Pavasaris uz palodzes

Šobrīd (2014.g.) mācos Montessori bērnu mājā, kur man viens no mājasdarbiem bija izveidot attīstības rindu. Tas ir viens no vārdu krājuma paplašināšanas kartīšu materiālu veidiem, kurā tiek ievērota arī vispārpieņemtā rāmīša krāsa, par ko nedaudz plašāk rakstīju savā iepriekšējā blogierakstā.

Es nolēmu uzzīmēt pupas attīstības rindu:

Šis materiāls ir jādrukā divos eksemplāros. Viens eksemplārs sastāv no atsevišķām kartītēm, bet otrais eksemplārs kalpo kļūdu kontrolei, kartītes tiek salīmētas pareizā secībā. Otrajam eksemplāram ielaminētās kartītes aizmugurē vienkārši salīmēju ar plato, caurspīdīgo līmlentu.

Tā kā man šķiet, ka no šāda materiāla nav nekādas jēgas, ja bērns nav redzējis pupas vai jebkāda cita auga attīstības stadijas dzīvē, tad nolēmu kopā ar bērniem ķerties pie ļoti pavasarīgām nodarbēm: stādījām pupas, audzējām lociņus un pēc tam nācās sēt arī zāli kaķim.

Neko speciāli negādājām - pagrābām pupas no mūsu sajūtu kastēm, vakarā ielikām bļodā mērcēties un jau nākamajā rītā stādījām caurspīdīgā stikla glāzē tuvu glāzes malai, lai varam redzēt, kas ar pupu notiek. Mēs stādījām zemē, bet pupu var ielikt samitrinātā drāniņā vai papīra virtuves dvielī kā to darīja Līga Krista kopā ar savu meitu Kristiānu. Sīpolos iespraudām mazos koka iesmiņus, lai nekrīt glāzēs, un ielikām ūdenī.

Pavisam jauki ir tas, ka nav ilgi jāgaida līdz kaut kas sāk notikt - sīpoliem pirmās saknītes parādījās nākamajā rītā, bet pupai nākamās dienas vakarā, un pēc tam jau viss notika pavisam strauji.

Elmārs (3 gadi) katru dienu salīdzināja savu pupu ar pupu uz kartītēm, katru reizi prasīja, lai es vēlreiz pastāstu, kas notiek, ko mēs darījām un kas būs pēc tam. Viņam ļoti patīk tieši tā garā kontrolkartīte.

Ar atsevišķām kartītēm viņš vairāk darbojās tad, kad pupa jau bija gana liela un viņš jau tiešām zināja šo attīstības rindu nevis bija mākslīgi iegaumējis.

Kamēr Elmārs strādāja ar kartītēm, tikmēr Edmunds (13mēn) blakus bēra pupas no vienas bļodiņas otrā, bet lielajam brālim dikti sagribējās samainīties, un tā trīsgadniekam atkal kļuva aktuāls bēršanas aktivitāte, bet mazais brālis pa to laiku varēja izčamdīt pupu :)

Tā kā mūsu Princei iegaršojās pupas....

....tad nācās padomāt par zaļumiem arī īpaši viņai - iesējām zāli:

Papildināts 05.03.2021.

Tagad šīm kartītēm klāt esmu uztaisījusi arī pupas audzēšanas dienasgrāmatu - ar lapām, kurās uzzīmēt savu pupu un ar dažādiem uzdevumiem. Dienasgrāmata pieejama bloga veikala sadaļā.

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentē