Locīšana

Kādu rītu, gaidot brokastis, Elmārs locīja papīra salveti. Viņam neizdevās salocīt perfekti, tāpēc sāka dusmoties. Gribēju parādīt, kā to var izdarīt, bet mani centieni tika noraidīti un viņš pat sāka raudāt – gan tāpēc, ka neizdodas, gan tāpēc, ka es mēģināju uzbāzties ar savu palīdzību.
Paņēmu citu salveti un pēc klasiskā demonstrējuma parauga (novelkot ar pirkstu pa locījuma līnijām un tad pārlokot salveti) parādīju, kā salveti var salocīt precīzi. Izskatījās, ka viņš pat neskatās man virsū, bet pēc īsa brīža izrādījās, ka tomēr bija mani vērojis, jo pats glīti salocīja salveti, runājot līdzi tos pašus vārdus, ko es.

Patiesībā ar vienas salvetes salocīšanu tas nebeidzās – nodarbe tika turpināta visas dienas garumā un šad tad atkārtota arī nākamajās dienās.

Tāpēc nolēmu uztaisīt arī lakatiņu komplektu locīšanas iemaņu pilnveidošanai.

Klasiskajā lakatiņu komplektā ir 5 lakatiņi: 4 ar iešūtām līnijām un viens ar punktiņu centrā.

Esmu redzējusi arī, ka dažiem mājās 5. lakatiņš ir nevis ar punktiņu centrā, bet ar 4 līnijām, lūk šāds (doma nemainās - stūri tiek locīti uz vidu):

Gatavojot šo darbiņu, prātā nāca daudzi locīšanas veidi un pie klasiskā komplekta uztaisīju klāt vēl šādus:

Olainē neatradu vienkrāsainas auduma salvetes, tāpēc iegādājos audumu un šuvu pati.

Rīkojos pavisam vienkārši: sagriezu audumu, atspraudu maliņas un nošuvu.

Lakatiņu izmēri ir 44x44 cm. Attiecībā pret bērnu, lakatiņi šķiet lieli, bet tas ir ar domu, lai bērns nevis knibinātos gar mazu salvetīti, bet kārtīgi izkustētos. Lokot šāda izmēra lakatu, bērns izkustina roku līdz pat plecam, iesaistās viss ķermenis.


Vienkāršajiem lakatiņiem ar vienu locījuma līniju, līniju novilku ar krītiņu, bet, kad nonācu līdz sarežģītākiem, tad sapratu, ka vieglāk būs nevis rēķināt centimetrus un darboties ar lineālu, bet vienkārši salocīt lakatu, nogludināt un šūt līnijas pa iegludinātajām vietām.

Līnijas šuvu ar trīskāršo šuvi un ar kontrastējošas krāsas diegu, bet mierīgi var šūt kaut vai ar tās pašas krāsas diegu kā audums, kā arī nav obligāti jātaisa biezas līnijas. Bērns gan redzēs, gan jutīs arī tāpat. Pamatīgākas līnijas noder, ja bērns ir mazs vai varbūt, ja bērns ir ar īpašām vajadzībām.

Esmu redzējusi, ka citas mammas nevis iešuj līnijas, bet iezīmē ar flomasteri. Arī tā var darīt, bet tad šo līniju vajadzētu zīmēt auduma abās pusēs, lai, pārlokot audumu, bērns redzētu līnijas un saprastu, kā locīt tālāk.
Domāju, ka labākas tomēr ir šūtās līnijas, jo tad šajā aktivitātē bērns iesaistīs vairāk dažādu maņu, sajutīs locījuma līniju arī taktili. Jo vairāk maņas bērns iesaista uzdevuma izpildē, jo labāk izdarītais nogulst atmiņā.

 

Katrs pabeigtais lakatiņš man tika izrauts pat ne no rokām, bet no šujmašīnas un momentā tika locīts ☺ . Kad bija pabeigti visi, tad sēdāmies uz paklājiņa un rādīju lēnām katru atsevišķi (šo aktivitāti daudziem bērniem droši vien ērtāk šķitīs darīt pie galda, bet izskatījās, ka Elmārām vieglāk strādāt uz grīdas. Vērojiet savu bērnu, viņš pateiks priekšā, kur ērtāk.).

Katram lakatiņam rakstīšanas virzienā novilkām ar rādītājpirkstu pa locījuma līniju un tad locījām, un, ja lakatiņam ir vairākas līnijas, tad atkārtojām šīs darbības vēlreiz.

Salocīti lakatiņi sanāk dāžādās formās. Trijstūra formas lakatiņus kārtojām vienā pusē, četrstūra formas otrā pusē. Tā kā Elmārs formas pazīst, tad viņš pats konstatēja, kādā formā ir salocītais lakats, bet, ja bērns vēl nepazīst ģeometriskās figūras, tad ar tām var iepazīstināt, veicot šo darbiņu. 

Šis vienkāršais lakatiņu locīšanas uzdevums attīsta arī bērna prasmes orientēties plaknē.

Vecums: vienkāršie lakati ar 1 līniju būs piemēroti bērniem jau ap 2 gadu vecumu, bet ar 2 un vairāk līnijām sākot no 2,5 gadiem. Elmārs ar sarežģītākiem lakatiem vēl netiek galā, tātad tos varēs piedāvāt ap 3 gadiem vai nedaudz vēlāk.

Gan lakatu vietā, gan arī kā papildinājums lakatiņu locīšanai var būt uzdevums ar drēbju locīšanu, piemēram, piedāvājot locīt krekliņu, bikses un dvieli. 

Galvenais, atcerieties, ka jādemonstrē vienkāršām kustībām un jārunā lēni, lai bērns spēj izsekot un atcerēties.

Šīs prasmes, protams, noderēs, rūpējoties par sevi, un ikdienā, lietojot dvieli vai palīdzot salocīt izžuvušo veļu.

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentē