Bērna seksualitāte - drošības jautājumi.

Kad savā Instagram lapā jums jautāju, kuras tēmas no manis gribētu dzirdēt live, tad uzvarēja divas - “Brāļu un māsu attiecības”, par kurām IGTV ir pieejams video, un otra tēma “bērna seksualitāte”.

Esmu sev sarakstījusi daudzus punktus, par kuriem runāšu, bet viena sadaļa ir tā, ko man gribētos atstāt šeit arī rakstisku. Tā ir drošības tēma. Bez tā es nespēju iedomāties runāšanu par bērnu seksualitāti. Pastāstīšu pāris lietas, ko tieši drošības apsvērumu dēļ mēs esam ar bērniem izrunājuši. 

Kad bērni jau spēj uztvert šo (parasti ap 2,5-3g), tad izrunājam, ka dzimumorgānus drīkst rādīt tikai ārstam, ja ir tāda nepieciešamība, un vecākiem - vannā, ģērbjoties. Un arī - līdz zināmam vecumam. Es pie septiņgadnieka vannā nespertos iekšā. Ja bērns vēl neprot sevi nomazgāt, vai jāpalīdz izmazgāt mati, es tomēr izturos ar cieņu pret to - pieklauvēju. Tas ir viņu ķermenis, viņu robežas, pat tad, ja viņi no manis nekaunas. Tāpat kā tās ir viņu robežas, kad tante uz atvadām grib iedot buču, bet viņi to nevēlas - nekad nespiestu!

Es domāju, ka svarīgi arī pateikt, ka citi nedrīkst pieskarties dzimumorgāniem, nedrīkst fotogrāfēt.

Mums ir stingrs noteikums ar vecākajiem puišiem - nedrīkst bildēt vai filmēt, ja brāļi un māsas skraida pa māju pliki. - viņi šādu bildi var pilnīgi netīšām kādam nosūtīt skolas grupas watsappā.

Tāpat domājot vēlāk par pusaudžu vecumu - mums drīzāk ir jāizstāsta drošības noteikumi, nekā jāpieņem, ka bērni, piemēram, nekad nenodarbosies ar sekstingu (atkailinātu ķermeņa daļu bildēšanu un sūtīšanu). Drīzāk ir jāiemāca, ka nekad nedrīkst sūtīt bildi, kur reizē redzama gan seja, gan dzimumorgāni, lai to nevar izmantot pret tevi, jo kā zināms - no interneta nekas nepazūd.

No drošības viedokļa - vēl viena lieta, ko esmu izrunājusi, ka, ja kāds pieaugušais saka “šis būs mūsu mazais noslēpums” - būtu ļoti uzmanīgiem, par ko tieši šis noslēpums ir. Tas drīkst būt tikai par dāvanas uzdāvināšanu kādam, bet nevienā citā jomā. Turklāt, tādos gadījumos labāk lietot vārdu "pārsteigums".

Un svarīgākais -  pašiem veidot tuvas attiecības ar bērniem, lai gadījumā, ja notiek kaut kas kaut vai mulsinošs, lai nāk un uzreiz saka, nevis baidās vai kaunās. Tikai, ja būs šīs cieņpilnās, uzticības pilnās attiecības, tad mēs varam cerēt, ka bērns nāks pie mums ar neskaidrajiem vai bailīgajiem jautājumiem.

 

Savā Instagram lapā dalījos ar video, kurā runāju par šo un citām ar bērnu seksualitāti saistītām tēmām. Šo 30 min garo video var noskatīties te. 

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentē