Knaģu apļi

Knaģu aplis ir viena pirmajām lietām, ko biju izgatavojusi Elmāram, kad viņam vēl bija tikai knapi pāri gadiņam. Aplis bija vienkārši uzzīmēts uz kartona, netika laminēts vai kā citādi īpaši apstrādāts, un mums tas kalpoja vismaz pusotru gadu. 

Nepieciešamie materiāli: kartons, knaģi, flomasteri vai krāsainie zīmuļi, PVA līme, uzlīmes, lineāls un cirkulis vai kāds šķīvis, ko apvilkt.

Knaģu apļiem ir bezgala daudz variāciju, es šobrīd esmu izgatavojusi trīs: vienu Edmundam (2g.3mēn.) un divus sarežģītākus Elmāram (4 g.). Edmundam pavisam klasisku krāsu apļa variantu ar krāsainiem sektoriem un atbilstošā krāsā nomarķētiem knaģiem, bet Elmāram vienu apli skaitīšanas prasmju nostiprināšanai un otru apli kā papildinājumu skaņu spēlēm. 

Lai šis materiāls nenogultu plauktā, glabājiet to izjauktā veidā, lai bērnam rodas vēlme ar to pastrādāt - salikt visu pa vietiņām.

Darbošanās ar šo materiālu it kā nav sarežģīta - jāpiesprauž knaģis pie attiecīgās krāsas, burta vai skaitļa, bet tas ir lielisks vizuālās izšķirtspējas un sīkās motorikas treniņš, kā arī koncentrēšanās treniņš. 

Un vēl - šis drīzāk ir kā vingrinājums, nevis mācību materiāls, ar kuru bērns apgūst krāsas. Krāsas vislabāk bērns apgūs, ja krāsu nosaukumus bieži lietosiet ikdienā!

Uz skaņu spēļu un skaitīšanas apļa var zīmēt, bet es šoreiz izvēlējos daudz vienkāršāku ceļu - salīmēju uzlīmes un uz knaģiem attiecīgi uzrakstīju vai nu atbilstošo skaitu, vai nu atbilstošo vārda sākumburtu. 

Pēdējā laikā novēroju, ka Elmāram patīk skaitīt daudzus priekšmetus, tāpēc arī uzlīmes izvēlējos ar 9, 10, 12 priekšmetiem. 

Vārdu sākumskaņu aplim izvēlējos gan pavisam vienkāršus vārdus pašapziņas celšanai, gan tādus, kas Elmāram sagādās grūtības, piemēram, ar nolūku uzlīmēju bļodas un pulksteņa attēlu, jo zinu, ka viņam mēdz būt problēmas ar "B" un "P" atšķiršanu. 

Knaģu apļus var izmantot arī matemātikas, latviešu un svešvalodu stundās, vēsturē un citur. Sektoros var rakstīt dažādas matemātiskas darbības un vienādojumus ar rezultātiem uz knaģiem, teikumus no dažādas literatūras ar žanra nosaukumu uz knaģa, vēsturisku notikumu nosaukumus un atbilstošus gadaskaitļus uz knaģiem. Variāciju ir ļoti daudz! Šādas aktivitātes atsvaidzinās darbu stundā un palīdzēs nostiprināt jaunapgūto vielu atmiņā.

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentē