Adventes kalendāri un idejas ziemīgām aktivitātēm

Kad valsts svētki ir garām, tad varam pārslēgties Ziemassvētku gaidīšanas režīmā. Pirmais decembris jau pavisam drīz!

Mums ir bijuši dažāda  veida un satura adventes kalendāri. Padalīšos ar labajām idejām un ar kļūdām, ko nepieļaut.

Praktisko darbiņu adventes kalendārs

Pats pirmais adventes kalendārs bērniem mums bija, kad vecākajam dēlam bija 3g10mēn. Agrāk nemaz neprasījās, jo šķita, ka domu viņš nesapratīs.

Es biju pārcentīga - izsērfoju Pinterest un katrai dienai ieliku kādu ar Ziemassvētkiem saistītu aktivitāti. Nedariet tā! Kāpēc? Ņemiet vērā, ka būs dienas, kad vakarā pēc darbiem, bērnudārziem un skolām dažkārt vienkārši vairs nav spēka aktivitātēm, tāpēc “atšķaidiet” ar kaut ko ļoti elementāru un maz resursus un spēkus prasošu, piemēram, vienkāršās aktivitātes:

1. Nopirksim Ziemassvētku saldējumu.

2. Ēdīsim vakariņas sveču gaismā.

3. Noskatīsimies Ziemassvētku multeni.

4. Izlasīsim pasaku par Kraukšķīti.

5. Uzliksim gaismas virteni uz palodzes.

6. Iededzināsim nākamo sveci adventes vainagā.

7. Pabarosim putniņus aiz loga.

Vēl - ja aktivitātes liekat aploksnēs, tad noteikti sanumurējiet tās un izveidojiet paši sev šo numurēto sarakstu, lai aktivitātes var droši mainīt vietām pirms bērni pamodušies, ja jūtat, ka šodien tomēr nav īstā diena. Īpaši tas attiecas uz aktivitātēm, kas atkarīgas no ārējiem apstākļiem, piemēram:

8. Uzcelsim sniegavīru.

9. Sameklēsim debesīs Lielos Greizos Ratus. Iedvesma zvaigznāju pētīšanai te.

10. Iesim pikoties.

11. Iesim pēc egles.

12. Uzrīkosim mājās fotosesiju Ziemassvētku noskaņās

13. Iemācīsimies īsu Ziemassvētku pantiņu

Ieteikums no mums -  Evijas Gulbes dzejolis

Ziemas mīkliņa
Burkāns, divas odziņas,
Ogļmelnas podziņas.
Pagalmā stāv balts un tīrs
Tikko uzcelts - ..... ! 

 

14. Sagatavosim un nosūtīsim paciņu Eņģeļa pastā kādam opim vai omei Latvijas pansionātos. 

15. Cepsim piparkūkas.

16. Griezīsim papīra sniegpārslas.

17.  Rakstīsim/zīmēsim vēstuli Ziemassvētku vecītim. Bezmaksas fails.

Vēstuļpapīrs

 

Vēl citas praktiskas idejas ar darbošanos

18. Sajūtu trauciņi.

Trauciņā vai kādā pudelē liekam visu, ko vien sirds kāro. Mēs likām priežu zariņus, čiekurus, spīdumiņus, kādu pīlādža ogu un pārlējām visu ar iekrāsotu ūdeni. Ūdens rada palielināmā stikliņa efektu, bērniem patīk pētīt šīs palielinātās skujas. Vēl var klāt pieliet eļļu - dažādie blīvumi rada interesantu saspēli. Ja ir bail, ka bērns varētu attaisīt vaļā vāciņu, to var aizlīmēt ar līmi. Mēs kaut kā iztikām bez līmēšanas - saprata, ka pudele ir pētīšanai.  

Pēdējos gados sajūtu trauciņiem saturu eju meklēt uz floristikas saloniem - lūdzu atgriezumus no adventes vainagu gatavošanas. To parasti ir daudz un salonos tos labprāt pārdod diezgan lēti vai pat šo to atdod bez maksas. 

 Sajutu traucini

Starp citu, abos šajos attēlos ir mūsu dēls Edmunds. Sajūtu trauciņi patiesi ir kļuvusi par mūsu tradīciju jau daudzu gadu garumā! 

19. Mandarīnu sveces.

Pats atbildīgākais moments - atrast viegli mizojamus mandarīnus un nomizot tā, lai iekšā paliek tas baltais "diedziņš". Pēc tam ielejam eļļu (mēs ņēmām to, kas bija mājās - cepšanai domāto) un maksimāli tuvu eļļas līmenim aizdedzina "deglīti". Tas arī viss! Sveces deg ilgi. 

20. Mākslīgais sniegs.

Skūšanās putas (vislētākās un parastākās) pakāpeniski pievieno sodai (ar vienu paciņu pietiek) un mīca līdz patīk sniega konsistence. Skūšanās putu atvēsinošā efekta ietekmē sniegs pat šķiet mazliet vēss. Var pa to rakties, birdināt, braukt pāri ar rotaļu mašīnām, taisnīt sniega kalnu. Slēgtā traukā arī var uzglabāt - nezaudē savas īpašības. 

 

21. Čiekuru pētīšana.

Šim darbiņam būs nepieciešami pāris čiekuri (priežu vislabāk) un "burvju ūdens". Visparastākajam ūdenim piepilina pāris pilienu krāsvielas, pieber spīdumiņus un burvju ūdens gatavs! 

Čiekurus pirms tam jāpatur siltumā, lai tie atveras. Labi pirms tam pārliecināties, ka aizvērtus čiekurus vienkārši ar rokām nevar attaisīt un pēc tam arī atvērušos čiekurus ar rokām nevar aiztaisīt bez laušanas.

Liekam burvju ūdenī! Un lēnām notiek brīnums - čiekuri aizveras. 

22. Ledus gleznas.

Lēzenā traukā tāpat kā pie sajūtu trauciņiem atkal liek visu, kas šķiet gana ziemīgs - skujas, apelsīnu miziņas, pīlādžu ogas, nelielus čiekurus, kādus spīdumiņus. Visu pārlej ar ūdeni un izliek uz balkona, ja ir auksta ziema, bet, ja nav - tad saldētavā. Kad ūdens sasalis, ņem ārā ledus gleznu un izliekam to vēsā vietā visu apbrīnošanai. 

Mēs laikam bijām tik aizrāvušies, ka man pašai nemaz nav bildes ar šo aktivitāti, tāpēc, lai parādītu jums mani glābj brāļa sieva Laura un viņas abu meitu darinājumi. 

 

23. Pufīgās krāsas.

Skūšanās putas - atkal jau visparastākās un vislētākās -  attiecībā 1:1 ar PVA līmi. Un gatavs! Ja mājās ir, tad var sadalīt pa trauciņiem un katrā trauciņā iepilināt pa pilienam pārtikas krāsvielas. Mums ļoti patīk, ka šīs krāsas savu pufīgumu saglabā arī pēc nožūšanas. Sanāk ļoti interesants efekts. Gleznojām uz melna papīra. 

 

24. Papīra piparkūkas

Nepieciešams brūns papīrs un balts marķieris, zīmulis vai korektors. No pieredzes varu teikt, ka visvieglāk bērniem iet ar balto marķieri. Zīmuļi ir pārāk blāvi, bet korektors mēdz "neklausīt" - kaut kas par daudz uzspiežas, tad nespiežas vispār un aizkalst ciet. 

papira piparkukas

 

25. Aromātiskie apelsīni.

Es ticu, ka šis ir ļoti zināms darbiņš, bet arī vienkāršās lietas mēdz izkrist no prāta, tāpēc šeit atgādināšu. 

Pavisam vienkārši - apelsīnos sasprauž krustnagliņas un bauda smaržu. 

Mūsu bērniem parasti ir izdevies uzreiz ar pašām krustnagliņām iedurt, bet, ja ir grūti, tad sākumā apelsīnu var sadurstīt arī ar koka iesmiņiem. Var veidot kādus īpašus rakstus. 

 

26. Apelsīna vai mandarīna mizu rotājumi

Ar piparkūku formiņām (vēlams metāla) apelsīnu vai mandarīnu mizās izspiež rotājumus. Vieglākai izspiešanai var izmantot āmuru - ar to uzsit pa piparkūku formiņu. Ar īlenu uzreiz arī veido caurumu aukliņas izvēršanai. 

mandarinu mizu rotajumi

27. Sniega krāsošana

Ja ir kāda sniegota diena, tad šis uzdevums ir ļoti piemērots. Tas neprasa īpašu piepūli un bērni vienmēr ir sajūsmā par to. Sniegu ienes telpā lielā bļodā vai paplātē un krāso to ar ūdenskrāsām. Var krāsot pavisam brīvi, bet var izmantot arī piparkūku formiņas. 

 Sniega krasosana 

28. Sāls sniegpārslas

Ar PVA līmi uz papīra (vislabāk izcelsies uz tumša) zīmē sniegpārslu, to bagātīgi pārber ar smalko sāli, nober lieko un atstāj nožūt. Kad sniegpārsla nožuvusi, vēlreiz maigi nober lieko sāli. 

 Sāls sniegpārslas

  

29. Sniegavīra spēle

Pirmais solis ir izgatavot 6 sniegavīra sastāvdaļas vairākos eksemplāros: trīs dažādu izmēru bumbas, burkānus, spaiņus un zariņus. Spēle var būt galda spēles izmērā, taču daudz iespaidīgāk un jautrāk, ja tā ir liela - tāda īsta sniegavīra izmēros. Sniega bumbām mēs apvilkām trīs dažāda izmēra šķīvjus. 

Protams, ka darba gaitā šķīvji NAV katru reizi jāsaliek sniegavīra formā kā šajā attēlā - tā vienkārši bija bērna vēlme.

 

Katru detaļu izgriež un izkrāso tādā tehnikā kādā nu tīk. Mēs krāsojām ar akvareļiem. 

 

Otrais solis ir izgatavot metamo kauliņu. Ja mājās jau ir kāds viegls kubs, ko varat izmantot šim mērķim, lieliski! Ja nav, tad metamo kauliņu varat izgatavot paši - mēs vadījāmies pēc šī video. Kad kubs uzlocīts, tad aplīmējiet to ar mazāka izmēra sniegavīra detaļām- uz katras skaldnes citu. 

 

Spēles būtība -  katrs pēc kārtas met metamo kauliņu un ņem sev atbilstošo sniegavīra daļu. Uzvar tas, kuram izdodas pirmajam uzbūvēt pareizo sniegavīru. Mēs esam spēlējuši ne tikai mājās, bet arī bērnudārza pasākumā, sadaloties komandās. 

 

Vakara našķošanās un sarunu kalendārs

2019. gadā ar diviem maziem viengadniekiem, mums bija  slinkais adventes kalendārs. Es sagriezu mājās esošo filca audumu un katrā ieliku pa kādam gardumam. Piesēju pie aizkaru stangas. Katru vakaru griezām nost vienu sainīti un pie tējas izrunājām, kā pagājusi mūsu diena. 

Šī ideja man bija no sava vidusskolas laika, kad mana audžumamma uztaisīja šādu gaidīšanas "kalendāru". Vakara sanākšana ar sarunām mums visiem palikusi atmiņā kā ļoti sirsnīgs laiks. Kļūda, ko mēs pieļāvām toreiz  - dažos sainīšos bija našķi, kas bojājas, piemēram, mandarīni. Kamēr mēs pie tiem tikām, tie jau bija sabojājušies. Pagājušā gadā šo pieredzi ļoti ņēmu vērā un saliku tikai tādus saldumus, kas ātri nebojājas. 

Viena grāmata visam adventes laikam

Skolēniem mūsu ģimenē ir bijis vienas grāmatas "Adventes kalendārs" - Majas Lundes grāmata "Sniega māsa". Šajā grāmatā ir tieši 24. nodaļas, kas nozīmē, ka katru dienu līdz pat Ziemassvētkiem var izlasīt pa vienai nodaļai.  Ļoti skaistas ilustrācijas! Pats stāsts ir skaudrs un sāpīgs - galvenā varoņa Juliana māsas nāve, un šogad pirmo reizi Ziemassvētki ģimenē tiks sagaidīti bez viņas. Bezgala skaista, bet skumja grāmata. Šis "kalendārs" derēs pieaugušajiem un vecākajiem ģimenes bērniem.

sniega māsa

 

Grāmatu kalendārs 

Viena līdzīga doma pasaku adventes kalendāram ir iesaiņot 24 grāmatas par ziemas un Ziemassvētku tēmām, un tad katru dienu pa vienai pakot ārā un lasīt. Lielākam pārsteiguma momentam var darīt tā, ka šīs grāmatas visu cauru gadu stāv noliktas prom un tiek izvilktas tikai šajā īpašajā laikā. Protams, var paņemt grāmatas arī no bibliotēkas. 

Rūķis

Jau vairākus gadus mums ir arī Rūķis, kas katru nakti kaut kur paslēpjas, bērniem tas no rīta jāatrod, jāizlasa uzdevums. Rūķis atnes arī pa kādam saldumiņam vai nieciņam Ziemassvētku noskaņās. Mūsu rūķu meitene ir pirkta Liepiņu ģiemes veikalā Pingas.lv. (Šis vispār ir brīnišķīgs veikals, kas pieder daudzbērnu (četri dēli!!! uh!) ģimenei, veikalā atlasītas lieliskas kvalitātes rotaļlietas, apģērbi, braucamie. Iesaku paciemoties.)

Vēl dažādi rūķi nopērkami arī Rimi veikalos, Tiger un citur. 

Adventes kalendāra uzdevuma lapiņas 2023

Šis materiāls ar 56 uzdevumu lapiņām un arī 16 tukšām kartītēm pieejams bloga veikala sadaļā. 

Tā kā adventes kalendāram nepieciešamas tikai 24 kartītes, tad no šiem uzdevumiem var izvēlēties tikai tās, kas der konkrētai ģimenei. Papildus arī 8 tukšas kartītes, ko var lietot gan savu uzdevumu rakstīšanai, gan kā dāvanu zīmītes, uz kurām rakstīt dāvanu saņēmēju vārdus. 

Es parasti izlemju iepriekšējā vakarā, kuram uzdevumam nākamajā dienā mums kā ģimenei būs laiks un nepieciešamie resursi, lai to īstenotu. 

Adventes kalendārs 2023

Ziemassvētku gaidīšanas uzdevumu burtnīca

Šogad (2023.) esmu izveidojusi divas Ziemassvētku gaidīšanas uzdevumu burtnīcas. Tajās ir nelieli uzdevumi katrai dienai no 1. līdz pat 24. decembrim.

Iesaku katru šo lapu griezt uz pusēm un sasiet ar lentīti vai iesiet spirālē, lai veidojas burtnīcas formāts.

Adventes laika uzdevumu burtnīca 4 - 5 gadus veciem bērniem:

Ziemassvētku uzdevumu burtnīca 4-5 gadus veciem bērniem

Adventes laika uzdevumu burtnīca 6 - 7 gadus veciem bērniem:

 Ziemassvētku gaidīšanas burtnīca 6-7 gadi

 

Lai brīnišķīgs šis svētku gaidīšanas laiks! 

 

 

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentāri

Viktorija Ozola

Paldies 🙏👍

Viktorija Ozola

Cik superīgs materiāls un tik noderīgs🤗

Viktorija Ozola

Vienkārši superīgas idejas. Paldies.

Viktorija Ozola

Paldies! Tiiikk labi! Super! Jauku Ziemassvētku gaidīšanas laiku!❄❄❄

Viktorija Ozola

lielisks idejas! paldies mīļš noteikti izmantosim!

Viktorija Ozola

Ginta, paldies! Tik negaidīti saņemt komentāru pie šī raksta jau septembrī. Bet, ja tā padomā, tad tiešām – jāsāk laicīgi gatavoties, lai nav viss pēdējā brīdī.

Viktorija Ozola

Paldies, Jūs mākat sagaidīt un gatavoties svētkiem, liels jo liels paldies, Jūs iedvesmojat mani rīkoties un es aizņemšos Jūsu idejas, un mani, Rojas bērnudārza bērni, būs sajūsmā. Lai veiksme ir ar Jums.

Viktorija Ozola

Mudīte, mīļš paldies par labajiem vārdiem ❤️ Pēc Valsts svētkiem es šo ierakstu papildināšu vēl ar šī gada idejām un jaunajiem materiāliem. Tā kā droši aicinu ieskatīties pirms tam vēlreiz šajā rakstā!

Komentē