Galda spēļu ieteikumi no mūsu ģimenes

Kad dvīņi bija mazi, lielākoties spēļu spēlētājs mūsu ģimenē ar bērniem bija vīrs, jo tas ir veids, kā viņš ar bērniem mēdza pavadīt laiku, kamēr es taisu vakariņas vai arī izklaidēju jaunākos bērnus. Tagad (raksts papildināts 2022.g.) spēlēs, atkal ir laiks iesaistīties arī man, jo jaunākie bērni arī ir vai nu gatavi iesaistīties spēlē vai nu paši paspēlēties savā nodabā, nevis man jācenšas novērst viņu uzmanību, kamēr vecākie vēlas spēlēt. 

Ir spēles, ko spēlējam tikai ar vecākajiem dēliem, bet ir arī tādas, kas der visiem, praktiski bez vecuma ierobežojumiem. Piemēram, četras spēles, kas der visai ģimenei.

Speedy Roll

Tā ir mūsu ģimenes viena no favorītspēlēm, jo tā ir vienkārša, gana ātri izspēlējama, interesanta. Tā ir piemērota arī bērniem, kas vēl neprot skaitīt. Spēlē ezīši cenšas tikt ātrāk uz mājām, ejot pa tiem lauciņiem, kurus izdevās "uzlasīt" ar bumbiņas ripināšanu. Savā gājienā bumbiņa ir jāripina pa āboliem, lapām un sēnēm, tās, kuras pielīp pie bumbas arī norāda, pa kuriem lauciņiem būs jāiet. Tas ir viegli saprotams arī maziem bērniem - ja man ir ābols, tad varu uzkāpt uz ābola. Šī bumbiņas ripināšana ir liels intereses moments, jo ir interesanti redzēt, kas tad ir pielipis šoreiz, turklāt vienmēr kaut kas pielīp, līdz ar to izpaliek vilšanās momenti, kas mēdz būt citās spēlēs. Spēli var padarīt arī nedaudz azartiskāku, ja to spēlē lielāki bērni, pieliekot lapsu, kas dzenas pakaļ un var ezīti apēst. Mazajiem mēs lapsu parasti neizmantojam, lai lieki neliktu pārdzīvot. 

Speedy Roll

 

Baloni

Katram izdala pa 5 baloniem, tad no otras kaudzītes ceļ kārtis, kurās parādīts, kuras krāsas balons pārsprādzis/aizlidojis/sadurts. Ja spēlētājam ir šādas krāsas balons, tad apgriež kārti otrādāk. Tieši tik vienkārši. Tā noteikti var būt viena no pašām pirmajām galda spēlēm bērniem.

Dobble

Šai spēlei ir vairāki spēlēšanas varianti, bet mēs parasti uzliekam vienu lielo kaudzi un katram izdalām pa 1 kartītei. Tas, kurš savā kartītē visātrāk saskata tādu pašu priekšmetu kā no centrālās kaudzītes apgrieztajā kārtī, ņem sev šo kārti. Pārsteidzoši, ka uz katras ir citi zīmējumi, bet vienmēr, vienmēr var atrast pāri, kas saskan. Spēle uzmanības attīstīšanai.

Halli Galli

Te bērnam jau būtu jāmāk skaitīt līdz pieci. Visas kārtis izdala visiem spēlētājiem. Katrs savu kaudzīti apgriež ar attēliem uz leju un pēc kārtas griež pa vienai kārtij ar attēliem uz augšu. Tas, kas pirmais pamana, ka apgrieztajās kartītēs kopā ir 5 vienādi augļi, skandina zvaniņu un ņem visu spēlētāju apgrieztās kārtis sev. 

 

Dažas citas iecienītas spēles mūsmājās, kas gan nederēs pašiem, pašiem  mazākajiem.

Ice Cool

Jautra spēle, kas neprasa lielu domāšanu, noteikti ir Ice Cool. Tik jāiemācās uzsist pa pingvīna figūriņu, un tad jau tik jāslido pa klasēm, jālasa zivis. Noteikumi ātri apgūstami un spēle viegli spēlējama, ja bērnu pirksti jau ir gana veikli.

2023. gada 14. decembrī T/C Rīga Plaza Braingames.lv veikalā 1. stāvā notiks  ICECOOL Latvijas čempionāts! Spiežot uz šīs ziņas, pieejama plašāka informācija. 

Tāda ir dzīve

Šī spēle ir mūsu jaunākais papildinājums spēļu klāstā (2022.), ko tiešām arī spēlējam, jo ir vienkārša, neprasa īpaši lielu piepūli un ir smieklīga ar notikumiem tajā. Spēles sākumā katrs izvēlas savu mašīnu, ar kuru "braukt pa dzīvi", ir iespēja izvēlēties ceļu bez augstskolas un uzreiz sākt pelnīt naudu vai arī iet augstskolā un pelnīt vairāk, taču nedaudz vēlāk. Izvēles ir viegli paveicamas, daudz ko nosaka, laimes rata pagriešana. Te viss notiek diezgan strauji - iespēja apprecēties, pirkt māju, tikt pie mājdzīvnieka, nonākt pusmūža krustcelēs... un doties pensijā. Ironiski mums vienmēr šķiet, ka "dzīves uzvarētājs" ir tas, kuram ir visvairāk naudas. Un dažkārt uzvar arī videoblogeris bez izglītības, nevis jurists vai ārsts. Nav laikam gluži labākā morāle, bet “tāda ir dzīve” :) Noteikti iesakām, ja gribas kaut ko vieglu. Vecums 7+

Quarto 

Šo spēli var spēlēt divatā. Domā savā ziņā ir līdzīga kā Desās ("X un O"), taču te ir daudz, daudz vairāk iespēju, jo jāpieskata krāsa, augstums, gludums un negludums, forma... iespēju salikt vienā rindā četras figūras, kas kaut vienā no pazīmēm ir vienādas, ir ļoti daudz. Azartu šai spēlei papildus piedod tas, ka kauliņu nākamajam gājienam nevis ņem pats, bet to iedod pretinieks. Līdz ar to, ja otrs gūst uzvaru, pats esi pie tā "vainīgs". Lieliski ir tas, ka to var izspēlēt vien 10-15 minūtēs, un, protams, ļoti attīsta loģisko domāšanu. 

quatro spēle

Šahs

Es šahu neprotu, man tā liekas sarežģīta spēle. Bērnībā vecāki atrunājās ar to, ka sarunās, lai kāds iemāca (šāds brīdis nekad nepienāca). Tāpēc liels ir mans pārsteigums, redzot, cik brīvi un ar lielu azartu mūsu puiši spēlē šahu. Viņi ir apguvuši šos dažus svarīgos noteikumus, kā ar katru figūru drīkst kustēties un BLIEŽ. Es to savādāk pat nevaru nosaukt - šajā, manuprāt, tik nopietnajā spēlē, bērniem pašiem ir daudz smieklu, kā nu kurš zirgs ir kustējies, kā nokauts karalis vai kā kaut kur pārslīdējis laidnis. Paldies vīram un bērnudārza skolotājiem, kas šo spēli viņiem ir iemācījuši.

 

Atmiņas spēles

Protams, ka mums ir arī atmiņas spēles. Man patīk, ja tās ir ar pievienoto vērtību un dod iespēju paplašināt vārdu krājumu. Piemēram, pievienotās vērtības nebūs atmiņas spēlei ar dzīvniekiem, kurus bērns jau pazīst no 1,5 gadu vecuma. Jēgpilnāk būs, ja tie ir karogi (mums ir no Flying tiger), mākslas darbi (par šo spēli man bija atsevišķs ieraksts te, kurā ir pieejams arī viens bezmaksas lejupielādējams materiāls).  

Taču negribu noniecināt arī atmiņas spēles ar dzīvniekiem vai augļiem – ar tām var ieinteresēt bērnus, kuriem šī ir pirmā saskare ar atmiņas spēlēm!

Par vienu citu atmiņas spēli, ko varat uztaisīt paši mājās ar metāla vāciņiem (tas ir ļoti īpašs intereses moments bērniem) esmu rakstījusi šajā rakstā.

 

Skolēniem

Vecāko dēlu (7 un 9 gadi) un vīra kompānijā tiek spēlētas Carcassonne, Katanas ieceļotāji un arī šī mūsmājās jaunā spēlē, ko mums uzdāvināja braingames.lvTicket to Ride. Visās šajās spēlēs ir gana daudz noteikumu, ko mazākiem bērniem vēl būs grūti aptvert, bet lielākiem - kā reiz.

Ticket to ride

Mūsu ģimene ar Ticket to Ride šobrīd ir ļoti, ļoti aizrāvusies, un dēli teju katru vakaru jautā, vai spēlēsim. ... nu tik ļoti aizrāvušies, ka vīrs pat ir lejupielādējis sev šo spēli arī telefonā...

 

Instagram profilā uzdevu jautājumu, kuras spēles ir visiemīļotājās jūsu mājās, šīs bija populārākās atbildes:

Uno

Starp citu, Uno ir ar kādiem vien zīmējumiem spējat iztēloties. Mums ir klasiskais, Emoji un Cars, kas mums arī ir visejošākais komplekts.

Tā ir spēle, kur kārtis visu pasaka priekšā - uzliek, piemēram, zaļu 6, tad nākamais drīkst likt vai nu zaļu krāsu vai nu 6, vai arī kādu no melnajām kārtīm. Melnās kārtis ļauj izvēlēties citu krāsu. Tur ir tādas kārtis kā "izlaist gājienu", "paņemt 2 vai 4 papildus kārtis", "mainīt virzienu". Kad spēlētājam uz rokām palikušas 2 kārtis, liekot nost vienu, jāiesaucas “uno!”. Ja to nepaspēj izdarīt pats, kas liek nost šo kārti, bet kāds cits, tad jāņem augšā atkal viena kārts klāt. Uzvar tas, kas pirmais atbrīvojas no visām kārtīm.

Pigasus

Šī mums nav pašiem, bet no visām ieteiktajām, uzrunāja visvairāk un to esmu ielikusi vēlmju sarakstā. Tā ir spēle, kur jāpamana divu dzīvnieku sajaukums. Pēc atsauksmēm - bērni piešaujas ātrāk par pieaugušajiem.

Vēl citi jūsu ieteikumi: 6. ņem, Monopols, Mistakos, Kaimiņu būšana, Penguins on Ice, Alias, Codenames, Cirks, 5 sekundes, Dixit, Stone Age, Skaiti ar lācēnu, Outfoxed, Mondo, Machi Koro, Bingo, Cubeez, Jenga, Patchwork

 

Pieaugušajiem

Par bērniem izrunājām, bet sapratu, ka patiesībā vēlos ieteikt arī divas spēles pieaugušajiem.

Pirmā, nevainīgāka - komunikācijas spēle vienkārši sarunu raisīšanai. Mums šī spēle stāv mašīnā un, kad ar vīru, saprotam, ka citu sarunu tematu kā bērni un sadzīve mums galvā nemaz nav, tad ņemam vienu kārti un abi izsakāmies. Manuprāt, tas ir brīnišķīgs veids, kā piespiest sevi atslēgties un parunāt par tēmām, ko ikdienas skrējienā nemaz neapspriežam.

 

Parunāsim par seksu un seksualitāti. 69 jautājumi

Vēl viena jautājumu spēle mazu bērnu (un ne tikai!) vecākiem, kuriem varbūt vakarā noderētu pārslēgšanās no ikdienas rūpēm uz atslābšanu. Kārtīm ir 4 pamattematikas, bet ieteiktu iet “pareizajā” secībā - no pirmās līdz ceturtajai, pirms tam izlasot arī pamācību, kādā secībā partneri atbild uz jautājumiem. Iesaku! Varbūt dāvana sev pašiem Ziemassvētkos?

 

Lai skaists kopā pavadītais laiks!  

Ja kāds no bērniem regulāri "aiziet pa gaisu" pie zaudējuma spēlē, tad varbūt noder šis ieraksts no Cieņpilnas audzināšanas sadaļas

 

Viktorija

P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

Komentāri

Viktorija Ozola

Lieliskie ieteikumi! Dažas spēles ir mūsu topā arī, bet atradu kaut ko jaunu! Liels paldies, Viktorija!
Marina

Viktorija Ozola

Marina, prieks, ka arī ar gana lieliem un pieaugušiem bērniem atrodat kaut ko lietderīgu sev no mana bloga. Sveicieni ģimenei no mums :)

Komentē