Pieneņu laiks

Maijs un jūnijs ir pieneņu ziedēšanas laiks un dažkārt ziedošu pieneni šur tur var sastapt pat oktobrī, bet izskatās, ka tieši šobrīd ir visīstākais pieneņu laiks!

Daudzi bērni varētu būt neizpratnē par to, kā baltais pūku mākonītis arī var būt pienene, ja pienene ir tā spilgti dzeltenā puķe. Tāpēc, lai kliedētu šo apjukumu, saviem puišiem uzzīmēju pienenes attīstības rindu un ar to dalos arī te:

Bloga veikala sadaļā pieejamas arī šādas pienenes attīstības rindas kartītes: 

pienenes_kartites

Šīs kartītes tieši tāpat kā pie pupas attīstības rindas jādrukā divos eksemplāros: viens eksemplārs sastāv no atsevišķām kartītēm, otro eksemplāru salīmē kopā un tas kalpo kļūdu kontrolei.

Pienene

Mēs sameklējām katrai no pienenes attīstības stadijām atbilstošu ziedu, izkārtojām secīgi, pielīmējām pie lapas un tad salīdzinājām vēlreiz ar kartītēm.

Reizē ar pieneņu pētīšanu dabā, mums nācās runāt arī par bitēm, jo pienenēs to netrūkst. Turklāt, izskatījās, ka Elmāram bites šoreiz interesēja stipri vairāk kā pašas pienenes. 

Bloga veikala sadaļā piedāvāju arī pienenes darba lapas:

Pienenes darba lapas

knagejamas kartites

Darba lapā, kurā jāatzīmē, cik pienenes pamana dabā, kā papildus uzdevums var būt pamanīt un saskaitīt pienenes ļoti ierobežotā vietā. Laikā, kad pieneņu ir ļoti daudz, kā ierobežojošo objektu var izmantot vingrošanas riņķi - to noliek zālē un skaita tikai šajā robežā, cik ir pumpuru, cik ziedošu pieneņu, cik balto pūkaino pieneņu. Vērts ir kādreiz piedzīvot arī to, ka teritorija nav ierobežota un ir jāiekrāso visi kvadrātiņi, jo pieneņu izrādās ir tik ļoti, ļoti daudz. Var iet vairākas reizes ar šīm lapām - vienreiz redz, ka ir daudz dzelteno ziedu, bet citā reizē, ka visvairāk jau ir ar sēklām un dzeltenās vairs tikai dažas. 

pienenes darba lapas

 

Tā kā pienene ir izplatīts augs ne tikai Latvijā, bet arī citur pasaulē, tad par šo augu internetā var atrast dažādas iedvesmojošas idejas aktivitātēm kopā ar bērniem, lejuplādējamas kartītes video un daudz ko citu. Daži piemēri:

 

Baudām skaisto laiku un ejam pienenēs!

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentē