Zemes un ūdens formas

Vai zinājāt, ka katrai zemes formai ir arī atbilstoša ūdens forma? Viss ir pa pārīšiem. Piemēram,  sala (sauszeme, apkārt ūdens) un ezers (ūdens, bet visapkārt - sauszeme). It kā tik elementāri, bet šo faktu uzzināju tikai pieaugušā vecumā, kad pati sāku iet Montesori kursos.

Zemes un ūdens formu trauciņi

Kā jau vispār viss Montesori pedagoģijā, arī šo faktu bērnu sākumā iepazīstina ļoti praktiski  - ir zemes un ūdens formu trauciņi, kuros bērns sapilda ar lejkannu ūdeni (vēlams iekrāsot ar pārtikas krāsvielu zilu, jo tad tas ir daudz uzskatāmāk). Bērniem šis darbs vienmēr patīk!

Tādas zemes un ūdens formas var iegādāties pie daudziem ražotājiem - dārgākas būs Nienhuis (kvalitāte nekad nav likusi vilties), Absorbent Minds - vidēja cena (no šiem un citiem ražotājiem regulāri koppasūtījumi notiek caur katramsaviputni.lv) vai lētāk no plānāka materiāla Ķīnas ražojuma, piemēram, Smart&Play, kurā šobrīd neredzēju pieejamas formiņas, bet gan tikai kartītes.

Bet vēl labāk un atmiņā paliekošāk ir pašiem ne tikai sapildīt jau gatavus trauciņus ar ūdeni, bet gan uztaisīt tos pašiem. Mēs nopirkām ļoti vienkāršus trauciņus Rimi, kas paredzēti ēdiena saldēšanai un mākslas veikalā veidošanas masu (var lietot mālu, plastilīnu, veidošanas masu). Bērni vienu trauciņu sapildīja pilnībā ar veidošanas masu - tā ir mūsu zeme. Sākumā bija tikai zeme! Un tad radās ūdens - to iepilda otrā trauciņā. Tagad ir divi trauciņi - vienā tikai zeme, otrā tikai ūdens. Ar nazīti zemē izgriež ezeru un pārliek izgriezto zemes gabaliņu trauciņā ar ūdeni. No ūdens trauciņa ar karoti pasmeļ ūdeni un ielej to jaunizveidotajā ezerā. Tā ir iegūtas divas pretējas zemes un ūdens formas - ezers un sala.

Izrunā ar bērnu nosaukumus, var pielikt uzrakstus, ja bērni jau raksta, lietot trīspakāpju lekciju, lai nostiprinātu jaunos jēdzienus. Tāpat atkārto ar visām pārējām zemes un ūdens formām. 

  • sala - ezers
  • salu grupa (arhipelāgs) - ezeru grupa
  • zemes rags  - līcis
  • zemes šaurums - jūras šaurums
  • pussala - fjords
  •  

    Par formu pagatavošanu pašu spēkiem ir rakstījusi arī Evelīna no Mammassmaids Zemes un ūdens formas - pagatavošana. Vēl viņai ir divi ieraksti: Iepazīstam zemes un ūdens formas un Radošās nodarbības fotostāsts, kuros arī vērts pasmelties idejas. 

    Piezīme #1 Ar pretējiem pāriem bērnus vienmēr iepazīstina vienlaicīgi. Neņem tikai vienu salu vai vienu zemes ragu. Ja rāda, tad abus kopā: salu ar ezeru vai zemes ragu ar līci. Nav arī nepieciešamības iemācīt visas desmit zemes un ūdens formas uzreiz.

    Piezīme #2 par fjordu un līci  Līcis ir ūdenstilpe, ko no trim pusēm ieskauj sauszeme. Angļu valodā izšķir “bay”, kas ir līdzīgs mūsu Rīgas jūras līcim, un “gulf”, kas iegraužas dziļāk sauszemē, piemēram, kā Somu līcis. Tāpēc visur angļu valodā pie zemes un ūdens formām pretējo pussalai atradīsiet “gulf”, bet tā kā latviešu valodā tiem abiem lieto vienādu nosaukumu "līcis"un arī daudzviet Latvijas Montesori iestādēs un kursos pussalai pretējā forma tiek lietota “fjords”, kas arī ir līcis, bet dziļāks, sazarots un bieži vien ar klinšainiem krastiem, tad gan savos materiālos, gan sarunās ar bērniem par pretējo formu pussalai lietoju “fjords”, nevis divus līčus: "līcis 1" (pretējs zemes ragam) vai "līcis 2" (pretējs pussalai). 

    Piezīme #3 par ūdenstilpi un ūdenstilpNi Ūdenstilpe ir dabiski vai mākslīgi izveidots zemes virsmas pazeminājums, kur uzkrājas ūdens, bet ūdentilpNe ir tilpne jeb tvertne (kāds trauks!), kurā var ieliet, uzglabāt, pārnēsāt ūdeni.

     

    Zemes un ūdens formu kartītes 

    Mēs pavasara Covid attālinātās mācīšanās un vispār “sēdēšanas mājās” laikā centāmies uz veikaliem neiet gandrīz nemaz un pēc iespējas vairāk pasūtījām internetā, bija daudz kastes un tieši no kastēm izlēmām radīt arī zemes un ūdens formu kartītes. Tās izdevās tik labas, ka ļoti labprāt padalos ar to izgatavošanas procesu arī ar jums.

    Sagriezu kartona plāksnītes izmērā 14x14cm, 10 plāksnītes pamatiem un 5 plāksnes, no kurām veidot formas, ko līmējām virsū. Tā kā visas formas ir pa pāriem, tad ar 5 plāksnēm pilnīgi pietiek - izgriež ezeru, paliek pāri atgriezums - sala.

    Mēs veicām dažādus eksperimentus, kā vislabāk panākt raupjo zemes faktūru, un palikām pie šāda varianta - noklājam ar PVA līmi, pārberam ar polentu un tad, kad nožūst, tad vēlreiz pārziežam ar PVA līmi, kas veido tādu kā aizsargkārtiņu, lai polenta nebirst nost.

    Pēc nožūšanas kartons nedaudz mainīja formu - uzrullējās uz augšu, bet to bija viegli labot, jo kastu kartons ir gofrēts un ļāvās atliekšanai atpakaļ un iztaisnošanai.

    Tad nokrāsojām pamatnes ar guašas un PVA līmes sajaukumu (apmēram 50/50). Kad viss nožuva, salīmējām kopā un paturējām zem grāmatu sloga.

    Man ļoti patīk efekts - var redzēt gan ūdens dziļumu, gan sajust ar roku, kura ir zeme un kur ir ūdens.

    Daudz elementārāks variants ir izmantot, piemēram, filca plāksnītes. Tās var vienkārši salīmēt ar kādu līmi (PVA, karstā līme), var šūt kopā. Efekts nebūs tik uzskatāms kā ar raupjo zemi, bet tik un tā - labs un interesants. Starp citu, tas mierīgi var būt mājturības projekts sākumskolas klasēs - nav nekas pārlieku sarežģīts, bērni var ar kādu pavisam vienkāršu dūrienu šūt klāt zemes un ūdens formas.

     

    Vispār ne tikai no kāda īpaša materiāla ir vērts taisīt zemes un ūdens formu kartītes -  var arī iedot bērnam vienkārši divu krāsu papīrus un viņš var uztaisīt sev grāmatiņu vai kartītes. Ir ļoti interesanti pašiem redzēt un sajust, kā šīs pretējās formas veidojas, kā nekas nepaliek pāri atgriezumos- no vienas formas izgriezi līci un tev uzreiz ir gatavs zemes rags!  

     

    Lai nostiprinātu zināšanas par zemes un ūdens formām, var strādāt ļoti dažādi.

    Pirātu kartes

    Piemēram, mēs zīmējām pirātu kartes, cenšoties izmantot maksimāli daudz zemes un ūdens formas, ko pazīstam, savās kartēs. Var sagatavot arī šabloniņus, ko apvilkt un ar kuru palīdzību bērnam ir vieglāk šādas kartes uzzīmēt (atkal pietiek tikai ar 5 lapām, jo ar vienu šablonu sanāk gan sala, gan ezers - tāpat ar citām formām), bet bērni ļoti labprāt strādā ar bez šabloniem. Papīram izmantojām sagrieztu papīra iepirkuma maisiņu, kura malas apdedzinājām. Dedzināšanas daļu, protams, var nedarīt, bet mums tas bija liels intereses moments, pie reizes izrunājām ugunsdrošības jautājumus.

     

     

    Papīra šķīvji

    Vēl bērniem patika formas zīmēt arī uz papīra šķīvjiem. Viņi izpaudās ar flomasteriem, bet domāju, ka te mierīgi varēja likt lietā guašu! Tāpat var veidot salas, ezerus, līčus un ragus arī no plastilīna. 

     

    Kartes

    Kartes var gan krāsot, gan tajās ar kontrastējošu zīmuli meklēt un krāsot ļoti konkrētas zemes un ūdens formas, piemēram, iekrāsot tikai līčus vai tikai salas.

    Elmārs savam darbam vienkārši apvilka mājās esošo kontinentu pusložu puzles karti, bet, ja jums tādas nav, tad darbam varat izmantot šo jau gatavo karti no The Helpful Garden. Karti var drukāt arī uzreiz uz kāda biezāka papīra, ja ir vēlme strādāt ar guašām vai akvareļiem. Karte bez maksas pieejama šeit

    Par darbu ar kontinentiem esmu rakstījusi šeit. 

    Tāpat var izmantot arī Eiropas karti. (Šī nav absolūti precīza, jo to zīmēju no Eiropas puzles kartes darbam ar karogu materiālu.). Šajā failā ir gan krāsainā, gan melnbaltā karte (bez maksas):

     

    Kartīšu komplekts 

    Nostiprināt jēdzienus var ar šīm kartītēm (pieejamas veikala sadaļā):

    Ar tām var strādāt kā pie klasificējošās lasīšanas - komplekts ir divos eksemplāros, vienam eksemplāram nogriezti nosaukumi, otram kartītes ir veselas. Sākumā kartītes bez nosaukumiem pārrunā - vai bērns šos nosaukumus zina. Ja kādu nezina, to var likt nost vai apgūt ar trīs pakāpju lekcijas palīdzību. Svarīgi, lai bērns jau zina to zemes un ūdens formu nosaukumus, kurus lietos šajā darbiņā. Strādājot ar komplektu, bērns vispirms meklē attēliem atbilstošos nosaukumus, pēc tam pārbauda savas zināšanas ar veselajām kartītēm - vai ir salikts pareizi. Vispārinošo kartīti, kur attēlotas visas formas novieto augšpusē.

    Kartītēm nāk klāt arī definīcijas. Ja bērns jau prot labi lasīt, tad var pievienot klāt tās. Kā arī var izmantot tās kartītes, kur definējamais jēdziens ir izņemts ārā un tas jāieliek pašam. 

    Šajā komplektā pieejama arī zīmēta karte ar zemes un ūdens formām, kuras var meklēt, pievienot nosaukumus un tad pārbaudīt sevi ar kontrolkarti. Kontrolkarte ir tikai ar uzskatāmāk redzamajām zemes un ūdens formām, taču ar bērnu noteikti jāizrunā tas, ka tās nav vienīgās, piemēram, līčus un zemes ragus te var atrast gana daudz. 

    Komplekts ar kartītēm klasificējošai lasīšanai, definīciju kartītes un karte, kurā jāmeklē zemes un ūdens formas, pieejams bloga veikala sadaļā. 

    Tāpat šīm kartītēm var pievienot attēlus no dabas.

    Ļoti gribas šeit piebilst arī par  Jauno pasaules ģeogrāfijas atlantu, kas redzams attēlā pa labi - šis man vēl ir no skolas laikiem, bet ik pa laikam iznāk atjaunināti izdevumi ar jaunāko informāciju. Nepārspīlējot - šis ir mūsu visvairāk šķirstītais informācijas avots, kad bērniem rodas ģeogrāfijas jautājumi. Mēs tur meklējam informāciju par karogiem, par iedzīvotājiem, par lielākajiem ezeriem, upēm un kalniem, par to, kur atrast dimantus, par to, kāpēc Latvijā nav zemestrīču un vulkānu izvirdumu, par lielākajām kompānijām, par Norvēģijas fjordiem.... un vēl tik daudz, daudz ko. Nopērciet bērniem atlantu :) 

    Kartīšu komplekts ar attēliem no dabas bez maksas pieejams šeit

    Vēl man ir šādas kartītes, ko krietnu laiku atpakaļ biju gatavojusi darbam pirmsskolas iestādē. Katrai zemes un ūdens formai man bija paredzēti trīs attēli, bet, strādājot, ar tiem, redzēsiet, ka ne vienmēr viss ir viennozīmīgi - īpaši tas ir stāsts par līčiem un zemes ragiem, jo dažos attēlos var saskatīt abus divus, līdz ar to nenozīmē, ka bērns ir kļūdījies, ka noliek pie vienas vai otras formas. Svarīgi parunāt par to. Arī ar šīm kartītēm dalos bez maksas šeit.

    Šeit Elmārs darbībā ar šīm kartītēm laikā, kad vēl gāja bērnudārzā. Vide:  Darbīgās rociņas

    Grāmatiņas 

    Darbam ar zemes un ūdens formām sagatavoju arī divas grāmatiņas: viena ar definīcijām un attēliem, otra ar melnbaltiem attēliem un līnijām rakstīšanai. Abas pieejamas  bloga veikala sadaļā. Abas ir drukājamas abpusēji, lai nekas nebūtu jālīmē. Melnbalto grāmatiņu var vienkārši saskavot, bet krāsaino definīciju grāmatiņu var siet spirālē vai, piemēram, durt caurumus un sasiet ar lentīti. Mums tā ir domāta ilgākam laikam un ir arī mazi bērni mājās, kas netīšām var to sabojāt, tāpēc laminējam. Man patīk, ka melnbaltajā grāmatiņā bērniem ir pašiem ļoti jāpiedomā, kā tieši izkrāsos formas, jo pretējās formas melnbaltā variantā izskatās identiskas. 

     

    Darba lapas

    Bērniem, kas lasa un raksta, izveidoju arī 11 darba lapas jauno jēdzienu nostiprināšanai. Darba lapās ir attēli, kuriem ir vienkārši jāpieraksta klāt atbilstoši nosaukumi, atbilstoši jākrāso, jāraksta ar rakstītajiem burtiem, krustvārdu mīkla, burtu jūklis, krāsojama lapa ar vienkāršām matemātiskām darbībām desmit apjomā, teksti, kur jāievieto zemes un ūdens formas nosaukums, savienojamas abas definīcijas puses. Tās ir pieejamas veikala sadaļā.

     

    Christy Hale grāmata "Water Land"

    Pie reizes vēlos ieteikt arī kādu brīnišķīgu grāmatu. Tajā lapas ir ar izgriezumiem - tas, kas vienā atvērumā ir jūras šaurums, nākamajā ir zemes šaurums. Tur, kur vienā atvērumā ezers, otrā  - sala. Un tāpat ar visām pārējām zemes un ūdens formām. Lieliska! Grāmatas beigās ir arī atvērums ar visām zemes formām, kā arī pasaules karte. Pēc grāmatas parauga noteikti ir vērts mēģināt arī pašiem veidot šādas grāmatiņas no divu krāsu papīra - ir ko padomāt, lai izdotos, pāršķirot tikt pie pretējās zemes un ūdens formas. Mēs to pasūtījām caur bookdepository.com

    Lai jums iedevema darboties un pētīt kopā ar bērniem, kā arī atklāt pašiem ko jaunu! Zinu, ka tiklīdz par šīm lietām sāk interesēties, tā izpētes iespējas var atrast visur. Arī peļķēs var saskatīt ezerus, salu grupas, līčus un pussalas. 

     

    Trīsdimensiju fizioģeogrāfiskajā kartē arī ļoti labi var sajust, kur augstāk, kur zemāk, iztaustīt līčus un ragus, pameklēt ezerus un salas. 

     

     

    Viktorija

    P.S. Seko bloga jaunumiem EsPats! Facebook lapā un arī Instagram, kur ar dažādiem rakstiem, bildēm un idejām dalos vairākas reizes nedēļā.

    Komentē