Zilie konstruktīvie trijstūri

Par zilajiem konstruktīvajiem trijstūriem esmu jau reiz rakstījusi te - Zilie konstruktīvie trijstūri, kur dalījos arī ar to, kā vispār pirmajās reizēs demonstrēt un rādīt šos trijstūrus.

Pēc būtības tie ir 12 taisnleņķa dažādmalu trijstūri, kas no abām pusēm ir vienādā zilā krāsā. It kā tik vienkārši, bet tai pat laikā, ļoti interesants materiāls. Montesori pedagoģijā to piedāvā kā vienu no pašiem pēdējiem sajūtu materiāliem, tikai ap 5 gadu vecumu. Kad pirmo reizi man bija saskare  ar šiem trijstūriem, man šķita ļoti elementāri līdz pati pamēģināju salikt kādu figūru. Tik elementāri tas nemaz nav - izdomāt, kā iegrozīt, kā pagriezt, kā salikt. Arī bērnos šis materiāls izraisa aktīvu domāšanu. Dažiem bērniem ir grūti saprast, ka trijstūri drīkst apgriezt arī otrādāk. 

 

Šis materiāls nav no dārgajiem Montesori materiāliem, tāpēc ieteiktu iegādāties oriģinālu, jo, darbojoties ar koka trijstūriem, sajūta ir daudz patīkamāka, materiāls ir aicinošāks, to var precīzāk savietot un bērni ar to labprātāk darbojas. Tādu var iegādāties, piemēram, šeit un šeit. Taču, protams, var paši izgatavot 12 zilus kartona trijstūrus - šeit pievienoju lapu, drukājiet uz zila nedaudz biezāka papīra un grieziet ārā.

Pirmajās reizēs parādiet, kā no diviem trijstūriem var salikt citu formu, piemēram, no diviem taisnleņķa trijstūriem - taisnstūri. Tad piedāvājiet vēl divus trijstūrus un aiciniet salikt vēl kādu citu formu. Izmantojot divus trijstūru, var salikt sešas dažādas formas: vienādmalu trijstūri, taisnstūri, divus dažādus paralelogramus, pūķa četrstūri, platleņķa vienādsānu trijstūri.

Šajā bildē Elizabete liek formas pēc attēliem, taču pirmajās reizēs nodemonstrējiet bērniem ar īstajiem trijstūriem un lai saliktais pāris paliek bērna acu priekšā. Likt pēc kartītēm jau ir abstraktāk un grūtāk - tas noteikti nebūs piemēroti pirmajām darbošanās reizēm. 

Tālāk var parādīt dažādas formas kā jau minēju šajā ierakstā.

Taču rakstu vēlreiz, jo mani vecākie dēli jau ir krietni paaugušies, bet vēl aizvien ir interese par šiem trijstūriem. Šī interese gan ir transformējusies un vairs nevēlas veidot vienkāršas formas, bet gan kaut ko ar izaicinājumu.

Piemēram, izmantojot 12 taisnleņķa trijstūrus iespējams uzbūvēt sešstūrus četros veidos. Vai visi izdodas? Vai izdodas, neskatoties kartītes otrā pusē?

Esmu izveidojusi kartītes ar 56 dažādām kombinācijām atšķirīgos līmeņos. Kartītes ir abpusēji drukājamas - vienā pusē ir tikai izveidojamā forma bez atdalošāma līnijām, otrā pusē katrs trijstūris ir nodalīts un šis zīmējums var tikt izmantots gan kā paraugs figūras veidošanai, gan arī sevis pārbaudīšanai. Kartītes pieejamas bloga veikala sadaļā. Dažas bezmaksas kartītes ar stipri mazāk variācijām pieejamas jau minētajā iepriekšējā ierakstā par zilajiem trijstūriem. 

Es zinu, ka daudzi Montesori pedagoģijas aizstāvji ir pret kartīšu izmantošanu un par to, lai bērni paši atklāj dažādās kombinācijas. Kāpēc es tomēr piedāvāju kartītes? Tāpēc, ka mūsdienās mājās ir ārkārtīgi daudz citu daudz interesantāku lietu par vienkāršiem 12 ziliem taisnleņķa trijstūriem, un ar šādām kartītēm par tiem rodas interese. Kāpēc šī interese būtu jārada? Jo sajūtu materiāli ir paredzēti, lai tos maksimāli daudz ņem rokās. Jo vairāk tie ir bijuši rokās, jo vairāk attīstās prāts un spējas ar tiem manipulēt, kas pārnesās arī uz citām ikdienas darbībām. Esmu novērojusi, ka jo vairāk mani bērni ir darbojušies ar sajūtu materiāliem no Montesori pedagoģijas, jo radošāki viņi kļūst arī citās situācijās.

 

Es šeit vēlos noteikti piebilst arī to, ka neviens Montesori materiāls netika radīts, lai testētu bērnus - vai un ko viņi prot ar to izdarīt, kā tas mēdz būt dažādos kognitīvajos testos bērniem. Šie materiāli ir, lai tos maksimāli daudz lietotu, trenētos, kļūdītos un tad nonāktu pie kādas atklāsmes, lai attīstītu prātus. Turklāt tieši kļūdām ir milzīga nozīme. Ja bērns paņem kādu materiālu un nekļūdīgi ar to vienmēr darbojas, tad viņš ir vai nu izaudzis no šī materiāla, vai arī nepieciešams lielāks izaicinājums. Arī ar šīm kartītēm es piedāvāju lielāku izaicinājumu nu jau desmit un astoņus gadus vecajiem dēliem. Starp citu, arī mēs ar vīru patrenējām savas smadzenes un rokas, mēģinot salikt dažādas kombinācijas, neskatoties atbildē kartītes otrā pusē.

 

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentē