Riekstu un pogu krājkasītes

Šoreiz nedaudz par Edmunda aktivitātēm.
Edmundam šobrīd ir 9,5 mēneši un šis ir laiks, kad es pavisam maz iejaucos un pati piedāvāju kādu aktivitāti, jo viņam ir tik daudz darāmā pašam! Viņš tāpat kā brālis ir no ašajiem bērniem, kas agri sākuši staigāt, tāpēc viņam tagad ļoti aktuāli ir pārvietoties pa mājām ar dāžādiem priekšmetiem rokās - viņam patīk nest paplāti, ūdens pudeli, slotu. Jo lielāks priekšmets, jo labāk! Vēl ļoti patīk atkārtot visas noskatītās darbības - atdarina gan brāļa spēles elementus, gan no vecākiem noskatītās aktivitātes. Ja slauku putekļus, tad arī viņam rokās vajag lupatu, ja grīdu - tad viņam arī vajag slotu. Tas attiecas uz visu, ir iestājies atdarināšanas periods ar lielu vēlmi iesaistīties it visā.

Pārsvarā viņš atrodas nepārtrauktā kustībā, bet ir brīži, kad apsēžas un koncentrējas kādam darbiņam. Šādos miera brīžos viena no aktivitātēm, ko mēdzu piedāvāt, ir krājkasītes tipa uzdevumi.
Sākumā šie uzdevumi tikai ļoti nosacīti atgādināja krājkasīti. Pirmais iekšā likšanas uzdevums bija paliela apaļa priekšmeta likšana piemērotā traukā, piemēram, koka olas vai bumbas likšana tasē - bērns vienā rokā tur tasi, otrā bumbu un liek to iekšā/ārā. Nākamais līmenis ir klucīša likšana piemērotā kastītē. Tas vairs nav tik vienkārši kā ar apaļu priekšmetu, jo, lai klucīti ieliktu iekšā, tas ir jāiegroza pareizi. Šīs aktivitātes attīsta roku un acu saskaņotu darbību, un bērns dara kaut ko, kam viņš redz rezultātu.

Tā kā šīs darbības Edmunds jau prot izdarīt ļoti precīzi, tad nolēmu uztaisīt kaut ko nedaudz sarežģītāku. Taisīju uzreiz divas krājkasītes: vienu ar apaļu caurumu, kurā viņš liek iekšā riekstus (tie var būt arī kastaņi, zīles, oļi u.t.t.), otru ar šauru taisnstūrveida caurumu lielām pogām (pogu vietā var būt, piemēram, mazie vāciņi no biezeņiem, pie galdnieka pasūtīti mazi koka diski, pokera čipi un tamlīdzīgi priekšmeti). Ar riekstu likšanu caurumiņā Edmunds tiek galā labi, bet pogām vēl kādu laiciņu būs jāpagaida. Visdrīzāk krājkasīti ar pogām viņam piedāvāšu ap gadu vai pat vēlāk.

Nepieciešamie materiāli: jebkāda burciņa, bundža vai kaste ar vāku, kurā viegli var izgriezt caurumu, materiāli, ko bērns liks iekšā un, ja vēlaties, tad arī papīrs vai audums trauciņa izskaistināšanai.

Darīju tā:

Nomērīju pogu un aptuveni arī riekstu, uzvilku ar pildspalvu griezuma līnijas, vienā vāciņā izgriezu garenu, otrā vāciņā apaļu caurumu.

No rokdarbu papīra (tas pats, ko izmantoju arī daļai no Atmiņas spēles vāciņiem, tikai šoreiz uz papīra bija uzlīmīte rokdarbu papīrs, nevis dekupāžas papīrs; iegādājos Tiimari) izgriezu taisnstūrus, ko ar PVA līmi pielīmēju pie bunžām.

Un tas arī viss!

Edmunds ar pogām vēl netiek galā, bet ar riekstu likšanu darbojas labprāt:

Elmāram izteiktais krājkasītes periods ir garām, bet arī viņam patīk. Viņš kā parasti pats izdomā, kā  sev padarīt uzdevumu sarežģītāku un interesantāku, piemēram, likt divas pogas reizē:

Elmārs ir no tiem bērniem, kas neko nav bāzis mutē, tāpēc tad, kad viņam interesēja krājkase, tad devām īstas monētas un tās viņam bija aktuālas no 1gada 3mēn. līdz pat 2,5 gadiem. Arī tagad, kad iedodam krājkasīti, viņš labprāt saliek monētas iekšā.

Šajā aktivitātē bērniem patīk ne tikai tas, ka pogas vai rieksti pazūd, bet arī skaņa, kas rodas, iekrītot tiem bundžās. Vēl viņiem patīk arī ieskatīties mazajā caurumiņā un redzēt, kur paliek tas, ko viņi met iekšā. Ar šo uzdevumu trenē roku un acu saskaņoto darbību un trīspirkstu satvērienu, kas noder gan pildspalvas turēšanai, gan ēšanai ar karoti. 

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentē