Kā dot pozitīvo uzmanību?

Mēs vienmēr daudz dzirdam, ka bērnam jādod uzmanība. Arī to, ka bērnam ir vienalga, kāda uzmanība, jo arī negatīva uzmanība (piemēram, uzbļaušana) ir uzmanība. Tāpēc jādomā par POZITĪVĀS uzmanības došanu.

Nav tā, ka tas vien jādara, kā jākoncentrējas uz bērnu - nevienam cilvēkam pasaulē nav vajadzīga nepārtraukta fokusēta uzmanība uz viņu. Ir patīkami, ja kāds ieklausās un velta nedalītu uzmanību, taču, ikvienam  no mums būtu grūti izturēt nepārtrauktu fokusu uz sevi. Tāpēc, pirmkārt, mums jānotic, ka bērns ir spējīgs nodarbināt arī pats sevi, atklāt kaut ko par sevi, atklāt savas intereses, savas spējas, ļauties iztēlei. Taču brīdī, kad dodat uzmanību, tad dodiet to pilnībā, bez ekrāniem, bez papildus nodarbēm - kvalitāte ir daudz nozīmīgāks faktors par pliku kvantitāti. Protams, jo mazāks bērns, jo biežāk viņam šī kvalitatīvā uzmanība būs vajadzīga, - mazam bērnam ik pa brīdim vajag uzpildīt šo savu uzmanības trauciņu.

Kādi varētu būt pozitīvās uzmanības došanas veidi:

🔸Kopīgas ēdienreizes ar sarunām.

🔸Galda spēles.

🔸”Pagalma” spēles - paslēpes, “Lēnāk brauksi, tālāk tiksi”, “Augstāk par zemi”. Tajās reizēs, kad esmu piekritusi šīm spēlēm, vienmēr saprotu, ciiiik forši tas ir. Man pašai sirds sitas ātrāk un smiekli nāk, kad, piemēram, esmu noslēpusies un bērni nevar atrast. Pozitīvisma lādiņš visiem!

🔸Demonstratīvi notēlota zaudēšana - metot bumbu grozā vai skrienot uz guļamistabu, nokrist, netrāpīt un žēlīgā balsī saukt: “Ak, nē! Kā tu varēji mani pārspēt!” - jebkura smieklu deva, humors un joki atbrīvo un veido ciešāku saikni.

🔸Lasīt priekšā.

🔸Izdejoties kopā pie jautras mūzikas.

🔸Kopīgi dziedāt. 

🔸Doties kopīgā pastaigā. Kaut vai uz piemājas veikalu. 

🔸Piedalīšanās bērna vadītā rotaļā - pilnībā ļauties, pieņemt noteikumus.

🔸Kāda vecāku ierosināta aktivitāte ar nepieciešamību padomāt. Esmu bieži izbaudījusi, ka arī šādas aktivitātes ir labs veids kā dot uzmanību, jo, tās pabeidzot, bērni jūtas gandarīti un arī vecākiem ir forša sajūta, ka ir darīts kaut kas noderīgs.

🔸Kopīga kārtošana/gatavošana. Lai arī laikietilpīgāk, tomēr tieši šādās aktivitātēs brīnišķīgi raisās sarunas.

🔸Palikt vakaros blakus tik ilgi līdz iemieg. Par to arī rakstā Izlutināsim, ja paliksim blakus līdz aizmieg?

🔸Randiņš ar katru no bērniem pa vienam, domājot par katra bērna individuālajām vajadzībām, nevis visiem vienāda veida randiņi.

 

Gaidīšu vēl komentārus ar jūsu idejām!

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentē