Ko nejautāt mazuļu vecākiem

Mēs ar vienu vienīgu teikumu varam sēt šaubas vecākos par bērna attīstību, par vecāku spējām darīt “pareizi”, par viņu izvēli.

🔸Vai viņš vēl neveļas?

🔸Vai vēl mostas naktīs?

🔸Vai jau piebaro?

🔸Vai tev pietiek piens?

No viena teikuma “Vai viņš vēl neveļas?” vecāki sāk dzīvot ar šaubām -  “Varbūt viņam jau bija jāveļas...?”

Pat tad, kad vecāki ir gana stipri savās pārliecībās par audzināšanu vai bērna attīstību, šādi teikumi aizķeras un liek sevi apšaubīt, liek satraukties.

Var saprast arī to cilvēku, kas šos jautājumus uzdod, jo tās ir ierastās standartfrāzes un dežūrjautājumi pat gadījumos, kad pašam jautātājam nav ne mazākās izpratnes par normālu zīdaiņa miegu vai, piemēram, cik mēnešos tad īsti būtu jāveļas mazuļiem. Tie nav izteikti ar sliktu nodomu, tās vienkārši ir ierastās lietas, ko cilvēki jautā jaunajiem vecākiem.

Protams, ka svarīgs arī konteksts. Ja es tiekos ar 3-4 mammām, kurām bērni ir tādā pat vecumā, tad, visticamāk, tieši jautājumus par gulēšanu, ēšanu un attīstību mēs pārrunāsim, taču parasti šos jautājumus uzdod garāmejot cilvēki, kuri nezina, ko citu pajautāt. Šie jautājumi nav nekas šausmīgs, taču tai pat laikā, patīkamāk ir dzirdēt “Tev lieliski izdodas”, nevis “vai Tev pietiek piens?”. Pat ja vecāki ar lielu pārliecību atbild šajā mirklī, domās viņi var turpināt atgriezties pie šī jautājuma, apšaubot sevi un domājot, vai ar bērna attīstību viss ir kārtībā, vai ir labi vecāki. Enerģija aiziet satraukumos, nevis mierpilnai būšanai ar savu bērnu.

Tas neattiecas tikai uz posmu, kad mazulis ir pavisam mazs... tas turpinās arī vēlāk. Vai tad vēl nestaigā/nerunā... nelasa?

Ko citu mēs varētu teikt jaunajiem vecākiem?

🔸Esam tik ļoti priecīgi par jums un bērniņu!

🔸Jūsu bērniņš ir tik skaists!

🔸Esmu veikalā, ko tev paņemt? Varbūt atnest kaut ko siltu pusdienām? .

🔸Jums brīnišķīgi izdodas!

🔸Es saprotu, kam jūs ejat cauri... Ar laiku kļūs vieglāk.

🔸Kā tu jūties?

🔸Pasēdiet mierīgi, es pati uzvārīšu tēju gan sev, gan jums.

 

 

 

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentē