Patiesa drošība paust savas īstās izjūtas

Viens no veidiem, kā mēs varam palīdzēt bērniem izaugt par drošiem, komunikabliem, pārliecinātiem jauniešiem un pieaugušajiem, ir ļaujiet viņiem justies droši. Patiesi drošiem. Mums šķiet pašsaprotami - nu, kā mēs taču skatāmies, lai bērns ir drošībā, lai nekas nenotiek. Taču drošībai ir arī citi aspekti, piemēram, vai bērns drīkst savai piesaistes personai pavisam droši paust savas jūtas. Minēšu kādu piemēru, bet jūs varat iztēloties līdzīgas situācijas. Piemēram, mēs atsakām bērnam došanos uz veikalu pēc  našķa un bērns par to dusmojas. Viens veids, kā mēs uz to varam reaģēt ir apmēram šāds: “Mēs jau vakardien bijām uz veikalu pēc saldumiem, mājās ir cepumi, un tev jau tāpat ir stipri par daudz. Zobi bojājas. Un vispār es šodien Tev atnācu pakaļ ātrāk, bet tu man tāpat te scēnu uztaisi. Tu esi nepateicīga un vispār nesaproti, cik daudz tev ir. Citi bērni vispār labi, ja reizi mēnesī tiek pie saldumiem. Aizmirsti! Un rīt arī neiesim. Jā… un tagad vēl paraudi par to. Burvīgi.” Jūs paši esat uzvilkušies un bērnam patiesībā nav drošības sajūtas. Paskaidrošu, kāpēc. Tas, ko bērns no šī visa mācās ir tas, ka tad, kad viņam ir kādas lielākas emocijas, nav droši tās paust savai mammai/tētim, jo tā var tikai sagādāt pašam sev nepatikšanas un negatīvu atbildi no vecākiem - tā nav laba sajūta… tuklāt tagad ir vēl nepatīkamāk, bet to nedrīkst paust, jo nav neviens, kas palīdzēs ar to tikt galā. “Ja es dalīšos ar savām patiesajām sajūtām, būs tikai sliktāk.” Šādu pieredzi gūst bērns - es esmu nepareizs un es izdarīju kaut ko nepareizu.

Kā var runāt savādāk un kā var atbalstīt bērnu šādā situācijā? “Tu esi vīlies, tu gribēji iet pēc saldumiem. Vai tu domāji, ka mēs iesim, jo vakardien pēc bērnudārza gājām pēc našķa? Jā… Jā, tā ir nepatīkama sajūta. Šodien mēs neiesim… esmu tev blakus.” Tā tomēr ir robežu novilkšana, mēs nepasakām “Jā, labi, ejam,”, tikai lai bērns beidz čīkstēt vai raudāt,  mēs atzīstam bērna pieredzi, ļaujam droši paust savas sajūtas - esmu tev blakus laikā, kad tu jūties slikti.

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentē