Kontinenti

Blogam 3 gadi! (Raksts tapis 2016.g.) Tāpat kā citās bloga jubilejās arī šoreiz vēlos dalīties idejās, cik daudzveidīgi iespējams izmantot kādu īstu Montessori materiālu - pusložu kartes puzli.

Šim materiālam ir neskaitāmi pielietojumi. Mums tas ir kalpojis kā ierosinātājs ļoti dažādām aktivitātēm, sarunām un pētījumiem - esam runājuši gan par to, kādi kontinenti ir bijuši agrāk, kā tie ir atdalījušies, kāpēc ir vietas, kur notiek zemestrīces un vulkānu izvirdumi un kāpēc ir vietas, kur tie nekad nenotiek, esam runājuši par dzīvnieku dažādību dažādos kontinentos, par cilvēkiem, par kultūru… tas ir tik, tik lielisks materiāls!

  Ierosmei dalīšos ar mazu daļiņu no tā visa, ko var darīt.

  • Puzle. Tā ir pavisam vienkārša puzle, ar kuru tīri sensori var strādāt jau pavisam mazi bērniņi. Tikai tā vietā, lai liktu kādu kaķu vai mašīnu puzli, tiek strādāts ar kontinentiem. Pat nav jāsaka bērnam, ka tie ir kontinenti, lai strādā ar sajūtām. Tas būs koncentrēšanās spēju treniņš, rokas un acs saskaņotas kustības un trīspirkstu satvēriena (kā pie rakstīšanas) treniņš.
  • Problēma ar apaļo lodi. Ja mājās ir ir globuss, tad varam bērniem pastāstīt, ka ar apaļo lodi (zemeslode) problēma ir tāda, ka nav iespējams redzēt visus kontinentus reizē, turklāt Antarktīda nav redzama vispār. Tāpēc cilvēki ir izdomājuši, ka kontinentus var attēlot arī plakanā veidā. Īpaši svarīgi tas bija senajiem jūrniekiem, kuriem ērtāk bija paņemt līdzi braucienā sarullētu karti nekā apaļu lodi. Kā mēs varētu lodi uztaisīt plakanu tā, lai redzētu visus kontinentus? Mums būtu jāpārgriež zemeslode uz pusēm un abas puses jānoliek tā, lai redzam visus kontinentus.  Mēs ar lipekli piestiprinājām globusa apakšdaļā aukliņu un, velkot aukliņu no viena pola līdz otram, meklējām, kurā vietā mums lode būtu jāgriež, lai sagrieztu pēc iespējas mazāk kontinentus. Šādā veidā bērniem ir iespējams parādīt, kāpēc Antarktīda ir abās puslodēs, bet patiesībā tā ir tikai viena, un kāpēc gabaliņš Āzijas ir otrā pusē. Lai būtu uzskatāmāk, var reāli pārgriezt kādu lodveida augli, putuplasta bumbu vai plastilīna bumbu, kuru var pirms tam uztaisīt ar visiem kontinentiem un Zemes iekšējiem slāņiem. Pēc lodes pārgriešanas bērniem būs  pavisam skaidrs, kāpēc šo karti sauc par pusložu karti - lode sagriezta uz pusēm.

  • Kontinentu nosaukumu mācīšanās un kontinenta jēdziens. Lēnām ņemam no kartes kontinentus, novietojam tos uz zila pamata, stāstot, ka kontinents ir zeme, ko no visām pusēm apskalo ūdens. Ar laiku pastāsta par to, ka, piemēram, Eiropa ir pasaules daļa, nevis kontinents. Ja pašiem pirms stāstīšanas bērniem gribas atkārtot, kas ir kontinents un kas ir pasaules daļa, tad var pirms tam palasīt kaut vai wikipēdiju.

 

Kartīšu komplekts vārdu krājuma paplašināšanai:

  • Okeāni. Var runāt ne tikai par kontinentiem, bet arī par okeāniem. Mums ir īpaša okeānu karte, bet okeānus var apgūt arī ar pusložu karti vai globusu.

  • Nosaukumi. Mēs kontinentiem un okeāniem pievienojam arī nosaukumus. Pēc krāsu marķējuma to var darīt arī mazāki brāļi un māsas, kas vēlas piedalītes procesā, pie reizes apgūstot arī kādu jaunu burtu. Elmāram ļoti patīk visus nosaukumus lipināt arī pie globusa.

Kontinentu un okeānu nosaukumi:

  • Slavenu objektu šķirošana pa kontinentiem. Šīs ir Safari Toobs figūriņas, kuras var gan pasūtīt vairākos internetveikalos, gan pa vienai nopirkt Jāņa Rozes grāmatnīcās. 

  • Dzīvnieku šķirošana pa kontinentiem. Var strādāt tā, ka šķiro tikai 7 dzīvniekus -  katram kontinentam pa vienam, mēs vēl paņemam klāt vienu okeāna iemītnieku. Vēlāk var ņemt citus 7 vai strādāt ar vairākiem dzīvniekiem no katra kontinenta reizē.
  • Varam izdrukāt kāsojamo lapu un izkrāsot. Pusložu karti esam printējuši ne tikai uz parastā papīra, bet arī uz akvareļu papīra, lai varētu krāsot ar ūdenskrāsām. Šo lapu esmu atradusi The Helpful Garden. Starp citu, The Helpfull Garden ir lielisks resurss, kurā ir arī diezgan daudz materiālu, ko var lejuplādēt bez maksas.

  • Var izgriezt apaļu šablonu (tikpat lielu kā viens puslodes aplis), apvilkt divas reizes un abos apļos iezīmēt kontinentus, tos apvelkot. Krāsot, griezt… Var iztikt arī bez šablona un zīmēt ar cirkuli, bet bērni diezgan bieži grib šādi strādāt, tāpēc ir noderīgi, ja ir jau gatavs šablons un viņi var strādāt pavisam patstāvīgi.

  • Grāmatiņu veidošana. Visus kontinentus uz atsevišķām lapām apvelk un izkrāso vai apvelk kontinentus uz krāsainā papīra, izgriež un uzlīmē uz baltām lapām, lapas saskavo, izveidojot grāmatiņu. Grāmatiņu var papildināt, piemēram, ar dzīvnieku uzlīmēm, ar kontinentu nosaukumiem vai citiem faktiem.

  • Balonglobuss. Kontinentus var apvilkt uz aplikāciju papīra, izgriezt un pielīmēt pie zila balona, izveidojot savu globusu. Šādi darboties mums iemācīja Evelīna pirms 3 gadiem (Ieskatieties linkā, Evelīnai pusložu karte mājās ir uztaisīta no filca - izcila ideja!), kad viņa viesojās Olainē Montessori istabā pie Pumpura Jolantas

  • Var strādāt arī ar klasificējošās lasīšanas kartīšu komplektu. Par to, kā ar tādu strādāt, esmu rakstījusi daudzas reizes, piemēram, varat uzmest aci šim ierakstam

Kartīšu komplekts klasificējošai lasīšanai:

  •  Rakstīšana. Uzrakstīt kontinenta nosaukumu var būt īsts izaicinājums!

  • Lielais sākumburts. Paņemam vienu kontinentu un izrunājam ar bērnu, ka tas ir kontinents. Tad jautājam, kas tas ir par kontinentu. Piemēram, Āfrika. Jautā bērnam, vai pasaulē ir vēl kāda Āfrika, secina, ka tikai viena, un paskaidro, ka tieši tāpēc kontinentu nosaukumus raksta ar lielo burtu, tie ir īpaši, tieši tāpat kā paša bērna vārds, ko rakstām ar lielo sākumburtu, un tieši tāpat kā pilsētu, planētu, upju u.t.t. nosaukumi.
  • Kontinentu kastes. Vēl mēs varam katram kontinentam uztaisīt savu kastīti, kurā glabājas katram kontinentam raksturīgākās lietas. Tās var būt slavenu celtņu figūras, dzīvnieku figūriņas, cilvēku attēli, dabas objektu attēli, priekšmeti no ceļojumiem šajā kontinentā un daudz kas cits. Mūsu kastītes mums uztaisīja mana draudzene.

…. un vēl var darīt milzumdaudz citu lietu - cept cepumus kontinentu formā, uztaisīt pašiem savu pusložu karti no filca kā šeit,  uzzīmēt pasaules karti uz sienas ar magnētisko vai tāfeles krāsu, uzlikt lapu ar apvilkto kontinenta kontūru uz korķa koka pamatnes un izdurstīt to pa perimetru ar īlenu, pētīt valstis un zīmēt karogus, sapņot par tāliem ceļojumiem un reāli doties ceļojumā... Ceru, ka kaut nedaudz būšu jūs iedvesmojusi! 

Lasi arī ierakstus par karogiem un karogu pusītēm!

 

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentē