Deguna slaucīšana bērnam

Vai tu esi kādreiz savam bērnam pienācis no aizmugures un noslaucījis ar salveti degunu, viņu iepriekš par to nepabrīdinot? Vai tu vari iedomāties savu sajūtu, ja tev, neviens neko nesakot, pēkšņi, no aizmugures (vai pat no priekšpuses) pienāk un pēkšņi noslauka degunu? Veic šādu eksperimentu ar partneri - neko iepriekš nesakot, pienāc un noslauki degunu. Kā ir? Lai pakomentē savas sajūtas. 

Es zinu to situāciju - bērns skraida pa māju (tā var būt arī bērnudārza grupiņa), tu piefiksē, ka viņam “tek deguns”, aizej pēc salvetes un, savā ikdienas skrējienā, cita starpā noslauki arī viņam degunu.

Lūdzu, lūdzu pabrīdini bērnu par savu nodomu! Pieej no priekšpuses, pietupies pie bērna, izdariet to tā, lai bērnam tas ir apzināti, lai tas ir cieņpilni pret viņu.

It īpaši viegi ignorēt bērna tiesības uz cieņpilnu attieksmi ir tad, kad viņš vēl nerunā. Bieži to var redzēt ar mazajiem rāpotājiem, kuri darbojas, spēlējas, bet pieagušais izdomā, ka laiks doties pastaigā vai mainīt autiņbiksītes - paņem bērnu, sāk kaut ko vilkt nost vai arī vienkārši piekārtot zeķes. Atcerieties pieiet no priekšpuses un pateikt bērnam, kas tagad notiks. Komentējiet savas darbības, esiet maigi - tā ir ne tikai cieņas izrādīšana un komunikācija, bet arī drošības sajūtas radīšana bērnam.

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentē