Pāra un nepāra skaitļi

Es nebiju plānojusi par šo materiālu rakstīt, bet man par iedvesmu kalpoja meitas darbošanās un atgādinājums par to, cik brīnišķīgā un elementārā veidā Montesori pedagoģijā tiek apgūti pāra un nepāra skaitļi.

Šo uzdevumu var dot tad, kad bērns ļoti labi pazīst skaitļus no 1 līdz 10, turklāt saprot arī tiem atbilstošo kvantitāti. Ja bērns ir iemācījies pantiņu 1 - 10, bet neprot atnest 5 zīmuļus, tad viņš vēl neizprot šo konceptu un sekojošais pāru, nepāru skaitļu darbiņš bērnam būs par grūtu. Šis materiāls reizē ir arī kā tests - vai bērns zina skaitļu secību, vai zina šiem skaitļiem atbilstošo kvantitāti.

Materiālā ietilps 10 skaitļi vai to kartītes un 55 pogas, ripiņas, kastaņi vai pat centu monētas (svarīgi, lai izvēlētās lietas ir vienādas). Mums ir oriģinālais materiāls, tādu varat iegādāties, piemēram, šeit, šeit un šeit

Ja jums nav oriģinālais materiāls, tad šeit droši varat bez maksas izdrukāt skaitļu kartītes:

Kā strādāt?

Bērnu aicina izkārtot skaitļus no 1 līdz 10 secīgā rindā, tā, lai starp tiem būtu atstarpe. 

Tad parāda bērnam kā kārtot ripiņas. Pirmajā reizē pieaugušais parāda līdz pat skaitlim pieci. Kārto tā, lai ripiņas būtu pa pārīšiem un tai, kurai nav pārīša, būtu pa vidu zem pāriem: 

Kad visas ripiņas izkārtotas, aicina bērnu ar pirkstu braukt cauri ripiņām kā parādīts video. Tur, kur ripiņa ir priekšā, sakām "stop".

Tos skaitļus, pie kuriem tika teikts "stop" pabīda uz leju. 

Šeit meita jau bija iesākusi bīdīt uz leju pāra skaitļus, es neiejaucos, taču ierastā prakse ir bīdīt uz leju nepāra skaitļus. 

Tālāk iepazīstinām bērnus ar pāra un nepāra skaitļiem, pastāstām, ka tie, kur ripiņa bija priekšā un teicām "stop", ir nepāra skaitļi, bet tie, kur varēja izbraukt cauri un katrai ripiņai ir savs pārītis, ir pāra skaitļi. Pēc tam pašam bērnam var lūgt parādīt, kuri ir pāra skaitļi, kuri nepāra. 

 

Šī darba iedvesmota izveidoju arī darba lapu komplektu (26 lapas) pāra un nepāra skaitļu nostiprināšanai, kas pieejams bloga veikala sadaļā

pāra un nepāra skaitļi darba lapas 

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentē