Ķermeniskās sajūtas nemelo

🔸Mūsu prāts un ķermenis atceras lietas, kuras mēs pat nezinām, ka atceramies.

🔸Mūsu smadzenes ir brīnišķīgas, un viens no to uzdevumiem ir mūs pasargāt no bīstamām situācijām. Smadzenes visu laiku  visu pārbauda un saka mums, kas ir labi un kas ir slikti - caur mūsu ķermeniskajām sajūtām.

🔸Ja mēs esam piedzīvojušie iepriekš kaut ko labu Ziemassvētkos - dāvanas, garšīgus ēdienus, patīkamu atmosfēru, tad mēs jūtam priecīgu saviļņojumu, iedomājoties par Ziemassvētkiem vien.

🔸Savukārt, ja kaut kur esam piedzīvojuši ko nepatīkamu, piemēram, skolā apsaukšānos vai izsmiešanu no klasesbiedru/skolotāju puses, tad mēs sajūtam nepatīkamu kņudoņu vēderā, varbūt pat sāpes, sliktu dūšu vai kādas citas nepatīkamas ķermeniskas sajūtas.

🔸Mēs paši it kā varam pat būt aizmirsuši šīs sliktās lietas un notikumus, bet prāts tās atceras un ziņo mums par bīstamību caur šo slikto pašsajūtu un brīdina mūs, lai, piemēram, nedodamies turp atkal. Tāpēc, pat pieminot skolas vārdu, mūs var pārņemt slikta pašsajūta, bet, atceroties Ziemassvētkus, pārņem patīkams siltums.

🔸Gan mēs paši, gan mūsu bērni var būt sanervozējušies par kādu lietu, notikumu vai došanos kaut kur, bet paši nesaprot, kāpēc. Šī dažkārt ir atbilde - ir bijis kaut kas negatīvs, ko īsti pat vairs neatceramies, bet prāts atceras gan un signalizē par to.

🔸Pirmā lieta, ko var darīt, ir to atzīt un runāt par to, no kurienes nāk šīs sajūtas - apzināšanās palīdz pārņemt kontroli pār to, kā jūtamies.

🔸Par to bailīgo nepatīkamo lietu var aprunāties ar bērnu it kā no otras puses, palīdzot saskatīt labo vai smieklīgo, lai prāts to vairs neuztver kā bīstamu situāciju, no kuras jāpasargā un jāizraisa nepatīkamas ķermeniskas sajūtas.

Piemēram: “Tu pagājušos Ziemassvētkos nobijies no Salaveča… Jā, viņam bija skaļa balss… Viņš tik negaidīti parādījās, un tu nobijies… Bet vai tu atceries, kas labs notika pagājušos Ziemassvētkos? (varam palīdzēt atcerēties dāvanas, notikumus, dziesmas, cilvēkus, eglīti) “Patiesībā bija tik daudz jautrības! Un šogad jau tu zini, kā tāds Salavecis izskatās un kāda viņam balss. Turklāt šogad nemaz nedrīkst nākt iekšā, mēs viņu redzēsim pa logu un pamāsim.”

🔸Šādā veidā var runāt un palīdzēt saskatīt labo jebkurā citā situācijā.

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentē