Ziemas darbiņi

Mākslīgais sniegs 

Nepieciešamie materiāli: soda un skūšanās putas. Proporcijas “uz aci”. Mēs izmantojām aptuveni 1,5 paciņas sodas un kādas 3/4 no putu flakoniņa. Putas pakāpeniski pievienojām sodai un ar rokām mīcījām masu, līdz mums patika “sniegs”. Mākslīgais sniegs šķita arī nedaudz vēss, domāju, ka tas ir skūšanās putu atvēsinošais efekts. Bērniem, protams, ļoti patika! Raka, birdināja, taisīja kalniņas un brauca pa tiem ar rotaļu mašīnām.


Pufīgās krāsas

Nepieciešamie materiāli: skūšanās putas un PVA līme. Proporcijas 1:1. Pats jaukākais, ja neskaita pašu procesu, ir tas, ka arī pēc nožūšanas darbi saglabā savu pufīgumu. Mēs sākumā zīmējām ar balto masu, pēc tam sadalījām to vairākās daļās un sajaucām ar pārtikas krāsvielām, lai izrotātu darbiņus. 


Mandarīnu sveces

Nepieciešamie materiāli: mandarīni un eļļa. Pats atbildīgākais posms - atrast viegli mizojamus mandarīnus un nomizot tos tā, lai iekšā paliek tas baltais “diedziņš”. Pēc tam viss vienkārši - ielejam eļļu (mēs ņēmām cepšanai domāto olīveļļu) un aizdedzinām balto “diedziņu”. Tas arī viss. Sveces dega ilgi! 

Eksperiments ar čiekuriem

Nepieciešamie materiāli: čiekuri (atklājām, ka ar priežu čiekuriem sanāk vislabāk) un ūdens. Ūdeni, protams, varētu ņemt visparastāko, bet mēs to padarījām par burvju ūdeni - pāris pilieni pārtikas krāsvielas un spīdumiņi. Ja čiekuri ir aizvērušies, tad paturiet kādu brīdi siltumā, lai atveras. Bērni pārliecinājās, ka ar rokām tos aizvērt nevarēsim. Ielikām čiekurus ūdenī, un pēc minūtēm 5 varēja redzēt pirmās izmaiņas, bet pēc 30 minūtēm visi mūsu čiekuri bija aizvērušies. Pēc tam pārliecinājāmies, ka aizvērtos ar rokām arī nevar atvērt, atstājām atkal siltumā, lai veras vaļā. Eksperiments tika atkārtots vairākkārtīgi un čiekurus man nav ļauts izmest vēl aizvien. 



Sniegavīra spēle

Nepieciešamie materiāli: papīrs un krāsas. Tā kā šo spēli gatavojām bērnudārza pasākumam, tad taisījām to pavisam lielu, bet tikpat labi to var veidot kā nelielu galda spēli. Jāizgatavo 6 sniegavīra daļas vairākos eksemplāros: 3 dažāda izmēra bumbas, zari rokām, burkāns un spainis. Bumbu zīmēšanai bērni izmantoja 3 dažāda izmēra šķīvjus, ko vienkārši apvilka. Visu uzzīmēto izkrāsojām, izgriezām un uztaisījām metamo kauliņu. Viens no izturīgākajiem paštaisītajiem papīra metamajiem kauliņiem, manuprāt, ir šis. Uz katras metamā kauliņa daļas uzlīmējām (var arī zīmēt) kādu no sniegavīra daļām. Spēle vienkārša: katrs pēc kārtas met metamo kauliņu un ņem atbilstošo sniegavīra daļu. Uzvar tas, kurš pirmais no detaļām var uzcelt pareizo sniegavīru. 

Bērnudārza pasākumā spēlējām komandās.

Sajūtu trauciņi

Nepieciešamie materiāli: pudeles vai citi aizskrūvējami trauciņi,  pārtikas krāsvielas (var būt arī biešu sula, briljantzaļā šķīduma piliens), spīdumi, dažādi dabas materiāli, ko likt iekšā, interesantākam efektam var liet klāt arī eļļu. Mēs taisījām vairākus sajūtu traukus. Piemēram, "okeānu" - zaļganzilā krāsā iekrāsots ūdens, spīdumi un eļļa. Dažādu blīvumu dēļ, eļļa vienmēr nostājas trauka augšpusē pēc sakratīšanas, un tad, kad pudeli lēni kustina, izskatās pēc viļņiem. Vēl viena  - ar priežu zariņiem, Saliek priežu zariņus, pārlej ar ūdeni (var pat neiekrāsot), apber ar spīdumiem un jauna sajūtu pudele gatava. Pudeles izliekumi kombinācijā ar ūdeni rada palielināmā stikliņa efektu, bērni labprāt ilgstoši pēta skujas. Ieteikums (ja bail, ka viļņu radīšanas un pētīšanas procesā ūdens varētu iztecēt no trauka vai pudeles) - vāciņu pielīmēt ar karsto līmi vai superlīmi. Te ir vēl 30 idejas sajūtu pudelēm.

Laimīgu Jauno gadu! 

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentē