Ūdens, uguns, gaiss un zeme

Šo darbiņu taisīju vecākajam puikam, kad viņam bija 2,5 gadi, un ieraksts par to jau ir bijis (vari lasīt te), taču septiņu gadu laikā šis darbiņš mums ir apaudzis ar visdažādākajām aktivitātēm, tāpēc tapa pavisam jauns ieraksts par šo tēmu. 

Mums piepildītie trauciņi plauktā glabājas jau gadiem (es tiešām nepārspīlēju), un neticamā kārtā ne ūdens nav izliets, ne zeme izbērta, taču, ja darbojaties pirmo reizi, nevis piedāvājiet uzreiz gatavus trauciņus, bet piepildiet tos kopā. Ļaujiet bērnam iebērt pašam zemi, ieliet ūdeni, kuru var arī iekrāsot, un tad aiciniet piepildīt trešo trauciņu ar gaisu. Protams, sākumā tas radīs mulsumu, taču pēc izskaidrošanas, ka tur jau ir iekšā gaiss, tikai mēs to neredzam, bērni parasti ir pārsteigti un iepriecināti reizē. Ar visiem pilnajiem trauciņiem es mēdzu viņus paķircināt ar tekstiem: "Bet šajā taču nekā nav!" Un viņi man sāk stāstīt, kāpēc tur tomēr kaut kas ir iekšā, bet mēs neredzam. Papūšam viens otram virsū, lai sajūtam gaisa plūsmu. 

Uguns simbolam mēs darām dažādi - gan lietojam īstu sveci, gan arī elektrisko (Duni, JYSK, Depo...). Šajās aktivitātēs var sveci un uguni nelietot vispār, taču tā rada pastiprinātu interesi par darbu. Turklāt, tā arī ir iespēja kārtējo reizi atgādināt ugunsdrošības lietas. 

Elementiem atbilstoši priekšmeti

Trauciņus un sveci var izvietot uz atbilstošas krāsas paliktņiem (tās ir ļoti skaidras darba robežas, māca kārtību un kalpo kā papildus kontrole vēlāk darbā ar kartīšu materiālu) un pievienot dažādus priekšmetus. Mēs strādājam dažādi - gan ar ļoti dabiskiem un īstiem priekšmetiem, piemēram, sveci un sērkociņu ugunij, zemei - smiltis, sēklas, ūdenim gliemežvāki, gaisam spalvas, gan ar visdažādākām miniatūrām figūriņām. 

Dzīvnieku šķirošana

Tieši tāpat var šķirot arī dzīvnieku figūriņas. Kurš dzīvnieks prot lidot? Kurš peldēt? Bet varbūt ir kāds, kurš prot gan lidot, gan peldēt, gan staigāt pa sauszemi? 

Lasīt rakstu ar dažādām idejām darbam ar dzīvnieku figūriņām.

Elementiem atbilstošās kartītes 

Ar šo failu jau esmu dalījusies vecajā ierakstā. Atšķirībā no vecā faila, kas ir pieejams šeit , te (spied uz kartīšu attēla) ir mainīta zemes kartīšu mala uz brūnu, jo daudzos kursos rāda tieši ar brūno fonu, un katram no dabas elementiem esmu pievienojusi kādu dabas stihiju - ugunsgrēks, zemes nogruvums, plūdi, tornādo, jo esmu sapratusi, ka ir svarīgi runāt arī par dabas elementu bīstamo pusi. Bērnus šīs sarunas parasti ļoti interesē, mēs mēdzam arī paskatīties kādus video par šo tēmu. Īpaši aktuāli šobrīd, protams, mums ir bijuši Austrālijas ugunsgrēki un klimata pārmaiņas. 

Transportlīdzekļi

Arī šim darbiņam der gan pavisam reālas transportlīdzekļu figūriņas, gan kartītes. Ne tikai šī aktivitāte, bet jebkura pie šī darba kalpo kā ļoti laba iespēja paplašināt vārdu krājumu. Ne tikai saukt nosaukumus, bet arī uzdot jautājumus, rosināt pafantazēt. Man puikas pie transporta līdzekļu kartītēm vienmēr pajautā, ar ko es vislabāk gribētu lidot vai ar kuru kuģi es noteikti negribētu peldēt jūrā. 

Sensorie trauciņi

Bērniem vienmēr ļoti patīk darboties ar ūdeni un smiltīm! Kāpēc lai šoreiz būtu savādāk? Tās pašas transporta figūras vai dzīvnieku figūriņas varam šķirot arī traukos, kas piepildīti ar ūdeni un zemi. 

Ainava

Ja jūtiet sevī rokdarbnieku, tad lieliska ideja ir arī uzšūt ainavu, uztamborēt, salīmēt no krāsainā papīra vai filca vai slinkākā variantā - var vienkārši izdrukāt kādu bildi. Tad šajā ainavā var darboties tieši tāpat - šķirot gan dažādas figūriņas, gan kartītes. Mūsu ainava ir no Tīnoo, un tajā varam arī  salikt nosaukumus dažādām ainavas daļām.

Elementu drāma

Tas ir stāstiņš, kur katrs no elementiem stādās priekšā un pastāsta par sevi. Bērniem vienmēr tas patīk! Pirmo reizi dzirdēju to Montessori kursos Montessori Bērnu mājā, taču vēlāk esmu to atradusi arī grāmatā Montessori konkret. Ja lasiet vāciski un interesē veidi, kā praktiski darboties dabaszinību jomā pēc Montessori pedagoģijas principiem, tad noteikti iesaku šo grāmatu. Grāmatā atradīsiet arī eksperimentus ar dabas elementiem, dažādus demonstrējumus, idejas un, kas varētu būt interesanti tiem, kas apgūst Montessori 6-12 gadus veciem bērniem, arī Lielo stāstu demonstrējumu bildes un īsus aprakstus. 

Grāmatiņa ar elementu drāmu vari lejuplādēt te.  Drukājot ārā, iestatījumos lieciet, lai drukājas abpusēji, tad lapas saliksies pareizi, lai nekas nebūtu jālīmē, vien jāizgriež un jāsastiprina kopā. 

Lai veiksmīga darbošanās! Ja ienāk vēl kāda ideja prātā, droši raksti komentāros!

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentāri

Viktorija Ozola

Paldies, par jauko materiālu. Man patīk, ka viss apkopots zem vienas tēmas un sadalīts aktivitātēs.
Kur iespējams iegādāties tos trauciņus ar zilo vāciņu?
Paldies!

Viktorija Ozola

Paldies! Šos trauciņus pirkām Rimi.

Komentē