Krāsainie maisiņi

Šis materiāls Montessori pedagoģijā ir viens no pirmajiem valodas materiāliem un ir paredzēts vārdu krājuma paplašināšanai un jēdzienu klasificēšanai. Ar to var strādāt jau divgadnieki un pat vēl mazāki bērniņi, bet labprāt strādās arī lielāki bērni. Bērniem parasti patīk pārsteiguma moments un liela sīku priekšmetu dažādība. Neatstājiet bez uzraudzības, ja visa pagaršošanas periods vēl nav beidzies!

Materiāli: dažādi priekšmeti un maisiņi vai kastītes trīs dažādās krāsās: sarkanā, zaļā un dzeltenā. Krāsām ir nozīme, jo vēlāk tieši šīs krāsas tiek izmantotas kartīšu materiālos. Mūsu maisiņus ir šuvusi Aija Stepanova, esmu droša, ka viņa labprāt uzšūs arī citiem gribētājiem.

Sarkanais maisiņš paredzēts dzīvnieku figūriņām, zaļais dažādām dabā sastopamām lietām (puķes, lapas, koki, akmeņi u.c.), bet dzeltenajā tiek likti uz cilvēka dzīvi attiecināmi priekšmeti.

Kā strādāt?

  • Pirmajās reizēs ņem tikai vienu no maisiņiem. Ar bērnu izrunā katru priekšmetu, nezināmos liek malā un pēc tam pakāpeniski apgūst ar trīs pakāpju lekcijas palīdzību. Vēlāk var strādāt ar visiem trim maisiņiem kopā.
  • Bērni no visiem maisiņiem izņem priekšmetus, saliek tos kopā un tad atkal sašķiro pa maisiņiem. Domāšana un šķirošana notiek intuitīvi, tas dod stiprus impulsus valodas attīstībai. Elmārs (4,5 g.) un Edmunds (2,5 g.) parasti pie šiem maisiņiem pieķeras strādāt kopā un viens otru pamāca. Vislielākie prieki, ja otrs kaut ko ir iešķirojis nepareizi, tad abi smejas un spriež, vai, piemēram, atslēgas varētu augt kokos.

Mums mājās visaktuālākās ir šīs divas spēles:

  • Es vai viens no bērniem otram saka, piemēram: “Izvelc man delfīnu!” Otrs, neskatoties maisiņā, ar taustes palīdzību mēģina atrast īsto figūriņu. Ja trīs mēģinājumu laikā neizdodas izvilkt figūriņu, mēs dodam gājienu nākamajam.
  • Bērns, neskatoties maisiņā, satausta kādu figūriņu un mēģina saprast, kas viņam ir rokās, ja ir pareizi nosaucis, tad figūriņu ņem sev. Bērniem šīs spēles padodas daudz labāk nekā pieaugušajiem. (Es runāju par sevi! Likās, ka nav taču grūti atrast konkrēto lietu, bet izrādās puišiem pirkstiņi ir daudz jūtīgāki.)

Var spēlēt skaņu spēles tāpat kā ar skaņu maisiņiem - par to lasiet šeit

Liels pluss ir tas, ka, neskatoties uz to, kādu spēli bērni ir spēlējuši, beigās neizpaliek šķirošanas process. Un tas nozīmē, ka vienmēr ir jāpiedomā.

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentāri

Viktorija Ozola

Paldies, Viktorija!

Divi jautājumi.
1) kada izmera ir maisini?
2) kā Tu uzglabā šo aktivitati? Tuksi maisini kada kastite bernam piejsma vieta? Vai kkur nolikti nepieejama vieta. Vai jau sapilditi ar priekshmetiem?

Paldies jau ieprieks!

Komentē