Vecāki ekrānos

Vai jums ir bijusi sajūta, ka laikā, kad vēl zīdainis nerunāja, viņš tāpat saprata jūsu teikto? Patiesībā ir pētījumi, kas to apstiprina - vecākiem un bērniem, veicot kopīgas aktivitātes sinhronizējas smadzeņu viļņi. Šāda sinhronizēšanās ir ļoti nozīmīga sociālo prasmju apgūšanā un valodas attīstībā. Tāda veida sinhronizēšanās notiek tikai tad, ja pieaugušais un bērns ir kontaktā viens ar otru, ir pagriezušies viens pret otru un veido acu kontaktu. Savukārt, ja pieaugušais aizgriežas prom, kontaktējas ar citiem vai ieskatās telefonā, šī smadzeņu sinhronizēšanās pazūd. Tieši telefoni šībrīža apstākļos, kad visi sēžam mājās un kontaktēšanās ar personām ārpus mājsaimniecības ir ļoti ierobežota, ir galvenais iemesls, kāpēc bērni mēdz būt lielā neizpratnē - tikko pieaugušais skatījās uz bērnu, runājās, spēlējās un pēkšņi pilnībā izmainās pieaugušā sejas izteiksme, un pieaugušais “pazūd”. Tas bērnam ir ļoti satraucoši. Pieaugušais “izslēdzas” un bērns to nesaprot. Lai arī fiziski esam klāt, emocionāli esam pilnīgi un absolūti prom.  Bērni šajā mirklī sākumā dažādos veidos mēģina pievērst sev uzmanību, taču, ja pieaugušais ir “telefonā”, tad bērns tiek ignorēts... tādā veidā mazulis vai nu viļās un saprot, ka viņa centieniem nav jēgas, vai nu arī kļūst nepacietīgāks un uzstājīgāks. Ir kāds eksperiments, ko sauc “Still face experiment” (iesaku noskatīties šo video,  veltot tam nepilnas 3 minūtes) - tajā ar bērnu komunicē un tad pēkšņi pieaugušais maina sejas izteiksmi un pilnībā nereaģē uz mazuli. To no malas pat ir sāpīgi skatīties, taču tas notiek visu laiku praktiski katrās mājās. Vēl bīstamība ir tajā, ka bērni redz, cik priecīgi paliekam, paņemot telefonu, bet, kad pagriežamies atkal pret bērnu, mūsu sejas izteiksme nav tik laimīga - tas dod sajūtu, ka telefons ir kaut kas daudz svarīgāks par bērnu.

Iesaku ieviest savā ikdienā laiku, kad telefoni ir nolikti nost un esam pilnībā klātesoši saviem bērniem un partneriem. Es pati to praktizēju, tāpēc droši vien būsiet pamanījuši, ka bieži uz vēstulēm atbildu tikai konkrētos laikos, un citkārt nākas ilgāk gaidīt uz manu atbildi.

Seko Bērnu mentālās veselības nedēļas  aktualitātēm no 8. līdz 14. martam biedrības Debesmanna Facebook un Instagram kontos. 

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentē