Bērns neģērbjas!

Jā, protams, ka bērnam ir būtiski mācīties saģērbties pašam. Tas ir milzu atvieglojums un brīvība pašam - “man nav ne uz vienu jāgaida, es varu pats”, taču ir svarīgi saprast arī to, ka grūtie brīži nav īstais laiks, lai pieprasītu patstāvīgu saģērbšanos vai mācītu ģērbšanās prasmes.

No rītiem, kad drīz būs jāiet ārā no mājām un jādodas uz bērnudārzu, tas nav stāsts tikai par to mazo tranzītsituāciju, kurā no pidžamas jātiek bērnudārza drēbēs, tas ir arī stāsts par to, ka “ar katru darbību es nāku tuvāk mirklim, kad mums būs jāšķiras”.   

Paskatoties uz situāciju no šīs puses, jau kļūst vieglāk arī pašiem vecākiem - “te ir nevis bērns, kas mani neklausa vai grib man kaut kā iespītēties, bet te ir mans dēls/meita, kuram/-ai šobrīd ir grūti. Kā es viņam/-ai varu palīdzēt?” Un tā vietā, lai domātu “viņš jau pats to var izdarīt” vai “viņai ir jāmācās būt patstāvīgai” saredzēt arī to, ka tur var būt miegainums vai nogurums, kāda grūtība, vēlme pēc uzmanības un attiecībām, vēlme pēc kontakta.Tiklīdz uz šīm situācijām paskatās caur empātijas prizmu un arī noņemam no sevis to slogu, ka jau pirmsskolas vecumā bērnam obligāti jāģērbjas tikai un vienīgi pašam, šīs situācijas un arī attiecības ar bērnu kļūst vieglākas. “Man izskatās, ka tev šodien ir grūts rīts… Tu vilksi pats jaku vai man tev palīdzēt?”

Tas tiešām nenozīmē, ka bērns neprot ģērbties vai nekad neģērbsies pats - parasti taču novērojam, ka var un prot, ja arī bērna mērķis ir kaut kur doties.

 

No 6. līdz 12. martam Latvijā jau trešo reizi notika Bērnu mentālās veselības nedēļa, ko organizēja biedrība Debesmanna. Šīs nedēļas ietvaros notika dažādas lekcijas. Lekciju ieraksti pieejami Debesmannas Facebook lapā

Šis ieraksts ir fragments no manas lekcijas, kurā runāju par pārslēgšanās situācijām bērnudārza vecumā. Ar pārslēgšanās situācijām domātas taisīšanās uz bērnudārzu no rīta, iesēšanās autokrēsliņā, došanās gulēt - jebkuras situācijas, kur jāmaina darbošanās veids. 

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentē