Nesodi dubultā

🔸Kad bērns  nokrīt, nesaki viņam:”Bet cik tev var teikt, ka jāskatās, kur skrien!” vai “Es taču tev teicu, ka nevar sēdēt uz dīvāna malas!” Kad saplīst vāze, nepārmet: “Ko tu vispār līdi pie tās vāzes?” Un, kad izlīst tēja, nesaki: “Nu, bet, protams! Tā kā bez rokām!”

🔸Šis notikums pats par sevi jau tāpat ir kā sods, par kuru bērns jūtas slikti.

🔸Ja jums ir vairāk kā viens bērns, tad noteikti esat redzējuši arī situāciju, kurā, piemēram, māsa netīšām pārāk stipri pagrūž mazāku brāli un beigās pati raud par to, ka brālis sasitās. Un pat nevar saprast, kuru tad pirmo mierināt- to, kas sasitās vai to, kurš to izprovocēja un kuram tagad par to sāp sirds. Nav vajadzības vēl papildus pārmest un bārties.

🔸Labāk visās šajās situācijās sākumā ir SAPRAST. Ja nepieciešams, MIERINĀT un samīļot, BŪT BLAKUS, aprakstīt, kas notika. Tikai pēc tam var izrunāt pārējos apstākļus. Arī to, ka “atceries, mēs taču runājām par to dīvāna malu- ir bīstami uz tās sēdēt, es uztraucos, ka tu varētu stipri sasisties.”

🔸Es ļoti bieži redzu, ka pieaugušajiem pirmā reakcija ir tieši šī negatīvā.

🔸Ja uz kļūdām vecāki vienmēr reaģē ar bāršanos, tad tas neveicina uzticēšanos. Veidojas sajūta- ja kaut kas gadīsies- vecākiem labāk neteikt. Tas pat turpinās, kad esam pieauguši -  20, 30 un 40 gadu vecumā mums var šķist, ka labāk izstāstīt kādam draugam, nekā vieniem no vistuvākajiem cilvēkiem pasaulē - vecākiem, jo mūsos ļoti dziļi ir pārliecība, ka vecāki “bārsies”. Nepietiek ar to, ka situācija ir nepatīkama, bet vēl arī noteikti kaut ko pārmetīs. Tie nav izdomāti stāsti - man apkārt ir reāli piemēri, kad pieaugusi sieviete izvēlas bērna piebarošanas veidu citu, kā patiesībā vēlētos, jo baidās, ko teiks mamma. Vai par to, ka vēlas mainīt darbu… Vai par to, ka ir stāvoklī vai tieši otrādi - neizdodas palikt stāvoklī. Stāstu ir daudz.

🔸Mūsu nākotnes attiecības ar saviem bērniem sākas te un tagad, kamēr viņi ir mazi. Mazāk pārmetumu, vairāk patiesas sapratnes.

 

Šonedēļ, no 7. līdz 13. martam Latvijā noris Bērnu mentālās veselības nedēļa, ko organizē biedrība Debesmanna.  Viss, kas šonedēļ tiek organizēts, ir pieejams sociālajos tīklos  -  bez maksas. Sekojiet līdzi te.

Lekcija, kuru vadīju es, pieejama šeit, tā sākas no 10. minūtes. 

#runāarmani #bērnumentālāsveselībasnedēļa #bērnumentālāveselība #biedrībadebesmanna #espatslv

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentē