Pašiem savi zilie brīnumi

Es vēlējos apkopot un izmēģināt ar bērniem tādus eksperimentus, kas tiešām ir vienkārši īstenojami mājas apstākļos. Ar tiem arī dalos šeit! 

Lavas lampa 

Lavas lampa ir populārs eksperiments, kas bērniem ļoti patīk, jo rezultāts ir ātrs un acīmredzams.

Būs nepieciešams: eļļa, ūdens, pārtikas krāsviela (var būt arī, piemēram, biešu sula), ūdenī šķīstoša vitamīna tablete, caurspīdīgs trauks.

Mēs ielējām traukā ūdeni un iepilinājām pāris pilienus krāsvielas. Bērniem krāsvielas pilināšanas mirklis ļoti patīk, jo krāsviela ļoti skaisti šķīst, veidojot interesantus rakstus. Tad ūdenim pievieno eļļu. Te jau var redzēt pirmo brīnumu - eļļa nostājas augšpusē. Lai brīnumi kļūtu vēl lielāki, mēs iemetām traukā  šķīstošā C vitamīna tableti. Vitamīns šķīstot, rada burbuļojošu efektu - “vārās lava”!

Konfekšu varavīksne

Arī šī eksperimenta rezultāts ir redzams uzreiz! Tas ir ļoti krāsains un skaists.

Būs nepieciešams: Skittles konfektes (der arī citas ļoti krāsainas konfektes), nedaudz ūdens, šķīvis.
Bērni izkārto uz šķīvja konfektes, ielej šķīvī mazliet ūdens (mēs lējām mēreni siltu) un gaida. Ūdens ļoti ātri sāk iekrāsoties, turklāt dažādās krāsas savā starpā nesajaucas (ja nekustinām šķīvi), tāpēc izskatās pēc īstas varavīksnes!
Ar bērniem izrunājām, ka eksperimentos neko nekad nedrīkst ēst! Tas ir ļoti svarīgi! Tāpēc arī šīs konfektes pēc eksperimenta izmetām atkritumos, bet ēst varējām tās, ko eksperimentā neizmantojām.

Gumijas ola

Šis eksperiments prasa pacietību, jo rezultāts ir tikai pēc pāris dienām.

Būs nepieciešams: galda etiķis, jēla ola, trauks (glāze, burciņa vai kāds cits).
Pirms eksperimenta ar bērniem izrunājām, ka etiķi nekādā gadījumā nedrīkst dzert. Kārtīgi apskatījām pudeli un nolēmām ikdienā glabāt to visaugstākajā plauktā.

Jēlās olas ievietojām glāzēs un pārlējām ar galda etiķi - tā lai pilnībā tās nosedz. Uz olām uzreiz parādījās mazi burbulīši, tā kā nevarētu teikt, ka nekas nenotika. Tad nolikām drošā vietā un atstājām uz divām dienām. Olas šo divu dienu laikā kļuva ievērojami lielākas. Mēs tās uzmanīgi izņēmām no glāzēm un noskalojām,  čaumalas (tas, kas no tām bija palicis) aizskalojās prom kopā ar ūdeni un mums palika rokās pašas olas, kas pēc sajūtām bija līdzīgas gumijai. Bērni bija pārsteigti, taču nelabprāt aiztika šo olu paši ar rokām.

Papīra torņi

Šis eksperiments mūsu mājās, man par lielu pārsteigumu, guva vislielāko piekrišanu un tika veikts ar spiedzieniem, satraukumu un daudz smiekliem. 

Būs nepieciešams: A4 formāta papīrs (mēs izmantojām krāsainā papīra lapas, kas ir nedaudz biezākas par parasto balto papīru), līmlenta, daudz grāmatu.

Papīra lapas salīmē tā, lai veidotos dažāda veida torņi: cilindrs, trijstūra prizma, četrstūra prizma.

Un jautrība var sākties. Uz viena no torņiem pa vienai liek grāmatas… liek un skaita līdzi, cik ir uzliktas, līdz tornis sabrūk!

Tā mēs atklājām, ka cilindra tornis ir visizturīgākais - sabruka tikai pie 17. grāmatas! Cilindrs ir visizturīgākais, jo nav nevienas malas, kur grāmatu smagums varētu sakoncentrēties - viss smagums vienmērīgi izlīdzinās pa apaļo malu. Savukārt, trijstūra vai četrstūra prizmā viss spēks tiek aizvirzīts uz malām un stūriem, tāpēc šie torņi spēj noturēt daudz mazāk grāmatu.
Tieši pēc šī eksperimenta mums sanāca būt pazemes autostāvietā, kur vecākais dēls pievērsa uzmanību četrstūra kolonnām, un jautāja, kāpēc būvnieki šeit nav uztaisījuši daudz izturīgākās - cilindra kolonnas…

Ola pudelē

Šis eksperiments notika negaidītā ātrumā, tāpēc pie šī pārsteigums bija vislielākais.

Būs nepieciešams: papīra strēmele, cieti novārīta ola, stikla pudele un sērkociņi.

Pirms šī eksperimenta mēs vēl ātri atkārtojām jau zināmo lietu. Proti, uz šķīvja uzlikām mazo tējas svecīti, iededzinājām to. Uzlējām uz šķīvja ūdeni un tad uzlikām uz sveces glāzi. Te mēs atkārtojām to, ka uguns nespēj izdzīvot bez skābekļa  (svece nodziest, kad viss skābeklis glāzē ir iztērēts) un to, ka izdegušā skābekļa vietā rodas vakuums, ko ātri aizpilda ūdens. Lūk, pēc šī ievada ķērāmies pie olas.

Cieti novārītu olu uzlikām uz pudeles un vienojāmies, ka iekšā mēs to nevaram dabūt. Tad es piededzināju papīra strēmeli, iemetu pudelē un uzliku virsū olu. Mūsu gadījumā viss notika ļoti strauji - papīrs izdega un ola neticamā ātrumā iekrita pudelē. Diemžēl pati ola mums šajā procesā saplīsa… es cerēju, ka būs skaists rezultāts ar nesaplīsušu olu.
Tad ar bērniem izrunājām, ka tas ir ļoti līdzīgi kā ar nodzisušo sveci un ūdeni glāzē. Papīrs degot, patērē skābekli. Pudelē izveidojas vakuums, skābeklis šo vakuumu ļoti grib aizpildīt - tas grib tikt pudelē, taču priekšā ir ola. Skābeklis ir tas, kas šo olu iebīda pudelē, lai tiktu arī pats iekšā.

Vulkāna izvirdums

Būs nepieciešams:  trauku mazgājamais līdzeklis,  dzeramā soda, galda etiķis, krāsviela (var iztikt bez), piemērots trauks vai speciāli izgatavots vulkāns.

Tā kā paštaisītā vulkāna mums nav (zinu, ka daudzos bērnudārzos un skolās ir!), tad ņēmām vāzi. Vāzē bērni iebēra pāris ēdamkarotes sodas, pielēja mazgājamo līdzekli un piepilināja krāsvielu. Krāsvielas izrādījās pārāk maz, jo putas bija baltas, tātad krāsvielu varēja likt vairāk vai arī iepriekš visas sastāvdaļas bija rūpīgi jāsamaisa, lai iegūtu vēlamo krāsu. Kad tas izdarīts, tad seko atbildīgākais darbs - jāuzlej etiķis. Efekts ir uzreiz! Un izraisa daudz ovāciju!

Un kuri eksperimeti ir iecienīti jūsu mājās?

 

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentē