Mākslas darbu atmiņas spēle

Man ir prieks, ja izdodas apvienot lietderīgo ar patīkamo, un šī ir tā reize. Jau kādu laiku centos atrast bērniem atmiņas spēli ar pazīstamākajiem mākslas darbiem, lai spēlējot pie reizes var apgūt arī ko noderīgu. Tajās spēlēs, kurām biju uzdūrusies, mani neapmierināja darbu izvēle, bet nesenajā ceļojumā uz Parīzi atradu tieši to, ko biju vēlējusies.


Atradu, ka šo spēli var iegādāties šajā internetveikalā, bet  Ravensburger mājaslapā var atrast ne tikai šo, bet arī citas izglītojošas spēles.

Tad, kad spēlējam, pie katras atvērtās kartītes neuzbāzīgi nosaucu arī mākslas darba nosaukumu. Jau pēc pāris spēļu partijām Elmārs (4,5 gadi) zināja lielāko daļu darbu nosaukumu, pats nenojaušot, ka ir iemācījies kaut ko jaunu.
Arī Edmunds (2,5 gadi) parasti iesaistās spēlē, viņš gan ver vaļā vienas un tās pašas kartītes katrā gājienā un īsti vēl neizprot spēles būtību, bet man prieks, ka viņš mācās gaidīt savu kārtu, mācās sadarboties un tai pat laikā gūst pirmās zināšanas par slaveniem mākslas darbiem caur mūsu sarunām.

Uz spēles kartītēm attēloti izgriezti fragmenti no gleznām, bet man gribējās, lai bērni redz arī to, kā izskatās visa glezna, tāpēc uztaisīju klāt arī šādu materiālu:

Spēlē bija 24 pāri, es pieliku klāt vēl divas slavenas gleznas -  Monu Lizu un Zvaigžņoto nakti, jo šie divi darbi redzami mūsu bērnu iemīļotā animācijas filmā Mr. Peabody & Sherman. Stāsts ir par suni un puiku, kuri ar laika mašīnu viesojas Versaļā revolūcijas laikā, Senajā Ēģiptē, satiek Leonardo da Vinči u.c..

Šīs kartītes var izmantot kā atmiņas spēli. Kad bērns jau lasa, tad varat šo komplektu izdrukāt divos eksemplāros un vienam no komplektiem nogriezt nosaukumus, bet otru atstāt kļūdu kontrolei. Bērns meklē gleznām atbilstošos nosaukumus un tad pārbauda, vai pareizi sameklējis ar kontrolkartīšu palīdzību.

 

Var izvēlēties vienu no gleznām un samekēt vairāk informācijas par to, par mākslinieku, par vietu vai cilvēku, kas attēlota darbā. 

Elmāram ir ļoti iepaticies Paula Klē darbs “Lielceļš un blakusceļi”, tāpēc mēģināja uzzīmēt arī pats - piedāvāju ar vaska krītiņiem savilkt ceļus un tad viņš akvareļiem krāsoja izveidojušās rūtis. Starp citu, vēl viens Paula Klē darbs, kas bērniem parasti ļoti patīk, ir Pils un saule. Šo darbu var izdrukāt lielā formātā, meklēt krāsas un  ģeometriskās formas, griezt tās ārā, mēģināt uzzīmēt līdzīgu, skaitīt četrstūrus un trijstūrus. 

Lai radoši! Un lai izdodas ko jaunu iemācīties gan mazajiem, gan lielajiem! 

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentē