Sēklas

Kopš tās reizes, kad darbojāmies ar augļiem un dārzeņiem, Elmārs (3,5 gadi) sācis izrādīt pastiprinātu interesi par sēklām augļos un dārzeņos un viņš vienmēr loģiski izdomā, kas no konkrētā auga sēklām varētu izaugt. Vienu rītu, pētot bulciņu, viņš sprieda: “Bulciņā dzīvo rozīnes. No rozīnēm izaug bulciņas… Rozīnes ir bulciņu sēklas.” :)

Ņemot vērā šo interesi par sēklām, ļoti piemērots uzdevums man šķita Montessori bērnu mājā noskatīts kartīšu materiāls, ko uztaisīju arī mājās.

Nepieciešamie materiāli: lai uztaisītu šo uzdevumu, patiesībā vajag pavisam maz - tikai augļu un dārzeņu bildes (vasarā vislabāk iet dārzā, kur nemaz nevajag bildes) un atbilstošas sēklas.
Ja gribat visu tik nopietni kā mums, tad vēl vajadzēs arī zaļas krāsas kartonu vai papīru pamatnei, mazus caurspīdīgus maisiņus sēklām, skavotāju vai abpusēju līmlentu maisiņu piestiprināšanai pie pamatnes, krāsaino papīru kontrolpunktiem.

Te ir mūsu augļu un dārzeņu kartītes, bet varat droši papildināt šo komplektu pēc saviem ieskatiem vēl ar citu augu bildēm:

Sākumā pārliecinieties, vai bērns tiešām atpazīst attēlos esošos augļus un dārzeņus.

Ja bērns nepazīst nevienas sēklas, tad nevajag strādāt uzreiz ar visu komplektu, pietiks ar 2-3 augiem. Ja ir tādas sēklas, ko bērns iepriekš ir redzējis un bez grūtībām atpazīst, tad var ņemt tās un vēl 1-2 tādu augļu/dārzeņu sēklas, ko iepriekš nav redzējis. Varat izmantot 3 pakāpju lekciju. Man likās, ka vajadzīgs arī uzskatāms materiāls ar konkrētu augu attīstības rindām, tāpēc uztaisīju vēl šadas bildes:

Mēs šīs bildes drukājām fotodarbnīcā. Te būs gan atsevišķas 10x15cm bildes, ja darīsiet tāpat kā mēs, gan pdf fails ar visām bildēm uz divām A4 lapām: 

Darbībā:

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentē