"Tu esi slikts tētis/ slikta mamma! Es tevi nemīlu!"

Vai tev ir kādreiz gadījies dzirdēt no sava bērna: “Tu esi slikts tētis/slikta mamma!” vai arī “Tu mani nemīli!”?

Ja bērns tā pasaka, tas nav jāuztver kā fakts, ka tiešām esat slikti vecāki. Tas nav fakts, tās ir emocijas, kas nāk ārā. Turklāt, tas, ka bērns ir gatavs dalīties tik grūtās emocijās ar jums, ir uzticēšanās pazīme - “es varu pateikt arī kaut ko grūtu un nepatīkamu”.

Tas, ko varētu atbildēt (nav svarīgi tieši konkrēti vārdi, bet attieksme):

“Mmm… tu jūties tā it kā es tevi nemīlētu.Tā ir grūta sajūta… Kas ir tas, kas tev liek tā justies?… Varbūt tas ir tāpēc, ka tev negribas darīt tās lietas, ko es tev lūdzu?”

Pieņemšana ļauj justies droši paužot vecākiem arī grūtās emocijas. Tas parāda, ka patiesi interesē, kā jūtas, ne tikai tad, kad viss ir skaisti, gludi un bērns dara, kā vecāki vēlētos. Pieiet nevis ar bailēm, sevis apšaubīšanu vai aizvainojumu no vecāku puses (“kā bērns tā var teikt”, “kāda necieņa” vai “varbūt es tiešām esmu slikta/-s”), bet ar uzticēšanos bērna sajūtām.

 

 

No 6. līdz 12. martam Latvijā jau trešo reizi notika Bērnu mentālās veselības nedēļa, ko organizēja biedrība Debesmanna. Šīs nedēļas ietvaros notika dažādas lekcijas. Lekciju ieraksti pieejami Debesmannas Facebook lapā

Šis ieraksts ir fragments no manas lekcijas, kurā runāju par pārslēgšanās situācijām bērnudārza vecumā. Ar pārslēgšanās situācijām domātas taisīšanās uz bērnudārzu no rīta, iesēšanās autokrēsliņā, došanās gulēt - jebkuras situācijas, kur jāmaina darbošanās veids. 

  

#runāarmani #bērnumentālāsveselībasnedēļa #bērnumentālāveselība  #BMVN #BMVN2023 #biedrībadebesmanna #espatslv

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentē