Krāsaino graudu mandalas

Pirms neilga laika pie Pumpura Jolantas man bija fantastiska iespēja piedalītes Dabas Vides estētikas studijas vadītājas Diānas Timofejevas krāsaino graudu spēļu nodarbībās. Šajā rakstā daudz plašāks izklāsts tieši par darbu ar krāsainajiem graudiem. 

Šajā ierakstā padalīšos ar vienu pavisam mazu daļiņu no tā, ko mums Diāna rādīja un stāstīja, un ko jūs varat darīt mājās arī ar saviem bērniem - krāsaino graudu mandalu veidošana.

Nepieciešamie materiāli: dažādi graudi un sēklas (vēlams, lai tie nav graudu izstrādājumi, piemēram, makaroni, manna, notīrīti rīsi u.t.t.), plastilīns un metāla vāciņi.

Metāla vāciņu iekšpusi izklāj ar plastilīnu, vēlams biezākā kārtā, lai graudi labāk turētos iekšā. Vecāki šādus vāciņus var sagatavot iepriekš un bērnam dot gatavus jau tikai pašu mandalu likšanai.
Manuprāt, ja plastilīna ieklāšanu uztic darīt bērnam pašam, tad mazākiem bērniem vēlams pirms darbošanās tālāk ieturēt pauzi. Varbūt mandalu likt pat citā dienā, jo plastilīna ieklāšana jau pati par sevi ir darbs, kas prasīs no bērna lielu piepūli un koncentrēšanos, un, iespējams, bērnam nepietiks pacietības vēl darboties arī ar graudiem.

Jāatceras, ka krāsaino graudu mandalas nav vienkārša graudiņu lipināšana plastilīnā un ka mandalu likšana var ietekmēt cilvēka emocionālo stāvokli. Mēs varam palīdzēt bērnam un arī paši sev risināt kādu iekšēju problēmu, tikt galā ar pārdzīvojumiem, bailēm, nedrošību, palīdzēt savākties haotiskiem vai hiperaktīviem bērniem.

Mandalu likšanai un strādāšanai ar graudiem ir ļoti daudz dažādu nianšu, bet galvenie trīs mandalu likšanas veidi ir šādi:

  • Mandalas likšana no centra uz malām, veidojot no graudiem koncentriskus apļus.

Ja redzat, ka bērnam ir kādas neizdzīvotas emocijas, piemēram, kāds ir sabļāvis, ir kāda neatrisināta situācija, tad labāk strādāt no centra. No centra var strādāt arī noslēgti bērni, kuriem ir grūtības atvērties. Mandalas likšana no centra palīdz atraisīties, attīstīt kādu prasmi. Vecāki var ielikt centrālo zirnīti un bērns turpina likt graudus apļos ap šo zirni. Koncentrisku apļu likšana harmonizē, nomierina, atbrīvo.

  • Mandalas likšana no centra, veidojot starus.

Staru likšana no centra dod ātrāku rezultātu, palīdz ātrāk pārstrādāt emocijas. Ja ir bijusi kāda spilgta situācija, piemēram, bērns noskatījies multeni, kurā kāds no varoņiem iet bojā, un ļoti pārdzīvo to, vai arī bērns ir redzējis kādu nepatīkamu situāciju, attēlu un baidās, ka ar viņu var kaut kas notikt, tad mandalas likšana no centra uz āru staru veidā ir labs veids, kā neļaut šīm negatīvajām emocijām nosēsties bērna apziņā, kā nomierināties un harmonizēties. Šis veids palīdzēs arī tad, ja bērnudārzā vai pie vecvecākiem pēkšņi ir citi noteikumi un cita /savādāka komunikācijas forma nekā mājās un bērnam ir grūti pieņemt vai nesaprot to.

Vecākiem jārēķinās, ka pēc šādas mandalas likšanas, bērns iespējams vēlēsies vēl arī fiziski izlādēties, piemēram, izskrieties.

  • No ārmalām, pakāpeniski virzoties uz centru.

Likt mandalas no ārmalām uz centru ieteicams hiperaktīviem vai haotiskiem bērniem un arī tad, ja bērns ir nedrošs, bailīgs, varbūt, ja bieži ticis apsaukts, ka dara kaut ko nekārtīgi/nepareizi. Likt graudiņus gar vāciņu malu ir viegli, ir skaidras robežas, tas palīdzēs bērnam harmonizēties, sakoncentrēt savus spēkus, emocijas.

Svarīgi! Ja bērnam nepietiek pacietības, tad mandala jāatstāj uz nākamo reizi. Šai aktivitātei ir jābūt nomierinošai un harmonizējošai, tāpēc labāk, lai bērns izliek tikai pusapli vai pus rindiņu un atstāj uz nākamo reizi, nekā pabeidz līdz galam, bet nekārtīgi, steigā vai vienkārši haotiski lipinot graudiņus.

Pirmajam un otrajam mandalas veidam plastilīnu var izklāt arī uz lielām pogām un taisīt mazās krāsaino graudu mandalas. Trešo veidu (no ārmalām uz vidu) uz pogām nevarēs likt, jo tām nav tik stingras un noteiktas malas kā metāla vāciņiem.

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentāri

Viktorija Ozola

Ļoti skaisti darbi .

Viktorija Ozola

Agate, paldies!

Komentē