Dīķis (jeb apgūstam prievārdus)

Mazie prievārdi bērniem bieži vien jūk, bet tie var pilnībā izmainīt teikuma jēgu. Šis ir gramatikas materiāls prievārdu apgūšanai un nostiprināšanai runā, bet pasniegts tik ļoti rotaļīgi, ka bērni pat nenojauš, cik nopietnu darbiņu dara.

Maketus var izgatavot visdažādākos un var pat iztikt bez maketa, bet bērni ir sajūsmā par īpaši sagatavotu materiālu. Mums ir dīķis ar ūdensrozi un akmeņiem. Makets izgatavots no A4 filca loksnēm. Zaļajā loksnē izgriezu dīķa formas caurumu, pielīmēju to pie zilas pamatnes, pieliku klāt ūdensrozi un akmeņus. Līmēju ar līmes pistoli, bet tikpat labi varētu izmantot citu līmi (PVA vai superlīmi) vai šūt. Izgatavošana aizņēma ne vairāk kā 10 minūtes.

Pēc tam ar bērniem spēlējām - stāstīju, ko varde dara, bet viņi pildīja. Daudz interesantāk viņiem bija, ja piedalījās divi varoņi, piemēram, varde un bruņurupucis. Pēc mūsu kopīgas spēles bērni labprāt turpināja patstāvīgi, paši sacerot savus stāstiņus, iekļaujot savās runās daudz prievārdu.

Piemērs. Varde pastaigājas GAR krastu. Varde pārlec PĀRI dīķim, noslēpjas AIZ akmens un tad uzlec UZ tā. Varde nolec NO akmens un ielec dīķī. Varde peld AP ūdensrozi. Varde aizpeld LĪDZ dīķa labajai malai un izrāpjas krastā. Varde ir ŠAIPUS dīķa un tagad OTRPUS dīķa. Varde ir STARP ūdensrozi un akmeni. Varde PIE dīķa kreisās malas pamana bruņurupuci. Bruņurupucis ir VIRS ūdensrozes. Varde peld PIE bruņurupuča…

Var strādāt arī ar kartīšu materiālu - sagatavoti teikumi, kas satur prievārdus, bērns lasa (vai pieaugušais lasa priekšā) un izpilda darbības. Te ir fails iedvesmai, ko droši varat pielāgot saviem maketiem un personāžiem.

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentē