakts un gada ciklu un lielāks efekts  ir tad, ja Saule ir apaļa lampa. Mēs savu lampu nopirkām Cenu klubā . Tā noder arī citos demonstrējumos, piemēram, pie gadalaiku apļa un demonstrējot mēness ciklu un mēness fāžu maiņu.

Mūsu bērniem ļoti patīk Visuma demonstrējums un tas mums bieži vien tagad ir vakara pasakas vietā. Turklāt, man jau sen vairs nav jāstāsta, kur ir kura planēta un galvenie fakti par tām, Elmārs (3g.10 mēn.) tagad to prot izstāstīt labāk kā dažs labs pieaugušais :) Edmundam (1g.11 mēn.) visas planētas ir “bumbas”, bet viņš arī cītīgi iesaistās un vislabāk viņam patīk zvaigžņu izkaisīšanā debesīs. Šis materiāls patīk arī daudz lielākiem bērniem un arī pieaugušajiem, tāpēc uzskatu, ka vecuma ierobežojuma nav. 

Demonstrējums (Tikai ierosmei! Nav pareiza vai nepareiza veida.):

Demonstrējumu sāk, stāstot par Sauli, par to, ka tā ir zvaigzne, tā dod mums siltumu un dienasgaismu. Var pastāstīt to, ka, ja mēs ņemtu visu pareizās proporcijās, tad mums būtu jāņem milzīga lampa (Ja Zeme ir 1,3cm diametrā, tad Saulei būtu jābūt 1,4m diametrā.).
Demonstrējumu var turpināt divējādi: ja vēlaties akcentēt Zemes vietu Saules sistēmā tad turpiniet, rādot Zemi (piemēram, kā šajā video), ja šādu uzsvaru nevēlaties, tad sāciet no Saules sistēmas pirmās planētas, Merkura. Par Merkūru var pastāstīt to, ka tā ir pirmā Saules sistēmas planēta. Par Saules sistēmas planētu to sauc tāpēc, ka tā riņķo ap Sauli. Viens aplis ap Sauli pa orbītu (pretēji pulksteņrādītaja virzienam) ir viens gads. Visas planētas riņķo ne tikai ap Sauli, bet arī pašas ap sevi - tā ir viena diennakts. Dienā uz Merkūra ir ļoti karsts, bet naktīs uz tā ļoti liels sals. Otrā Saules sistēmas planēta ir Venēra. Tā ir viskarstākā planēta, uz tās nepārtraukti notiek izvirdumi. Jebkura kosmiskā ierīce, kas tiek uz to sūtīta, izkūst. Venēra ap savu asi griežas orbītas kustībai pretējā virzienā. Nākamā planēta ir Zeme, pastāstiet, ka tā ir vienīgā zināmā planēta, uz kuras ir dzīvība, tā ir planēta, uz kuras dzīvojam mēs. Uz Zemes ir ūdens, gaiss. Var pastāstīt par pavadoni- Mēnesi. Pie Zemes es parasti vēlreiz parādu dienas un nakts maiņu, pastāstu to, ka uz tās nav ne par karstu, ne par aukstu, un akcentēju to, ka tā ir trešā planēta no Saules. Ceturtā Saules sistēmas planēta ir Marss. Marsu sauc arī par sarkano planētu, jo to klāj rūsas putekļi. Atkal parādām riņķojumu pašam ap sevi un ap Sauli. Vēršam uzmanību uz to, ka planētu ceļi nekad nekrustojas, tās nekad nesaskrienas. Pirmās četras planētas ir cietiežu planētas, bet visas nākamās planētas ir gāzes planētas, tām nav cietas virsmas, uz kuras varētu nosēsties kosmiskā zonde. Piektā planēta ir Jupiters, tā ir vislielākā Saules sistēmas planēta. Tā ļoti ātri griežas ap savu asi, tās diena ilgst tikai 9,9 Zemes stundas. Uz tās jau simtiem gadu nepārtraukti plosās milzīga viesuļvētra. Nākamā planēta ir Saturns. Saturnu ir viegli atpazīt gredzenu sistēmas dēļ. Gredzeni nav nekas cits, kā dažāda izmēra lidojoši ledus un akmens gabali, kas riņķo ap šo planētu. Nākamās planētas - Urāns un Neptūns - jau atrodas lielā tumsā un uz tām ir ļoti, ļoti auksts. Var jautāt bērniem, kā viņiem šķiet, kāpēc tā ir.

Noteikti dodiet planētas bērniem rokās, ļaujiet tās rotēt ap savu asi, apļot ap Sauli! Caur sajūtām visu ir daudz vienkāršāk iegaumēt.

Vēl viena demonstrējuma daļa, kas bērniem ļoti patīk, ir komētu un meteorīdu kaisīšana (Meteorīdi lido kosmosā. Ja tie nokļūst atmosfērā, tie ir meteori, bet nesadegušie gabali meteorīti.), asteroīdu joslas veidošana starp Marsu un Jupiteru un, protams, zvaigžņu bēršana debesīs.

Komētas ir "asteszvaigznes", kas riņķo ap Sauli. Tās mums ir uztaisītas no pērlītēm, kurām izvērts cauri diegs - komētas aste. Asteroīdi ir neregulāri dažādu izmēru akmens bluķi, bet meteorīdi ir asteroīdu un mazo planētu šķembas, kas rodas tiem saduroties. Gan asteroīdi, gan meteorīdi mums ir floristikas veikalā pirkti dekoratīvie akmeņi.  Zvaigznes ir tādas pat saules kā mums vistuvākā zvaigzne, bet citas zvaigznes vienkārši ir daudz tālāk no mūsu planētas un izskatās pēc maziem punktiņiem. Zvaigžņu attēlošanai mums ir Hobby Set  pirktās plastmasas zvaigznītes (zvaigznēm nav jābūt tādām kā pieņemts tās attēlot, reālajā dzīvē tās tāpat kā Saule ir lodes formā).

Bloga veikala sadaļā pieejamas Saules sistēmas kartītes. Ja tās vēlas izmantot klasiskā variantā - kā klasificējošā lasīšanā, tad ās ir jādrukā divos eksemplāros. Vienam komplektam griež nost nosaukumus, otram negriež, otrais komplekts kalpo kļūdu kontrolei. Lietojiet kartītes tad, kad bērni jau diezgan labi atpazīst planētas, ir strādājuši ar tām sensori. Sākumā izrunājiet katru kartīti, pārliecinieties, vai bērns zina, kas uz tām attēlots, kā pēdējo parāda vispārinošo kartīti ar visām Saules sistēmas planētām. Tad ļaujiet lasīt uzrakstus un savienot tos ar attēliem. Vai ir izdevies pareizi savienot attēlus ar uzrakstiem, pārbauda ar kontrolkomplektu. Ja nepieciešams, izmantojiet trīs pakāpju lekciju.

Saules sistēmas kartītes

Un te pieejama Saules sistēmas grāmatiņa. Lasiet ar bērnu kopā vai ļaujiet lasīt pašam, tad pārrunājiet grāmatas tekstu, uzdodiet jautājumus. 

Papildus esmu izveidojusi arī darba lapas, kas pieejamas bloga veikala sadaļā.

 

Darba lapas - saules sistēma

Iesaku neapstāties pie krāsošanas un pildīšanas vien, bet gan tiešām arī griezt ārā un veidot savas planētu grāmatiņas, kartītes vai plakātus. Izmantojot vairākas maņas, bērniem noteikti labāk paliks atmiņā jaunie jēdzieni un planētu secība. Krāsojiet, grieziet, līmējiet, iekomponējiet lapā, pielieciet pie sienas un ik pa laikam kopā visas planētas nosauciet, minot klāt pa kādam interesantam faktam par katru.

plakāts pie sienas saules sistēma

Iedvesmai daži citi Saules sistēmas modeļi:

Interesanti video:

Izmantotā informācija un attēli:

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentāri

Viktorija Ozola

Liela pateicība no mūsu saimes par dalīšanos!

Viktorija Ozola

Vaig vairāk informācijas

Viktorija Ozola

Hello,

I hope you’re doing well. I wanted to let you know about our new BANGE backpacks and sling bags that just released.

Bange is perfect for students, professionals and travelers. The backpacks and sling bags feature a built-in USB charging port, making it easy to charge your devices on the go. Also they are waterproof and anti-theft design, making it ideal for carrying your valuables.

Both bags are made of durable and high-quality materials, and are perfect for everyday use or travel.

Order yours now at 50% OFF with FREE Shipping: http://bangeshop.com

Enjoy,

Evan

Viktorija Ozola

Fast-track to riches with AI Commissions 2024. Learn the secrets of profiting with AI. Check it out at https://www.socialsurge.ai/recommends/get-rich-with-ai-2024-2/

P.S. Love the work you guys produce over there at espats.lv!

- Ariel

Viktorija Ozola

Make money online effortlessly with AI Commissions 2024. Discover the top AI strategies for 2024. Start at https://www.socialsurge.ai/recommends/make-money-online-with-ai-2024/

Hope you guys keep kickin ass and takin names over there at espats.lv!

- Layla

Viktorija Ozola

Good Morning

I wanted to reach out and let you know about our new dog harness. It’s really easy to put on and take off – in just 2 seconds – and it’s personalized for each dog.
Plus, we offer a lifetime warranty so you can be sure your pet is always safe and stylish.

We’ve had a lot of success with it so far and I think your dog would love it.

Get yours today with 50% OFF: https://caredogbest.com

FREE Shipping – TODAY ONLY!

Best,

Edwin

Komentē