Kurā vecumā bērniem sāk veidoties izpratne par naudu?

Ap 6-7 gadu vecumu ir svarīgi, lai bērns sāk apzināties naudas nozīmi, ko tā reprezentē, iespējas, ko tā dod, un tās iegūšanas veidus. Nauda kā reiz ap šo vecumu ir liels intereses moments (un vairs ne bērnišķīgais - skaista, spīdīga monētiņa vai interesants papīrītis).

Nauda dod plašas iespējas un jāļauj rīkoties ar to. Svarīgi, ka ap 6 -7 gadu vecumu bērnam ir iespēja pašam iegādāties lietas, lai sāk veidoties izpratne, ko var nopirkt par konkrētu summu - ko var iegādāties par 1 centu, ko par vienu eiro, ko par desmit eiro? Cik maksā piens un maize?

Nauda parasti ir arī labs rēķināšanas stimuls - ļoti labi un ātri iemācās, cik kam pietrūkst un cik daudz naudas nepieciešams kārotajam pirkumam. Skaitīšana pa desmitiem, pa 5, pa 2 - perfekti! Šis ir arī labs vecums, kad var sākt dāvināt naudu, ja bērns vēlas kaut kam sakrāt. Agrākā vecumā bērns būs priecīgāks par reālu dāvanu, nevis par kaut ko tik abstraktu kā nauda - tas tomēr ir koncepts, kas mazākiem bērniem ir grūti aptverams. (Tāpat kā tas, ka bankomāts nedala vienkārši naudu visiem, kas to vēlas, par neko.)

Arī, krājot naudu, vēlamajam pirkumam, bērns var sākt uzzināt, kādi naudas iegūšanas veidi bez dāvanām vēl ir. Par ikdienas darbiem - sakārtot savas mantas, savu istabu, novākt traukus - nevajadzētu maksāt, bet par kaut ko ārpus ikdienišķā - mierīgi. Piemēram, var sarunāt, ka bērnam samaksās par vannas izmazgāšanu vai par putekļu noslaucīšanu dziļākajā skapja stūrī, kuram ikdienā nepietiek laika pievērsties. 

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentē